Με ικανοποίηση και αισιοδοξία επέστρεψε από τις Βρυξέλλες η αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης που συμμετείχε στην τουριστική έκθεση “Salon des Vacances,” από τις 4 έως και τις 8 Φεβρουαρίου, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ευρώπη. Με πάνω από 100.000 επισκέπτες ετησίως, η έκθεση κινήθηκε και φέτος στα ίδια επίπεδα, 120.000 περίπου άτομα επισκέφθηκαν τα περίπτερά της. 

Την Περιφέρεια Κρήτης, εκπροσώπησε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού Χανίων,  κ. Μανώλης Βολικάκης  και η συνεργάτης μας, διπλωματούχος ξεναγός, κ. Σεβαστιάνα  Σούκη.  

Η έκθεση υλοποιήθηκε εντός του περιπτέρου του ΕΟΤ, που κατείχε καλή θέση στον εκθεσιακό χώρο, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.  

Από όλους τους ελληνικούς προορισμούς, ιδιαίτερη ζήτηση είχε η Κρήτη και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Η χρονική περίοδος που πραγματοποιείται η έκθεση του Βελγίου, αρχές Φεβρουαρίου, δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό, ώστε να επιλέξουν τον προορισμό των καλοκαιρινών τους διακοπών. Αρκετοί από τους επισκέπτες που επισκέφθηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας,  είχαν ήδη αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό ότι θέλουν να επισκεφθούν το νησί μας και η εκεί παρουσία, σε συνδυασμό με την προβολή του νέου υλικού και την καθιερωμένη κρητική φιλοξενία με παραδοσιακά εδέσματα ενίσχυσε αυτή τους την επιλογή. Ιδιαίτερα, το νέο υλικό προβολής του νησιού άφησε και σ’ αυτήν την Έκθεση τις καλύτερες εντυπώσεις. Διάχυτη ήταν η αίσθηση πως το νησί μας αποτελεί έναν θαυμάσιο προορισμό που συνδυάζει ξεχωριστές εμπειρίες και ασφάλεια.

Τα μηνύματα από την Βελγική αγορά είναι εξαιρετικά θετικά, καθώς οι τάσεις της τουριστικής κίνησης κινούνται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ενώ εκτιμάται πως οι ελληνικοί προορισμοί θα διατηρήσουν και το 2016, συγκριτικό πλεονέκτημα ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου. 

Πολλές ηλικιακές ομάδες επισκέφθηκαν το περίπτερό της Περιφέρειας, με ιδιαίτερη προσέλευση εκείνης των 50+, που ζητούσαν πληροφορίες για τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας και τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που υπάρχουν. 

Σημειώνεται ότι, η Κρήτη είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς και των Βέλγων, με υψηλό δείκτη επαναλαμβανόμενων τουριστών που εκτιμούν τον πολιτισμικό της πλούτο, την κρητική διατροφή, την κρητική φιλοξενία και το ξεχωριστό κρητικό τοπίο.

Οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στην βελγική αγορά ήταν οι επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας που είχαν ήδη επισκεφθεί το νησί μας, γνώριζαν τις ομορφιές του και έδειχναν την αγάπη τους και το ενδιαφέρον για τον προορισμό, επιβεβαιώνοντας ότι θα μας επισκεφθούν και φέτος.  Στο πλαίσιο της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σειρά συναντήσεων με ντόπιους επιχειρηματίες και τουριστικούς παράγοντες που ενίσχυσαν αρκετά τα οφέλη τα οποία καταγράφησαν από την παρουσία των εκπροσώπων της περιφέρειας στην έκθεση.