Διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής συναντά, προς το παρόν τουλάχιστον, τις αντιρρήσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Η αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα προκαλεί νευρικότητα στις αγορές και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως αυτά της προσωρινής «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αλλά και του «κουρέματος».

Σήμερα, Τετάρτη, και την Πέμπτη οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του δημοσίου χρέους, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αξιωματούχοι της Κομισιόν θα έχουν τηλεδιασκέψεις για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.

Στις διασκέψεις εκ μέρους της Ελλάδας θα μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου.

Την Τετάρτη θα γίνει η τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Eurogroup Working Group), η οποία εισηγείται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

Από την πορεία των διαβουλεύσεων θα εξαρτηθεί αν γίνει Σϋνοδος Κορυφής τις προσεχείς ημέρες. Ο κ. Ρομπάι φέρεται να πιέζει για την προσεχή Παρασκευή ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, η σύγκληση του Eurogroup εντός του Ιουλίου, ώστε να βρεθεί μία λύση. Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη είναι πολύ ρευστό και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την επόμενη ημέρα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι τα σενάρια ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (και πιθανότατα χαμηλότερου επιτοκίου και ονομαστικής αξίας), μέσω κυρίως της επαναγοράς στη δευτερογενή αγορά, όπου οι τίτλοι διαπραγματεύονται με μέση έκπτωση της τάξεως του 40%-45%.

Ρόλο-κλειδί θα έχει ο μηχανισμός ευρω-στήριξης (EFSF), ο οποίος καλείται να δανείσει την Ελλάδα για να επαναγοράσει χρέος και παράλληλα ζητείται να εγγυηθεί για τα νέα ελληνικά ομόλογα.

Η γαλλική κυβέρνηση, όπως και οι χώρες σε προγράμματα διάσωσης, καθώς και οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, ζητούν αποφασιστικά βήματα από την ΕΕ και εκτιμούν ότι η πιθανή αναβολή των αποφάσεων για τον Σεπτέμβριο θα επιδεινώσει την κρίση χρέους.

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και του ευρωπαϊκού Βορρά δείχνουν να μην βιάζονται.

Σήμερα, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς, όπως ειπε, βασική προτεραιότητα παραμένει να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα (σ.σ. τη συμμετοχή ιδιωτών).

Επιπλέον, ανέφερε ότι καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κανονίσει ήδη μια σειρά συναντήσεων στη Γερμανία την Παρασκευή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στον γερμανικό πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), είπε ότι ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα ήταν κυρίως ένα «πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα» στις αγορές.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, επισήμανε ότι «επί της ουσίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν τις αναγκαίες βάσεις».

«Το ζήτημα είναι τώρα αν οι αγορές θα αποδεχτούν αυτό το μήνυμα. Αν όχι, τότε ίσως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να πρέπει για μια ακόμα φορά να στείλουν μέσω της συνάντησής τους ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα», προσέθεσε.

Στον αντίποδα του Βερολίνου παραμένει η ΕΚΤ, που δεν δέχεται το ενδεχόμενο «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ επανέλαβε την θέση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει τα δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως εξασφάλιση για παροχή ρευστότητας, αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί σε καθεστώς «χρεοκοπίας» και τάχθηκε κατά της ιδέας που κυκλοφορεί και πάλι εδώ και μερικές ημέρες, σύμφωνα με την οποία το EFSF μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Γερμανική στροφή 180 μοιρών για τον EFSF

Tο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είπε την Τετάρτη ότι τα κεφάλαια από το μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF) θα μπορούσαν θεωρητικά και τώρα να χρησιμοποιηθούν από τις υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της ΕΕ για την επαναγορά κρατικών ομολόγων, υποδηλώνοντας μια στροφή στη στάση του Βερολίνου.

«Σύμφωνα με τα εργαλεία του EFSF, θεωρητικά είναι ήδη δυνατό να πάρει ένα κράτος χρήματα και να τα χρησιμοποιήσει για να επαναγοράσει, κανονικά και με σημαντική έκπτωση, ένα μέρος του χρέους του», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, σε συνέντευξη τύπου. «Αυτό είναι ήδη δυνατό σήμερα με τη μέθοδο αυτή», είπε.

Μέχρι τώρα, η Γερμανία αντιτίθετο στην ιδέα της χρήσης κεφαλαίων του EFSF για την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και τα σχόλια υποδηλώνουν μια αλλαγή στη στάση του Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» σχετικά με τις διαφορετικές λύσεις που προτείνονται για την επίλυση της κρίσης χρέους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook