Ο πολιτιστικός σύλλογος “Οι φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών”  ολοκληρώνοντας τον δεύτερο κύκλο των προβολών του κινηματογραφικού αφιερώματος στον φημισμένο ιταλικό κινηματογράφο με τον γενικό τίτλο: “Μικρά Αριστουργήματα Μεγάλων Ιταλών Σκηνοθετών”, θα προβάλλει στα Χανιά (σε συνεργασία με τη NEW STAR) την Κυριακή, 14/02/2016 στις 8.00 μ.μ. στη γνώριμη αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 23) την αριστουργηματική και πολυβραβευμένη ταινία του Ερμάνο Όλμι: “Το δέντρο με τα τσόκαρα” (1978). 

Πριν την προβολή θα παρουσιάσει μια σύντομη εισήγηση για την ταινία: “Το δένδρο με τα τσόκαρα” του Ερμάνο Όλμι η εκπαιδευτικός Βίκυ Παπαναγιώτου.  
 
Σύντομη παρέμβαση με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές, του Ετόρε Σκόλα, θα κάνει και η εκπαιδευτικός Μαρί – Τερέζ Χαρτζουλάκη.        

Το αριστούργημα του Ερμάνο Ολμι, Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών και μια από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας του ΄70 για το ευρωπαϊκό σινεμά.

 
Έγχρωμη ιταλική ταινία (1978)
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Ερμάνο Όλμι
Σενάριο: Ερμάνο Όλμι
Σχεδίαση παραγωγής: Ενρίκο Τοβαλιέρι
Μουσική εκτέλεση: Φερνάντο Τζερμάνι
Μοντάζ: Ερμάνο Όλμι
Κοστούμια: Φραντσέσκα Τζουκέλι
Επιμέλεια σκηνικών: Φράνκο Γκαμπαράνα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ερμάνο Όλμι
Χώρα παραγωγής: Ιταλία
Γλώσσα: Ιταλικά
Έτος: 1978
Πρωτότυπος Τίτλος: L’albero degli zoccoli
Πρωταγωνιστούν: Λουίτζι Ορνάγκι, Φραντσέσκα Μορίτζι, Ομάρ Μπρινιόλι, Αντόνιο Φεράρι, Τερέζα Μπρεσανίνι, Τζουζέπε Μπρινιόλι, Κάρλο Ρότα
Διάρκεια: 186′

Περίληψη: Στα τέλη του 19ου αιώνα, κάπου στη Λομβαρδία, τέσσερις οικογένειες χωρικών παλεύουν για την επιβίωσή τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν έχουν τίποτα στην κατοχή τους. Τα πάντα ανήκουν στον αφέντη της περιοχής, στον οποίο είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν τα δύο τρίτα της σοδειάς. Η ζωή τους είναι απίστευτα φτωχική και όμως τα πάντα γι’ αυτούς έχουν αξία.
Λίγα περισσότερα στοιχεία για την ταινία: Η ιστορία διαδραματίζεται το 1898 και παρακολουθεί ένα χρόνο από τη ζωή τεσσάρων οικογενειών χωρικών, που ζουν σε μια αγροικία κοντά στο Μπέργκαμο. Σπίτια, στάβλοι, γη και ζώα ανήκουν όλα σε ένα γαιοκτήμονα, στον οποίο είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το δύο τρίτα της παραγωγής τους. Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ φτωχοί και όμως καταφέρνουν να αντλούν χαρά από τα πιο μικρά πράγματα. Στο κοινό σπίτι που ζουν ανταλλάσουν ιστορίες και προσευχές. 

Μια χήρα προσπαθεί με χίλιους κόπους να μεγαλώσει τα παιδιά της. Παρά τη φτώχεια της δίνει φαγητό σε ένα ζητιάνο που χτυπάει την πόρτα της. Και όταν η αγελάδα της αρρωσταίνει, τη θεραπεύει δίνοντάς της να πιει αγιασμό! 

Μια κοπέλα παντρεύεται έναν από τους νεαρούς της φάρμας. Στο ταξίδι του μέλιτος, στο Μιλάνο, το ζευγάρι πέφτει πάνω στις λαϊκές εξεγέρσεις, γνωστές ως «διαμαρτυρία του στομαχιού» και την καταστολή της από το στρατηγό Μπάβα Μπεκάρις, που έστρεψε τα κανόνια στις μάζες, αφήνοντας 80 νεκρούς και 450 τραυματίες. Οι νεαροί παρακολουθούν όσα γίνονται χωρίς ν’ αναρωτιούνται για τις αιτίες.

Ένα κοριτσάκι έχει μια τρυφερή σχέση με τον παππού της, που έχει βρει μια δική του συνταγή για να φυτεύει και να μεγαλώνει ντομάτες.
Μία από τις οικογένειες έχει ένα πολύ έξυπνο γιο. Αποφασίζουν, λοιπόν, αντί να μείνει κοντά τους και να δουλεύει στα χωράφια, να τον στείλουν στο σχολείο, στην πόλη, παρότι αυτό είναι μια μεγάλη θυσία. Το παιδί είναι υποχρεωμένο να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί και να περπατάει αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσει στο σχολείο. Μια μέρα, ενώ γυρνάει στο σπίτι, τα παπούτσια του διαλύονται. Δεν έχουν, όμως, χρήματα για να του αγοράσουν καινούργια. Τότε ο πατέρας του αποφασίζει να κόψει ένα δέντρο και να του φτιάξει από αυτό ένα ζευγάρι ξύλινα τσόκαρα. Όταν, όμως, ο αφέντης το μαθαίνει, διώχνει την οικογένεια από την ιδιοκτησία του. Οι υπόλοιποι τους παρακολουθούν να φεύγουν χωρίς να αντιδράσουν, μόνο προσεύχονται γι’ αυτούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook