Η Κρήτη βρίσκεται εκτός των διαδρομών που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς οι ίδιοι επιθυμούν να ακολουθούν οδούς που οδηγούν στον Βορρά και την Κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, το μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα είναι πιθανό ότι θα χτυπήσει και την πόρτα της Κρήτης καθώς ήδη σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφυγες συγκεντρώνονται στη Λιβύη για να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Όμως, οι δουλέμποροι ως γνωστόν δεν διστάζουν να βυθίσουν τα σκάφη στα νότια της Κρήτης θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Για τον λόγο οι φορείς πρέπει να είναι έτοιμοι και να διαθέτουν ανάλογες υποδομές, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων που συζήτησε το προσφυγικό ζήτημα.

Τα μέτρα που θα λάβει ο δήμος Χανίων όπως προτάθηκαν από τον δήμαρχο και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, είναι:

  • Να ζητήσει ο δήμος την παραχώρηση κτιρίων του πρώην ψυχιατρείου για τη φιλοξενία προσφύγων που θα καταλήξουν στο νησί από τα νότια και την παράλληλη μετατροπή των χώρων σε μόνιμη δομή που κατ’ επέκταση θα φιλοξενήσει και τους αστέγους που τώρα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της παιδικής κατασκήνωσης Καλαθά.

  • Να αποσταλεί υλική βοήθεια και είδη ανάγκης που θα εξασφαλιστούν με κονδύλι του δήμου αλλά και με κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους πολίτες

  • Να ζητηθεί από τον υπουργό κ. Μουζάλα να φιλοξενηθούν στα Χανιά, ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα (προτάθηκε ο χώρος της παιδικής κατασκήνωσης Καλαθά, αλλά είναι κάτι που θα εξεταστεί)

Τάσος Βάμβουκας

Ο δήμαρχος Χανίων, ξεκαθάρισε ότι θέμα hot spot, δεν έχει τεθεί και ό,τι έχει ακουστεί σε επίπεδο αόριστων πληροφοριών, δεν ισχύει. Ωστόσο, για τυχόν πρόσφυγες που θα φτάσουν από τα νότια, ο κ. Βάμβουκας πρότεινε να αιτηθεί ο δήμος την παραχώρηση του χώρου του πρώην ψυχιατρείου:

Καταρχήν, η Κρήτη δεν είναι η επιλογή αυτών των ανθρώπων, το νησί βρίσκεται εκτός διαδρομής των προσφύγων που θέλουν να ακολουθήσουν βόρεια κατεύθυνση για να πάνε στην Κεντρική Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι καμία κυβέρνηση έχει σκοπό να φέρει ένα καράβι στην Κρήτη αντί να πάει στον Πειραιά. Δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο. Αυτό που υπάρχει είναι εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται.

Εισηγούμαι λήψη απόφασης για την άμεση συγκέντρωση ειδών για την αποστολή τους στην Ειδομένη. Προτείνουμε να εκταμιεύσουμε συγκεκριμένο κονδύλι από το οποίο θα αγοραστούν απαραίτητα είδη. Παράλληλα, θα ζητήσουμε από την τοπική κοινωνία να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί και θέλει στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, θα ζητήσω να επικαιροποιήσουμε το αίτημα, για την παραχώρηση κτιρίων που ανήκουν στο πρώην ψυχιατρείο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι βέβαιο δηλαδή κάποιους πρόσφυγες που θα φτάσουν από τα νότια. Από όσο μαθαίνουμε είναι συγκεντρωμένοι πολλοί στα παράλια της Λιβύης και αν και η διαδρομή είναι προς Ιταλία, όλοι υπολογίζουμε ότι πάρα πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στην Κρήτη γιατί ως γνωστόν οι δουλέμποροι βουλιάζουν τις βάρκες στα ανοιχτά της Κρήτης. Και πάντα παραμένει το αίτημα σε αυτό το πλαίσιο για την φιλοξενία αστέγων, οι οποίοι φιλοξενούνται τώρα στις εγκαταστάσεις της παιδικής κατασκήνωσης του Καλαθά. 

Επίσης, προτείνω με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα την πρόθεση και την ετοιμότητα του δήμου Χανίων να αναλάβει με δικές του δυνάμεις, τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων που οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν εντοπίσει και καταγράψει. Για τον σκοπό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου είτε σε άλλο χώρο που θα κριθεί κατάλληλος. Η πρόταση αυτή δεν είναι τυχαία. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ προβλέπει διαδικασία ενίσχυσης γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Νάνσυ Αγγελάκη

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, η κα Αγγελάκη, καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή, έλλειψη σχεδιασμού, τόνισε ότι συμφωνεί με την αποστολή υλικής βοήθειας, με τη διεκδίκηση του παλιού ψυχιατρείου καθώς και με τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών με την προϋπόθεση να γίνει πιο συγκεκριμένη η πρόταση. Ωστόσο ως προς την υπόλοιπη αντιμετώπιση του θέματος χρειάζεται συντονισμός με τους υπόλοιπους φορείς καθώς ο δήμος δεν μπορεί να σηκώσει τόσο μεγάλη ευθύνη πάνω του, χωρίς οργάνωση:

Μετα την τοποθέτησή σας διαπιστώνουμε ότι δεν έγιναν από μέρους σας οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν αναφερθήκατε στην περιφέρεια, σε αντιπεριφέρεια, σε στρατιωτικές αρχές, στην ΠΕΔ. Είναι ένα μεγάλο θέμα που θέλει πρόγραμμα και σχεδιασμό. Είναι μια συλλογική απόφαση πολλών οργάνων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το εθνικό ζήτημα και δεν είναι στα όρια του δήμου Χανίων, ούτε μπορείτε να το χειριστείτε μόνος σας. Θα έπρεπε να κάνετε συναντήσεις με όλους τους φορείς, ώστε όλοι να λάβουν μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί γιατί όπως είπατε ο δήμος Χανίων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του αυτό το πρόβλημα. Πέρα από αυτό που λέτε για το κονδύλι για αποστολή βοήθειας που σαφέστατα συμφωνούμε, όλο το υπόλοιπο κομμάτι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Πρέπει να συντονιστείτε με τους υπόλοιπυς και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σε επίπεδο περιφέρειας. 

Άρης Παπαδογιάννης

Ένα τόσο σοβαρό θέμα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο συνεργασίας όλων των φορέων υποστήριξε ο κ. Παπαδογιάννης. Όπως είπε χρειάζεται διαβούλευση, ενώ έθεσε το ζήτημα της έλλειψης πόρων διερωτώμενος με ποιούς πόρους η Τ.Α. θα αντεπεξέλθει σ’ αυτή την ανάγκη:

Όλα γίνονται ερήμην της αυτοδιοίκησης και όλα προσπαθούν να φορτωθούν στην αυτοδιοίκηση. Μιλάμε για ένα άκρως ανθρωπιστικό θέμα, που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας όλων των φορέων. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί την υλική βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους, από την άλλη είναι σαφέστατο ότι δεν μπορεί μεμονωμένα ο κάθε δήμος και το Δ.Σ. να παίρνει θέση στέλνοντας επιστολές στον υπουργό. Έτσι δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζεται διαβούλευση, συνεργασία και σύγκλιση των οργάνων. Να υπάρξει σχεδιασμός και με αυτά που αναλογούν στον καθένα να συμμετάσχει. Δεν μπορούμε μεμονωμένα να συζητάμε και να τα βλέπουμε αποσπασματικά. Δεν έχω αντίρρηση να υποστηρίξω αυτά  που είπατε. Δεν λύνεται όμως το ζήτημα έτσι. Εγώ θα κάνω μια ερώτηση, με ποιους πόρους η Τ.Α θα αντεπεξέλθει; Μεταφέρει βάρη στην Τ.Α. η κεντρική εξουσία λόγω έλλειψης σχεδιασμού και δεν δίνει τους απαιτούμενους πόρους. Θα συμφωνήσω αν από εδώ βγει απόφαση  να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε συλλογικό πλαίσιο.

Γιάννης Σαρρής

Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι το θέμα δεν είναι παιχνίδι προς επικοινωνιακή κατανάλωση. Συμφώνησε με την πρόταση για την φιλοξενία των παιδιών, ενώ δήλωσε πως είναι μια ευκαιρία για διεκδίκηση χώρων όπως το παλιό ψυχιατρείο:

Υπάρχει πόλεμος, υπάρχει κατάσταση φρίκης των λαών αυτών. Συζητάμε εδώ λες και εμείς δεν φέρουμε ευθύνη. Υπάρχει ευθύνη και είναι δεδομένη για την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τους φράχτες που βάζουν στην Ευρώπη. Αρα έχουμε ένα πρόβλημα στο οποίο δεν είμαστε τόσο αθώοι. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε όλοι είναι ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι παιχνίδι για επικοινωνιακή κατανάλωση.  Κάτω από αυτή την πίεση βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και επειδή ακριβώς υπάρχει αδιέξοδο ο δήμος πρέπει να προετοιμαστεί, ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία των Χανίων, επιτέλους να διεκδικήσουμε χώρους που σαπίζουν δεκαετίες. Με πίεση στην κυβέρνηση θα πρέπει το ψυχιατρείο να φιλοξενήσει μετανάστες και  να γίνει μια μόνιμη δομή υπνωτηρίου ή φιλοξενίας αστέγων. Συμφωνούμε επίσης με την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών.

Νίκος Παπαντωνάκης

Ο κ. Παπαντωνάκης ανέφερε ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο τέλος του πολέμου και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσει ο λαός τις κυβερνήσεις:

Κοιτάξαμε να δούμε τα αίτια του προβλήματος; Ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στους πρόσφυγες; Να πιέσει ο λαός τις κυβερνήσεις για να σταματήσει ο πόλεμος. Όσο θα υπάρχει πόλεμος δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν οι ροές. Εδώ δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια πίεσης προς την κυβέρνηση. Έβαλαν το ΝΑΤΟ να ελέγχει τις ροές, έβαλαν δηλαδή ελεγκτές αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Πρέπει να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση που δημιουργεί πολέμους και ξεριζώνει λαούς.

Σεραφείμ Ρίζος

Ο κ. Ρίζος συμφώνησε με τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών και πρόσθεσε ότι αν αρνηθούν κεντρικά να παραχωρήσουν το ψυχιατρείο υπάρχει και η αυτενέργεια κινημάτων. Επίσης, τόνισε ότι για τις ανοιχτές δομές θα πρέπει να διεκδικηθεί και προσωπικό.

Ακούσαμε ότι δεν μπορούν να γίνονται μεμονωμένες ενέργειες. Φαίνεται ότι δεν έχουμε δει τις μεμονωμένες ενέργειες αλληλεγγύης κατοίκων όταν είναι ανύπαρκτη η Ε.Ε. Το 60% του κόσμου θέλει ανοιχτά σύνορα και εκφράζει την αλληλεγγύη του. Απέναντι στην εχθρική στάση της κυβέρνησης έχουμε να αντιπαραθέσουμε κινήματα αλληλεγγύης. Προφανώς και λέμε ναι να φιλοξενηθούν τα παιδιά των προσφύγων. Είμαστε ενάντιοι στα hot spot αλλά είμαστε υπέρ των προσφύγων και της φιλοξενίας τους. Χρειάζονται δομές. Αν όλοι αυτοί που ξεπουλάνε την περιουσία του ελληνικού λαού αρνούνται να δώσουν το ψυχιατρείο, υπάρχει και η αυτενέργεια των κινημάτων που μπορεί να πάρει το ψυχιατρείο και να το δώσει στους πρόσφυγες. Θέλουμε ανοιχτές δομές, όμως αυτές χρειάζονται προσωπικό, δεν φτάνουν οι εθελοντές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook