Πληθώρα αντιδράσεων, εντός και εκτός του πολιτικού χώρου, αλλά και κυβερνητική αναταραχή, προκάλεσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που αποκάλεσε «Μακεδονία» τα Σκόπια. Εκτός από την Αντιπολίτευση, την παραίτησή του ζήτησε και ο Πάνος Καμμένος, ενώ το Μαξίμου κάλυψε τον υπουργό, που ζήτησε δύο φορές συγγνώμη για τη φράση του, αποδίδοντάς τη στη ρύμη του λόγου του.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η δήλωση που άναψε «φωτιές» έγινε το βράδυ της Τρίτης. «Νομίζουμε -έχουμε στοιχεία- ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, για το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες και τους ώθησε να διασχίσουν το ποτάμι για να περάσουν τα σύνορα, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Αμέσως, η δήλωση προκάλεσε σάλο και ο υπουργός, που εκείνη τη στιγμή έδινε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Αθήνα 9.84, ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για γκάφα. «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζητούν παραίτηση Καμμένος και Αντιπολίτευση

Η συγγνώμη, πάντως, δεν φάνηκε να έπεισε, ούτε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ούτε και τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πάνο Καμμένο να ζητά μέσω Twitter την παραίτηση του υπουργού!

Ανάλογη δήλωση έκανε και η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου. «Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και “γκάφες”, ούτε μια φορά», ανέφερε και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, παραπέμποντας στην ανάρτηση του Πάνου Καμμένου.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα και ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων,  καλώντας τον να σκεφτεί την παραίτηση.

Για ατόπημα έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Αυτή η πράξη είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κου. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Με ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή μίλησε για «εθνική προδοσία της συγκυβέρνησης» και διερωτήθηκε «πού είναι τώρα ο Καμμένος και οι κόκκινες γραμμές του για τα εθνικά θέματα;».

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει άμεσα  την παραίτηση του υπουργού», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας πως η δήλωση Μουζάλα προσβάλλει όλους τους Έλληνες.

Κάλυψη από το Μαξίμου – Ξανά «συγγνώμη» από τον υπουργό

Εκτός από τα πολιτικά κόμματα, «πυρά» κατά του κου. Μουζάλα εξαπέλυσαν και εκατοντάδες χρήστες των social media, πολλοί εκ των οποίων έκαναν λόγο για «ανεπάρκεια» του υπουργού και «τσίρκο».

Επίσης, την παραίτησή του ζήτησαν και οι Έλληνες της Αμερικής, με την Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών να τονίζει σε ανακοίνωση της πως σε θέματα εξωτερικής πολίτικής δεν συγχωρούνται γκάφες και να ζητά από τον πρωθυπουργο να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έσπευσε να… μπαλώσει την απίστευτη ατάκα του κου. Μουζάλα, τονίζοντας πως το ελληνικό Κράτος χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία ΠΓΔΜ και κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού».

Κι ενώ η «θύελλα» δεν λέει να κοπάσει, ο υπουργός ζήτησε ξανά συγγνώμη, αυτή τη φορά με δελτίο Τύπου. «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ατάκα – πρόκληση του κου. Μουζάλα έγινε δύο ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και τη στιγμή που τα Σκόπια «χτυπούν» την Ελλάδα για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, την οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό δημιούργησαν τα ίδια, κλείνοντας τα σύνορα και μην επιτρέποντας τη διέλευση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook