Για κακοδιαχείριση, παραγοντισμό και ημετεροκρατία, κατηγορεί τον δήμαρχο Χανίων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων, Πρώτα ο άνθρωπος", Γιάννης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής με αφορμή τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για τα οικονομικά πεπραγμένα του 2014, αναφέρεται σε φωτογραφική διάταξη στη σύμβαση εργολαβίας σάρωσης, ενώ κάνει λόγο για κακοδιαχείριση δίνοντας το παράδειγμα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Σαρρή:

"Με αφορμή τη συζήτηση για τα οικονομικά πεπραγμένα στο Δήμο το 2014, που έφερε αυτές τις μέρες και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή, κρίνουμε πως χρειάζεται να επισημάνουμε και από εδώ δημόσια ορισμένα πράγματα.

Καταρχάς, η επαναναφορά της συζήτησης για τον απολογισμό του 2014 εν έτει 2016 θα μπορούσε πράγματι να δηλώνει διάθεση για ενδελεχή έλεγχο, εντοπισμό ζημιογόνων πρακτικών και αλλαγή τρόπου διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου. Μόνο που για να ισχύσει το παραπάνω, θα χρειαζόταν να συνοδεύεται από πλήρη και σταθερή απομάκρυνση από λογικές αδιαφάνειας, πελατειακών σχέσεων και ημετεροκρατίας. Από συνεχή και αταλάντευτη αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση των οικονομικών και αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών των εργαλείων που παρέχονται στη δημοτική αρχή προς αυτό το σκοπό. Τέτοιο εργαλείο αποτελούν οι εκθέσεις του ορκωτού λογιστή, που παρότι αποκαλύπτουν το μέγεθος της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής και της ζημίας που υπέστησαν οι δημότες, δεν έχουν αξιοποιηθεί αρκούντως, διότι εκλίπει η πολιτική βούληση της νυν δημοτικής αρχής.

Η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη χρήση στα οικονομικά του Δήμου το 2014 δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο που η προηγούμενη δημοτική αρχή διαχειρίστηκε τα οικονομικά του δήμου, αναμειγνύοντας τα έσοδα από ανταποδοτικές υπηρεσίες και τα έσοδα από εισφορές των δημοτών από πράξεις εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων κ.λπ., με τα γενικά έσοδα του Δήμου. Με αποτέλεσμα τα χρήματα να μην επιστρέφουν στους δημότες με έργα υποδομής ή έργα που να ανταποδίδουν πράγματι αναλογικά τις δαπάνες και τη συνεισφορά των δημοτών. Με κυρίαρχη πρακτική τον παραγοντισμό και τις πελατειακές σχέσεις, τα χρήματα αυτά διατέθηκαν σε έργα βιτρίνας και προεκλογικού εντυπωσιασμού.
Παρότι θεωρούμε θετική κάθε κίνηση που γίνεται από τη νυν δημοτική αρχή στην κατεύθυνση καταχώρησης των εσόδων ειδικού σκοπού σε χωριστούς κωδικούς, την έστω και αργόσυρτη προσπάθεια καταγραφής της περιουσίας του δήμου, τη δημιουργία αποθήκης και καταγραφής των υλικών που χρησιμοποιούν τα συνεργεία του δήμου, εντούτοις, δεν έχει καταφέρει, εδώ και δεκαεφτά μήνες, να χτυπήσει καίρια την κακοδιαχείριση, διότι δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί ή να παραμερίσει τον παραγοντισμό και την ημετεροκρατία. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα υπάρχει φωτογραφική διάταξη στη σύμβαση της εργολαβίας σάρωσης, που αδιαφορεί η δημοτική αρχή για τις καταγγελίες καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, που καθυστέρησε αδικαιολόγητα η απόφαση για δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, που δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που παραπέμφθηκε στις καλένδες η εκλογή συμπαραστάτη του δημότη και πολλά ακόμη.

Δεκαεφτά μήνες μετά την ανάληψη της νέας αρχής, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ βρίσκεται στην αλγεινή θέση να μην μπορεί να πληρώσει επί δύο μήνες τους εργαζόμενους της, χωρίς σαφή ορίζοντα επίλυσης αυτού του σημαντικού ζητήματος. Τη στιγμή που έχει απωλέσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από παρακρατήσεις φόρων, επιστροφή ΦΠΑ, κονδύλι προερχόμενο από το ΕΣΠΑ. Με αποτέλεσμα ο Δήμος να αναγκάζεται να επιχορηγήσει την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με έκτακτο ποσό ύψους 755.000 ευρώ, αντί των 50.000 που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Με αποτέλεσμα, επίσης, να συζητάμε τον προϋπολογισμό της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ λόγω απαράδεκτων εκκρεμοτήτων και αμελειών, όπως χαμένα τιμολόγια, είναι εντελώς αβέβαιο αν θα εγκριθεί από τον αρμόδιο επίτροπο. Παράλληλα, τα προβλήματα οργάνωσης παραμένουν, η πολιτική στην πρόνοια είναι τριχοτομημένη, ενώ η πολιτική στον πολιτισμό εξακολουθεί να διακρίνεται από ανταγωνισμό και να αποτελεί πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των φορέων πολιτισμού του Δήμου.

Πίσω από όλα αυτά αναδεικνύεται ένα κεντρικό ερώτημα: Πού βρίσκονται σήμερα αρκετοί από τους παράγοντες που συμμετείχαν καίρια στο πελατειακό - ψηφοθηρικό παιγνίδι που σήμερα καταγγέλλετε, κύριε δήμαρχε; Βρίσκονται μόνο απέναντι ή και δίπλα σας σε καίριες θέσεις; Η σημερινή πραγματικότητα σε βασικούς τομείς της λειτουργίας του Δήμου αποδεικνύει ότι δεν άλλαξαν πολιτική συμπεριφορά, απλά άλλαξαν παράταξη. Είναι το τίμημα για μια παράταξη που οικοδομήθηκε με αδιαφάνεια, με παζάρεμα, με μοναδικό στόχο τη δημοτική εξουσία."