«Για την ακμή ενοχοποιούνται κυρίως γενετικοί παράγοντες, ενώ σπανιότερα ορμονικές διαταραχές και η χρήση αναβολικών στεροειδών ή φαγεσωρογόνων καλλυντικών. Επιβαρυντικά δρουν επίσης το χρόνιο στρες, η ακατάλληλη διατροφή και το κάπνισμα» εξηγεί η κ. Πηνελόπη Εφεντάκη, δερματολόγος-αφροδισιολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας VIVIFY. Η ακμή των ενηλίκων διαφέρει από την εφηβική, με την έννοια ότι το δέρμα είναι πιο ξηρό, πιο τραχύ και πιθανότατα έχει λεπτές γραμμές ή ρυτίδες. Ωστόσο, η αιτία της παραμένει ίδια: το φράξιμο των πόρων είτε εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες είτε λόγω της υπερκεράτωσης (ο πολλαπλασιασμός των νεκρών κυττάρων στους πόρους). Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ενήλικων γυναικών που έχουν ακμή, και συνήθως πρόκειται για κύστεις, αυτό που λέμε «εσωτερικά σπυράκια», που διαρκούν αρκετό καιρό και ενίοτε πονάνε.

Το ξέρατε;
Οι περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη, γι’ αυτό η ακμή εμφανίζεται σε αυτές 
τις περιοχές.

Who is who
Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων η ακμή διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. 
Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της καθεμίας ξεχωριστά:

Ήπια
* Υπερβολική λιπαρότητα
* Λιγότερα από 20 μαύρα ή λευκά στίγματα 
* Λιγότερα από 15 σπυράκια

Μέτρια
* 20-100 μαύρα ή λευκά στίγματα 
* 15-20 σπυράκια
* 3-120 συνολικές βλάβες

Σοβαρή 
* Φλεγμονώδεις κύστεις και οζίδια
* Ερυθρότητα
* Ουλές και δυσχρωμίες

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε:

* Να τρίβουμε ή πλένουμε υπερβολικά το πρόσωπό μας.
* Να σπάμε τα σπυράκια. 
* Να πιάνουμε ή καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με βρόμικα χέρια.
* Να χρησιμοποιούμε καλλυντικές συνθέσεις με λιπαρές ουσίες.
* Να χρησιμοποιούμε «σκληρές» συνθέσεις που αφυδατώνουν το δέρμα και καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό ιστό του και την άμυνά του.
* Να απογοητευόμαστε αν δε δούμε γρήγορα αποτελέσματα με κάποια αγωγή ή προϊόν. Το δέρμα μας χρειάζεται τουλάχιστον 28 ημέρες για να ανανεωθεί, οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε μια αγωγή τουλάχιστον 2 μήνες. 

Τι λέει η γιατρός

«Στην ακμή ενηλίκων, {CR}οι βλάβες επικεντρώνονται στο κάτω μέρος του προσώπου. Η αντιμετώπισή της ποικίλλει ανάλογα με το είδος και την έκτασή της και περιλαμβάνει τοπικά συστηματικά σκευάσματα, αλλά και επεμβατικές μεθόδους, όπως η διάνοιξη και αφαίρεση των φαγεσώρων, τα πίλινγκ και τα λέιζερ για την αντιμετώπιση των ουλών»{CR}Πηνελόπη Εφεντάκη, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας VIVIFY

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook