Η βρετανική αστυνομία, που ερευνά τις τηλεφωνικές υποκλοπές από δημοσιογράφους της εφημερίδας News of the World, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε άλλον έναν άνδρα, ο οποίος είναι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, πρώην υποδιευθυντής της εφημερίδας.

Ο 60χρονος κρατείται στο Λονδίνο ως ύποπτος για συνωμοσία με στόχο την πραγματοποίηση υποκλοπών.

Η αστυνομία αρνήθηκε να τον κατονομάσει, όμως το δίκτυο Sky News, το οποίο ανήκει επίσης στην αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ, καθώς και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πρόκειται για τον Νιλ Ουόλις, πρώην υποδιευθυντή της News of the World.

Είναι το ένατο πρόσωπο που συλλαμβάνεται αφότου άνοιξε και πάλι φέτος η έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Ο Ουόλις ήταν υποδιευθυντής με διευθυντή τον Άντι Κόλσον μέχρι που ο τελευταίος παραιτήθηκε μετά την καταδίκη του ανακτορικού συντάκτη της εφημερίδας Κλάιβ Γκούντμαν, το 2006, για υποκλοπές φωνητικών μηνυμάτων εργαζομένων στα ανάκτορα. Στη συνέχεια έγινε εκτελεστικός διευθυντής της εφημερίδας και αποχώρησε το 2009.

Βρετανία: Επιμένει να καλεί τον Μέρντοχ η επιτροπή των ΜΜΕ

Η επιτροπή αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων κάλεσε επισήμως σήμερα τον Αυστραλοαμερικανό μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντoχ και τον γιο του Τζέιμς να εμφανιστούν ενώπιόν της την Τρίτη, μετά την απόρριψη από μέρους τους της πρώτης πρόσκλησης που τους είχε γίνει.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς ομίλου News Corp., είχε δηλώσει ότι «δεν είναι διαθέσιμος» την Τρίτη και ο γιος του Τζέιμς, διευθυντής της News International, βρετανικής θυγατρικής της News Corp, πρότεινε μία άλλη ημερομηνία μέσα στον Αύγουστο.

Μόνο η Ρεμπέκα Μπρουκς, γενική διευθύντρια της News International, είχε δεχθεί να εμφανιστεί την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής, υπογραμμίζοντας όμως ότι ίσως να μην μπορέσει να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα «λεπτομερώς» καθώς η αστυνομική έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Οι βρετανοί βουλευτές αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι «αποφασίσαμε να καλέσουμε τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τον Τζέιμς Μέρντοκ ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 14:30 (16:30 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη 19 Ιουλίου».

Παρόλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι οι βουλευτές διαθέτουν τα νομικά μέσα ώστε να αναγκάσουν τους Μέρντοκ, οι οποίοι είναι αμερικανοί υπήκοοι, να εμφανιστούν ενώπιόν τους.

Μία βουλευτής και μέλος της επιτροπής, η Λουίζ Μενς, παραδέχθηκε νωρίτερα μιλώντας στο BBC ότι η επιτροπή έχει «εξουσία μόνο στους βρετανούς υπηκόους, δηλαδή στη Μπρουκς».

«Ο Ρούπερτ και ο Τζέιμς Μέρντοχ είναι αμερικανοί υπήκοοι, δεν έχουμε καμία εξουσία πάνω τους. Πιστεύω ότι όλοι θα εκπλαγούν αν έχουν το κουράγιο να εμφανιστούν», πρόσθεσε.

«Πρέπει να δούμε αν (τα μέλη της επιτροπής) έχουν την εξουσία και τη δυνατότητα να τους αναγκάσουν να έρθουν, αν δεν μπορούν να τους το επιβάλλουν δεν ξέρω αν μπορούμε να τους αναγκάσουμε με τη βία», δήλωσε από τη μεριά του σήμερα το πρωί στο BBC ο βρετανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν έχουν την παραμικρή συναίσθηση των ευθυνών τους, θα πρέπει να έρθουν και να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της επιτροπής».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook