Κτίριο “φάντασμα” παραμένει το μνημείο του Ιταλικού Στρατώνα στην οδό Τζανακάκη, όπου στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, το οποίο παραμένει κλειστό επί της ουσίας από το 2011, αφού οι κτιριακές εγκαταστάσεις κρίθηκαν ακατάλληλες για τη στέγασή του. Μετά από πέντε χρόνια που για πρώτη φορά έκλεισε το Μουσείο για τους επισκέπτες, και αφού οι εξαγγελίες για πιθανή ένταξη και χρηματοδότηση έργου αποκατάστασης του κτιρίου στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, απεδείχθησαν απλά εξαγγελίες, φαίνεται ότι κάτι αρχίζει να “κινείται”.

Την Παρασκευή αναμένεται στα Χανιά ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (στο οποίο υπάγεται το Πολεμικό Μουσείο Χανίων) υποναύαρχος Ι.Λεοντακιανάκος, ο οποίος, περίπου ένα μήνα μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ανοίγει τον “φάκελο” της υπόθεσης κατά προτεραιότητα, με στόχο να βρεθεί άμεσα λύση.

Ο κ. Λεοντακιανάκος, με καταγωγή από την Κρήτη, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, είχε φτάσει σε ένα τέλμα θέτοντας από τη μια σε “κίνδυνο τα εκθέματα που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας”, ενώ αφήνουν από την άλλη, στο έλεος των φθορών ένα μνημείο του 1870. 

Στόχος όπως τόνισε ο κ. Λεοντακιανάκος είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο αυτοί κίνδυνοι, πρώτον με την εξεύρεση ενός χώρου για την προσωρινή φύλαξη και τοποθέτηση των εκθεμάτων και δεύτερον με την αποκατάσταση του μνημείου, το κόστος της οποίας είναι αρκετά υψηλό και θα επιχειρηθεί η ένταξή του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά την “τύχη” του μνημείου ο κ. Λεοντακιανάκος σημείωσε ότι στο παρελθόν δεν είχε υποβληθεί καμία πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου μέσω ΕΣΠΑ

“Το 2014, ολοκληρώθηκε προμελέτη από αρμόδιο υπηρεσία των ενόπλεων δυνάμεων, που καθορίζει ένα αρκετά υψηλό κόστος επισκευής του κτιρίου και εμείς πλέον, στα πλαίσια της συνεργασίας με το Υπουργείο Άμυνας και με την Περιφέρεια Κρήτης, θα διερευνήσουμε αυτές τις δυνατότητες”… “Δυστυχώς το κτίριο έχει υποστεί πολλές ζημίες, είναι ακατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί και πρέπει να δούμε πώς θα δρομολογήσουμε την επισκευή του” 

Όσον αφορά την τύχη των εκθεμάτων, ο κ. Λεοντακιανάκος σημείωσε ότι 

“Η προσπάθεια είναι να διασφαλίσουμε το να μην καταστραφούν και να μην πάθουν ζημιά όλα αυτά τα εκθέματα και να βρούμε το συντομότερο δυνατό χώρο, ώστε να μπορούν να είναι ανοικτά στο κοινό. Δυστυχώς η προσπάθεια μεταφοράς των εκθεμάτων στον Φιρκά, δεν καρποφόρησε διότι η αρχαιολογική υπηρεσία δεν αντιμετώπισε θετικά το αίτημά μας. Τα εκθέματα μέχρι την Δευτέρα ήταν στο Μουσείο. Αυτή τη στιγμή μεταφέρονται σε συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας ώστε να μην υποστούν περαιτέρω ζημιά λόγω υγρασίας, θερμοκρασίας,  και από εκεί και πέρα ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, για να επανεκτεθούν. Το Μουσείο θα μπορούσε να λειτουργήσει προσωρινά σε έναν εναλλακτικό χώρο”

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, πρόκειται να συναντήσει τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και τον δήμαρχο Χανίων, προκειμένου να διερευνηθεί, πρώτον αν υπάρχει κάποιος εναλλακτικός χώρος από την πλευρά του δήμου για την τοποθέτηση των εκθεμάτων και δεύτερον οι δυνατότητες επισκευής του κτιρίου στα πλαίσια προγράμματος ΕΣΠΑ.

“Για μένα είναι ένας από τους άμεσους στόχους. Λειτουργήσαμε το ταχύτερο δυνατό. Το πρώτο παράρτημα που επισκέφτομαι, και με απόφαση του νέου διοικητικού συμβουλίου, είναι αυτό των Χανίων”, κατέληξε ο κ. Λεοντακιανάκος, τονίζοντας ότι η νέα διοίκηση κινείται τάχιστα προκειμένου να κερδηθεί ο χρόνος που έχει χαθεί και η ντροπιαστική εικόνα του μνημείου που καταρρέει από τις φθορές και των “κλειστών” εκθεμάτων, να πάψει να υφίσταται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook