Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με την περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος  Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης είναι το παρακάτω:

«Ως χαριστική βολή τονίζουν οι τρίτεκνοι την περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος, αλλά και την αλλαγή των όρων επιλογής με βάση τους οποίους θα γίνονται οι μετεγγραφές των φοιτητών.

Πρόκειται αναμφίβολα για δύο αποφάσεις, οι οποίες, από τη μια «γονατίζουν» οικονομικά τους τρίτεκνους, από την άλλη «ψαλιδίζουν» και τα όνειρα των παιδιών τους για να σπουδάσουν.

Το πολυτεκνικό επίδομα είναι ένα χρηματικό ποσό, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικονομικό βοήθημα, μέσα στη δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα οι αλλαγές στα κριτήρια μετεγγραφών ανατρέπουν τη λογική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, αφού οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν θα επιλέγουν τις σχολές πρώτης προτίμησής τους, αλλά όσες βρίσκονται πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους.

Επειδή το επίδομα που ελάμβαναν μέχρι σήμερα οι τρίτεκνοι, αποτελούσε ένα σημαντικό βοήθημα για τις οικογένειες αυτές, σε μια χώρα που πάσχει από υπογεννητικότητα

Επειδή η αλλαγή στους όρους των μετεγγραφών των φοιτητών ειδικών κατηγοριών, αποτελεί μια μεγάλη αδικία για τους νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν χωρίς περιορισμούς, αφού κόβει τις ελπίδες χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αν δεν έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μεγέθη και

Επειδή το κύριο κριτήριο για τις μεταγραφές πρέπει να είναι η μείωση των σπιτιών που αναγκάζεται να διατηρεί μια οικογένεια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Με ποια μέτρα προτίθενται να προστατεύσουν τους τρίτεκνους, ώστε οι οικογένειες αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον καθημερινό αγώνα που δίνουν;

2) Πως θα διασφαλίσετε το μέλλον των φοιτητών, οι οποίοι βλέπουν τις ελπίδες τους για σπουδές στη σχολή της επιλογής τους να κόβονται, με τις αλλαγές στους όρους επιλογής των κριτηρίων μετεγγραφών;»