-Να φύγει το Α.Τ. Νεαπόλεως. – Και που να πάει; – Να πάει στον Άγιο Νικόλαο. – Και γιατί να πάει στον Άγιο Νικόλαο; – Και που να πάει; – Να φύγουν και τα δυο και να πάνε στην Κριτσά. – Και γιατί να πάνε στην Κριτσά; – Και που να πάνε; – Να πάνε στο Βραχάσι ή στην Ελούντα.

Θα μπορούσε να είναι ένας θεωρητικός προβληματισμός των «παροικούντων» όχι μόνο την Ιερουσαλήμ αλλά και των εν Αθήναις εξουσιαστών, οι οποίοι γνωμοδοτούν μέσα από «κλειστά» γραφεία της Πρωτεύουσας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψην τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Τοπικής Κοινωνίας, οι οποίες και  διαμορφώνουν το προφίλ της κάθε Επαρχίας – Δήμου –Περιφέρειας της Ελληνικής Επικράτειας.

Ξεκάθαρα, είμαι ένθερμος υποστηρικτής του Καλλικρατικού Θεσμού, ως προς τις παρεχόμενες δυνατότητες που «οπλίζεται» μια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γεγονότα όμως όπως αυτό της μεταφοράς Υπηρεσιών, επιβεβαιώνει περίτρανα πόσο εικονικός και ανεφάρμοστος είναι ο «Καλλικράτης», όταν η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να αποφασίσει για την λειτουργική ισορροπία μιας περιοχής, μέσα από «αποστειρωμένα» και χωρίς την αίσθηση του τοπικού γίγνεσθαι γραφεία, αδιαφορώντας ή μη γνωρίζοντας τις ιδιομορφίες και τις κοινωνικές ανάγκες της εν λόγω περιοχής. Όσο, λοιπόν, τέτοιες ενέργειες αντιμετωπίζονται και εφαρμόζονται με τόση προχειρότητα, τόσο περισσότερο απαξιώνεται και γελοιοποιείται ο ίδιος ο Θεσμός.

Είναι αναγκαίο, να λειτουργήσουμε με όρους κοινωνικού και οικονομικού «πατριωτισμού», να απαιτήσουμε την εφαρμογή των θεσπισμένων νομοθετικών πλαισίων, κυρίως όμως να συμβάλλουμε στην επιλογή των απαραίτητων εκείνων κινήτρων που θα εξασφαλίσουν την ομαλή και αποδοτική λειτουργία όλων των θεμάτων που άπτονται ενός Δήμου.

Για να επιβληθεί μια άποψη είναι γνωστό πως υπάρχουν δυο τρόποι: η λογική και η βία. Δυστυχώς, ανερυθρίαστα, στο θέμα της μετακίνησης των Υπηρεσιών από τη Νεάπολη, η Κεντρική πολιτική εξουσία έχει επιλέξει κατευθείαν τη «βία», χωρίς να ανακαλύψει την λογική υπόσταση των αποφάσεών της, πόσω μάλλον το οικονομικό κίνητρο που ευαγγελίζεται ότι θα επιτύχει.

Διότι αν η λογική επικρατούσε, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να κατανοήσει κάποιος από τους επαΐοντες, την απλή λογιστική σκέψη, του τι θα αποδώσει μια τέτοια μετακίνηση σε επίπεδο οικονομικό. Όπως με πολύ απλή μαθηματική σκέψη ανέλυσαν σε άρθρα τους οι κκ. Ζαχαρίας Φθενάκης και Νίκος Δασκαλάκης, μάλλον οι μετακινήσεις όλου του Αστυνομικού στόλου για ανεφοδιασμό, φύλαξη, εύρυθμη λειτουργία Φυλακών και Δικαστηρίων, φθορές οχημάτων, χαμένες εργατοώρες, ενοίκιο κτηρίων για την στέγασή τους και τόσα άλλα, αντισταθμίζουν την όποια σκέψη μεταφοράς τους.

Οτιδήποτε λοιπόν δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί την Τοπική Κοινωνία, αλλά συγχρόνως δεν κινείται και στα απλά πλαίσια της λογικής, αποκτά τη δυναμική του «επιβάλλω», η οποία εκπορεύεται από τη βία της εξουσίας, δια των εκπρόσωπων αυτής, οι οποίοι συναινούν, με «ναι σε όλα», σε αποφάσεις προειλημμένες, χωρίς αντίλογο και λογική τεκμηρίωση περί του αντιθέτου. Είναι βαρύνουσας σημασίας οι εκλεγμένοι στην Κεντρική Εξουσία να φροντίσουν ως οφείλουν, την εξασφάλιση της κοινωνικής ηρεμίας και την απόδειξη του αυτονόητου, που άλλωστε και για αυτά κρίνονται.

Στην ουσία λοιπόν του θέματος το Α.Τ. Νεαπόλεως όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά αντιθέτως να ενδυναμωθεί όσο περισσότερο γίνεται, με τη μετεγκατάσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Νεάπολη, σε υπάρχουσες δημόσιες κτηριακές υποδομές συγκεντρωμένες σε ένα ενιαίο κτήριο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο έργο των Δικαστηρίων και των νέων Φυλακών. Στην περίπτωση αυτή, για την περιοχή του Αγίου Νικολάου ως έδρα του Νομού, να διατηρηθεί ένα Αστυνομικό Τμήμα που θα καλύπτει τις ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής. Στο Ηράκλειο για παράδειγμα, η Αστυνομική Διεύθυνση έχει ως έδρα την περιοχή του Αεροδρομίου, ενώ αστυνομεύει περιοχές σε μια ακτίνα πολύ μεγαλύτερη των 15 χιλιόμετρων, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Στην σφαίρα λοιπόν της λογικής και της ακατανόητα συνεχούς υποβάθμισης μιας περιοχής, με ιστορικά αστικό χαρακτήρα, οι κινητοποιήσεις στη Νεάπολη πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει πανταχόθεν κατανοητό πως η «λογική» μπορεί να υπερισχύσει της «βίας». Σε περίπτωση όμως που δεν βρεθούν ευήκοα ώτα, τότε ο Δήμος μας πρέπει να έχει έτοιμο το Plan B. Το ποιό θα είναι αυτό, οφείλει να το προετοιμάσει με βαθιά σκέψη, προβληματισμό, σύνεση και με γνώμονα το συμφέρον και την ισόρροπη ανάπτυξη του Ενιαίου Δήμου Αγίου Νικολάου.

Προσωπικά πάντως θεωρώ ότι η κατάργηση του Α.Τ. Νεαπόλεως, είναι κάτι ανάλογο, αντιστρέφοντας τους ρόλους, με το να απαιτεί επιτακτικά η Κεντρική Εξουσία την μεταφορά του Κεντρικού Λιμεναρχείου στο Βραχάσι, αν αυτό για παράδειγμα ήταν η έδρα του Δήμου. 

Παράλογο; Κατά μερικούς, δυστυχώς όχι.

Ο Γιώργος Καφφετζάκης είναι πολιτικός μηχανικός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook