Υπό εξέταση παραμένει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη του συμβουλίου Eurogroup.

Οι υπουργοί υποσχέθηκαν ωστόσο φθηνότερα δάνεια, μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης των δανείων και ένα πιο ευέλικτο μηχανισμό διάσωσης τόσο για την Ελλάδα, όσο και για άλλες βαριά χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την διάδοση της κρίσης που αιωρείται απειλητικά πάνω από την Ιταλία και την Ισπανία.

Παράλληλα, αρνήθηκαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας προκειμένου να καταστεί το χρέος της πιο βιώσιμο, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά το τέλος των συζητήσεων, οι ΥΠΟΙΚ των 17 χωρών που μοιράζονται το ευρώ δεσμεύτηκαν από κοινού να διαφυλάξουν την σταθερότητα στην Ευρωζώνη και υποσχέθηκαν νέα μέτρα \”σύντομα\”, χωρίς ωστόσο να θέσουν προθεσμία.

Ειδικότερα, οι υπουργοί αρχίζουν να στρώνουν το δρόμο για να δώσουν νέες εξουσίες στον έκτακτο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, με στόχο να μπορέσουν να «δαμάσουν» τις αυξανόμενες εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι θα εξετάσουν μέτρα ενίσχυσης της «ευελιξίας» και του «πεδίου εφαρμογής» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), του fund των 440 δισ. δολαρίων που συστάθηκε πέρυσι για τη χορήγηση δανείων σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ένα από τα μέτρα αυτά, που απορρίφθηκε κατά το παρελθόν, θα μπορούσε να είναι η χορήγηση εξουσίας στο Ταμείο να αγοράζει ομόλογα των κρατών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. Σημειώνεται ότι το Ταμείο σήμερα μπορεί να χορηγεί μόνο απευθείας δάνεια στις κυβερνήσεις.

\”Οι υπουργοί είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν νέα μέτρα που θα βελτιώσουν τη συστημική ικανότητα της Ευρωζώνης να ανθίσταται στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, που θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του EFSF, την επέκταση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων αλλά και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων, με πρόσθετους διακανονισμούς εγγυήσεων, όπου κρίνεται απαραίτητο\”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Όλα θα γίνουν με γνώμονα την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη και εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook