Συγκλονισμένος είναι ο ελληνισμός από το τραγικό συμβάν των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό.

Σκηνές του 74’ ήρθαν στο μυαλό των Κυπρίων βλέποντας τις εικόνες καταστροφής  στο Ζύγι της Κύπρου που πλέον θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Το τραγικό δυστύχημα προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62, δώδεκα από τους οποίους δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
Όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου, απηύθυναν την Δευτέρα επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας έχει τεθεί όλο το ιατρικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών ιατρών όλων των ειδικοτήτων.

Σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, τα κρατικά νοσηλευτήρια, τους Τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους και αναμένει αν χρειαστεί να κινητοποιηθούν ιατροί και νοσηλευτήρια ιδιωτικού τομέα για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εκτός όμως από την ανθρώπινη τραγωδία η πρωτοφανής έκρηξης έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης του νησιού.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού έχει τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που έχει προκαλέσει η έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Αλλά και μονάδα στη Μονή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την έκρηξη κι έτσι η παραγωγή ρεύματος έχει μειωθεί.

Προς αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών για ηλεκτροδότηση η ΑΗΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της προμήθειας προσωρινά κινητών μονάδων παραγωγής ρεύματος, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε Βασιλικό και Μονή.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποστολή επείγουσας επιστολής στον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, με την οποία ζητά να εξεταστεί η περίπτωση ενοικίασης, μέσω προσφορών, υπηρεσιών από κυπριακές εταιρείες και εταιρείες του εξωτερικού που μπορούν να διαθέσουν κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τραγωδία στο στρατόπεδο στο Ζύγι όμως έφερε και περικοπές νερού.

Ήδη αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης συνεπεία της μειωμένης παραγωγής ρεύματος από την ΑΗΚ, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας να εξετάζουν διάφορα μέτρα που αφορούν περικοπές στην υδροδότηση.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων αφαλάτωσης και την ανάγκη για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) άρχισε να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σε ανακοίνωση μάλιστα του ΣΥΛ αναφέρεται ότι το νερό θα παρέχεται για 12 ώρες περίπου, κάθε δύο μέρες, ενώ το κοινό «καλείται το κοινό να συνεργαστεί και να επιδείξει πνεύμα υδατικής συνείδησης για αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης».

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook