Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών πουν έχουν εγκαταστήσει αιολικά πάρκα στην επικράτεια του Δήμου Γόρτυνας θα επιδιώξει να έχει τις επόμενες ημέρες ο Δήμαρχος, Νίκος Σχοιναράκης, προκειμένου να τους ζητήσει την αύξηση των εισφορών που καταθέτουν υπέρ του Δήμου.

Ο κ. Σχοιναράκης θεωρεί πως το ποσοστό που φτάνει στα δημοτικά ταμεία μέσω της ΔΕΗ από τις 3 εταιρείες αιολικής ενέργειας, είναι δυσανάλογο βάση των κερδών που οι ίδιες έχουν από την συγκεκριμένη δραστηριότητα και γι΄αυτό θα τους προτείνει να ενισχύσουν οικονομικά το Δήμο, υπό την μορφή δωρεάς, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο ορθή ανταποδοτικότητα για τον Δήμο Γόρτυνας.

Παράλληλα ο Δήμαρχος σε συνάντηση που είχε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα με την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την απόφαση με την οποία μειώνεται το ποσοστό που υποχρεούται να αποδίδουν στους ΟΤΑ οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, εκφράζοντας συνάμα την άποψη πως το εν λόγο ποσοστό πρέπει αντιθέτως να αυξηθεί σημαντικά προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των Δήμων και να είναι σε θέση να παράγουν έργο.

Επίσης ο κ. Σχοιναράκης έθεσε επί τάπητος και το θέμα των νέων αδειών που θα δοθούν μελλοντικά, υποστηρίζοντας πως στο εξής θα πρέπει να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά η συμμετοχή και των Δήμων στα νέα αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν. Μάλιστα ο Δήμαρχος προειδοποίησε πως αν δεν εισακουστούν οι προτάσεις του Δήμου Γόρτυνας, τόσο η δημοτική αρχή όσο και η τοπική κοινωνία είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις έως να δικαιωθούν.

“Δυστυχώς από το 3% των εσόδων που έδιναν οι εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειες στους ΟΤΑ ως ανταποδοτικό όφελος, πλέον με τον νέο νόμο αποδίδουν μόνο το 1,5%. Αντί να αυξήσει το ποσοστό το Υπουργείο τουλάχιστον στο 10% ώστε να μεγαλώσουν κάπως τα έσοδα των Δήμων και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, ουσιαστικά τα συρρίκνωσε, βάζοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σαν ΟΤΑ.

Είναι αδιανόητο οι εταιρείες αυτές να πλουτίζουν και οι Δήμοι να μην παίρνουν ένα σεβαστό ποσοστό ως ανταποδοτικότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα προκειμένου να δικαιωθούμε καθώς πιστεύουμε πως τα αιτήματά μας σε καμία περίπτωση δεν είναι παράλογα. » δήλωσε ο κ. Σχοιναράκης αναφορικά με το θέμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook