Εκατοντάδες οργισμένοι υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος επιτέθηκαν χθες στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Δαμασκό καθώς και στην κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή, προκαλώντας υλικές ζημιές και γράφοντας υβριστικά συνθήματα. Ηταν τα «αντίποινα» για τις επισκέψεις των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην πόλη Χάμα, ένα από τα προπύργια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και επίκεντρο της κυβερνητικής καταστολής. Ουάσιγκτον και Παρίσι κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι υποδαύλισε τις επιθέσεις και αρνήθηκε να προστατεύσει, ως όφειλε, τις πρεσβείες.

Αυτόπτες μάρτυρες και δυτικοί διπλωμάτες κατήγγειλαν πως «λεωφορεία γεμάτα αλ-σαμπίχα (αλεβίτες παραστρατιωτικοί) μεταφέρθηκαν επί τούτου από την Ταρτούς στη Δαμασκό». Και ενόσω ο λεκτικός πόλεμος εντεινόταν, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας συνέχιζαν τη βίαιη καταστολή όσων επιμένουν να ζητούν δημοκρατία στη Συρία με μια νέα έφοδο στην πόλη Χομζ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Δαμασκό επισκέφθηκαν τη Χάμα με μία ημέρα διαφορά, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Αμέσως, το συριακό καθεστώς τούς κατηγόρησε για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και υπονόμευση της κρατικής σταθερότητας.

 Ηδη από την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμαρτυρήθηκε πως φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές στη Δαμασκό είχαν πετάξει ντομάτες, αυγά και πέτρες κατά της πρεσβείας. Την ίδια ημέρα, ο αμερικανός πρεσβευτής Ρόμπερτ Φορντ επέκρινε με δριμύτητα τον Ασαντ διότι επιτρέπει τις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις – τις περιβόητες μνεμπάκ, που σημαίνει «σε αγαπάμε», κι ας καταφεύγουν οι διαδηλωτές στη βία – ενώ στέλνει «τους τραμπούκους του να ξυλοκοπούν τους ειρηνικούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές».

 Οι κυβερνητικοί τραμπούκοι ωστόσο κάνουν πολύ περισσότερα αφού περίπου 1.600 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες από κυβερνητικά πυρά.

«ΣΚΥΛΟΣ». Στη Συρία του Μπασάρ Αλ Ασαντ, οι χθεσινές επιθέσεις κατά των πρεσβειών ήταν απλώς η λογική συνέχεια. Σύμφωνα μάλιστα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο ενθάρρυνε την πραγματοποίησή τους. «Ο λαός θέλει να πετάξει έξω τον σκύλο», έγραψαν οι υποστηρικτές του καθεστώτος στον τοίχο της αμερικανικής πρεσβείας αναφερόμενοι στον αμερικανό πρεσβευτή.

Ακόμα και πολιορκητικό κριό χρησιμοποίησαν, σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ρίξουν την κεντρική είσοδο. Δεν την έριξαν, κατάφεραν όμως να μπουν στο προαύλιο της πρεσβείας, όπου προκάλεσαν υλικές ζημιές προτού απωθηθούν από αμερικανούς πεζοναύτες. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη γαλλική πρεσβεία: οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια, ανήρτησαν συριακές σημαίες και προκάλεσαν ζημιές σε ένα διπλωματικό αυτοκίνητο. «Θεός, Συρία και Μπασάρ» έγραψαν στον τοίχο.

ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ. Οι γάλλοι φρουροί χρειάστηκε να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα. Τρεις εργαζόμενοι στην πρεσβεία τραυματίστηκαν. Για «υπερβολικά βραδείες αντιδράσεις» από την πλευρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας έκαναν λόγο Ουάσιγκτον και Παρίσι, ενώ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως για τις ΗΠΑ το καθεστώς Ασαντ έχει χάσει τη νομιμότητά του.

tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook