«H θέση του Ρεθέμνους είναι να γίνει το διαμάντι στο δαχτυλίδι του νησιού. Να εξελιχθεί σε ένα προορισμό παροχής ολοκληρωμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας, πολιτιστικής, γαστρονομικής, φυσιολατρικής, θρησκευτικής και φυσικά… διασκέδασης. Να ξεφύγουμε από το πανταχόθεν προσφερόμενο δίπολο ήλιος – θάλασσα και να προχωρήσουμε σε ένα μεταμοντέρνο σύνολο παροχής υπηρεσιών υψηλού (και ακριβού) επιπέδου». Ας σημειώσω εδώ ότι ως ορισμό του «μεταμοντέρνος» προτιμώ αυτόν του Μπαμπινιώτη που τον ορίζει ως «αυτόν που σχετίζεται με το σύγχρονο ρεύμα της τέχνης (αρχικώς της αρχιτεκτονικής) που αντιδρά στις φόρμες του μοντερνισμού και χρησιμοποιεί ποικιλία παραδοσιακών στοιχείων σε πρωτότυπες συνθέσεις». 

 Ο τουρισμός στο νησί είναι μία οριζόντια δραστηριότητα καθώς μπορεί να ασκηθεί καθολικά, αναμφίβολα όμως το Ρέθεμνος έχει πλεονεκτήματα τέτοια που του δίνουν επιπλέον δυνατότητες. Τα ατέλειωτα χιλιόμετρα παραλίες, ο φυσικός και αρχαιολογικός πλούτος, η τεράστια γαστρονομική παράδοση και διάσημες εκδηλώσεις όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ και το Καρναβάλι, είναι κάτι το κοινό για εμάς, η φυσική μας κληρονομιά, κάτι το φυσιολογικό σαν τον αέρα που αναπνέουμε, αν όμως μεταφραστεί σε προϊόντα και υπηρεσίες, μπορεί να δώσει πλούτο αφάνταστο, σε σχέση με τον σημερινό. Όλο που χρειάζεται είναι να ξεφύγουμε από την μιζέρια, όχι του κράτους, αλλά τη δική μας.

Δεν κρύβω το γεγονός ότι αφορμή του σημερινού θέματος μου έδωσε το ρεπορτάζ της Κ.Ε. για τα καταστήματα εστίασης της πολιτείας, το γεγονός ότι πολλά απ’ αυτά αναγκάζονται πλέον να λειτουργούν δύο μονάχα ημέρες της εβδομάδας, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα. Να θυμίσω ότι το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών μας εστίασης αποτελεί κοινό τόπο και όχι μόνο στο νησί, καθώς και στο ταπεινότερο ταβερνάκι μπορείς να γευθείς μοναδικά εδέσματα που σε διαφορετικό περιβάλλον θα χαρακτηρίζονταν γκουρμέ. Η λειτουργία των καταστημάτων δύο μονάχα ημέρες της εβδομάδας έχει δύο αναγνώσεις, μία θετική και μία αρνητική. Αρνητική είναι βεβαίως η οικονομική αιμορραγία που το κλειστό κατάστημα σηματοδοτεί. Θετική είναι η διαπίστωση πως οι επιχειρηματίες του χώρου έχουν ανεβάσει σε τέτοιο επίπεδο τις υπηρεσίες τους, αλλά και τον επαγγελματισμό τους, που προτιμούν να έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, παρά να τις  υποβιβάσουν.

Το καρναβάλι είναι μία μοναδική ευκαιρία για δυναμική προβολή του τόπου συνολικά, καθώς οι εκδηλώσεις απλώνονται και στην ύπαιθρο. Το καρναβάλι (στη σωστή – πολιτισμική του μορφή και όχι στην χυδαία – σεξιστική της άκρατης κατανάλωσης αλκοόλ), αποτελεί ή πρέπει στην εξελικτική διαδικασία του Ρεθέμνους να αποτελέσει, τον ακρογωνιαίο λίθο του μεταμοντερνισμού. Παλιά και νέα, αρχαία και σύγχρονα, μοντέρνα και ντεμοντέ στοιχεία προσεκτικά επιλέγονται για να επανατοποθετηθούν υπέροχα από την απαραίτητη και σπάνια πρώτη ύλη: τους ανθρώπους που μπορούν να συνδυάσουν προσφορά, εθελοντισμό, διασκέδαση και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Το καρναβάλι του Ρεθέμνους, οφείλει να σηματοδοτήσει τη νέα του εποχή, όλοι έχουμε μεγάλη ευθύνη.            

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook