Συναντήσεις με Κοινοτικούς φορείς για την επιτάχυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ έχει σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Στις συναντήσεις που θα έχει με τον αρμόδιο Επίτροπο για τις Περιφερειακές Ενισχύσεις κ. Γιοχάνες Χαν και υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπροσθοβαρή κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον επαναπρογραμματισμό του ΕΣΠΑ και στην καλύτερη κατανομή των Κοινοτικών κονδυλίων. Βάρος θα δοθεί στην απλοποίηση, την επιτάχυνση και την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετη τεχνική στήριξη από την ΕΕ.

Βασική επιδίωξη η αναδιάταξη των προγραμμάτων με την απένταξη μικρών έργων και την ένταξη ή ενίσχυση υπαρχόντων έργων στους τομείς του περιβάλλοντος, των τεχνολογιών, της κατάρτισης, της επιχειρηματικότητας, καθώς και στον τομέα των μεγάλων έργων.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση υποχρεούται σε αύξηση του ρυθμού απορρόφησης των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Συγκεκριμένα, το 2011 θα πρέπει να απορροφήσει συνολικά 3,35 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ το 2010.

Προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα νομοθεσία για τη συντόμευση προθεσμιών και την απλοποίηση διαδικασιών για τη ανάθεση συμβολαίων, να επιτύχει τον εξαμηνιαίο στόχο υποβολής 5 αιτήσεων για μεγάλα έργα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εφαρμόσει τις κατάλληλες πράξεις για την εξασφάλιση της ομαλής και έγκαιρης υλοποίησης προγραμμάτων μέσα στο πλαίσιο του Καλλικράτη και να ενεργοποιήσει ένα εσωτερικό πιλοτικό διαδικτυακό εργαλείο παρακολούθησης των διαδικασιών για έγκριση προτάσεων έργων και για την υλοποίηση δημοσίων έργων.

Επίσης, θα πρέπει σύντομα η διοικητική επάρκεια όλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-13 να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 (ποιότητα διοίκησης).

Τον υπουργό συνοδεύουν στη πρωτεύουσα του Βελγίου η Ειδική Γραμματέας Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), κ. Μάριος Καμχής.

Newsroom ΔΟΛ

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook