Μπορεί σήμερα να είναι ένας καταξιωμένος ηθοποιός, με σύζυγο την Penelope Cruz και πατέρας ενός νεογέννητου γιου, όμως ο Javier Bardem δεν φανταζόταν τίποτε από όλα αυτά όταν ξεκίνησε να εργάζεται. Μάλιστα, καθώς δεν ήταν καθόλου σίγουρος για το τι ήθελε να κάνει, δοκίμασε διάφορα, μεταξύ των οποίων και χορευτής σε στριπτιτζάδικο!

"Το έκανα αρχικά ως αστείο με κάποιους φίλους. Κάποιος όμως που με είδε και είχε μπαρ μου πρόσφερε δουλειά. Έτσι ξεκίνησα. Ημουν τόσο κακός όταν χόρευα το 'Leave your hat on' που όλοι γελούσαν!", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bardem.

 Παρά το πέρασμά του από την «ενήλικη» ψυχαγωγία, ο Javier -ο οποίος πρόερχεται από οικογένεια ηθοποιών και είναι εγγονός των ηθοποιών Rafael Bardem και Matilde Munoz Sampedro- δεν μπορούσε να αντισταθεί και ο ίδιος στην ηθοποιία.

Μόλις ξεκίνησε να κερδίζει όλο και περισσότερους ρόλους, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό και να γίνει όσο πιο καλός μπορούσε. Ο 41χρονος ηθοποιός ανέφερε στο περιοδικό Times:

 "Συνειδητοποίησα ότι γινόμουν ηθοποιός, επομένως το σκέφτηκα καλά και είπα πως πρέπει να το κάνω σωστά εξαιτίας του ονόματός μου". "Τί να πω, είμαι ένας τυχερός... μπάσταρδος! Είναι το μόνο που ξέρω να κάνω. Αλλά δεν έχω καμιά φοβερή ικανότητα. Πιστέψτε με δεν είμαι τίποτα σπουδαίο".