Τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής προκάλεσε η ενέργεια του Δημάρχου να αρνηθεί την διοργάνωση του πανελλήνιου πρωταθλήματος άρσης βαρών.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών απέστειλε αίτημα στο  Δήμο Αριστοτέλη να χρησιμοποιηθούν το κλειστό Γυμναστήριο της Αρναίας και της Ιερισσού προκειμένου να  διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στις 22 Απριλίου 2016.

Η διοργάνωση αυτή θα έφερνε στην περιοχή περίπου 3.000 διανυκτερεύσεις και περίπου 8,000 γεύματα, με αφορμή την ανακήρυξη του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη 2016/17 από την UNESCO, καθώς φέτος συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου αυτού αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Ο Δήμος Αριστοτέλη απάντησε με αρνητικό έγγραφο, δεδομένου ότι στους χορηγούς αυτής της διοργάνωσης είναι και η Ελληνικός Χρυσός.

O Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γιώργος Ζουμπάς μιλώντας στο Halkidiki Focus με αφορμή το όχι του στην διοργάνωση του πανελλήνιου πρωταθλήματος άρσης βαρών, λόγω της χορηγίας της σ' αυτό της Ελληνικός Χρυσός, ομολόγησε επί της ουσίας την αδυναμία της διοικήσεως του να επιβληθεί στα antigold εξτρεμιστικά στοιχεία, που διαφεντεύουν την Ιερισσό.
 
Είπε λοιπόν ο Γιώργος Ζουμπάς: "Η εταιρεία με τη δραστηριότητά της στην περιοχή έχει δημιουργήσει αντιθέσεις. Ένα μέρος του κόσμου δεν τη θέλει. Αν δίναμε το "πράσινο φως" στη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος με χορηγό την Ελληνικός Χρυσός θα δημιουργούνταν εντάσεις και θα ήταν δύσκολο να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Έτσι αποστείλαμε αυτή την εβδομάδα την απάντησή μας στην Ομοσπονδία, στην οποία αναφέρουμε ότι εφόσον είναι η Ελληνικός Χρυσός χορηγός δεν μπορούμε να δεχθούμε την πρόταση".
 
Πέρα από την σοκαριστική ομολογία της πρωτοφανούς ομηρίας μιας ολόκληρης κοινωνίας και ενός δήμου από μια ομάδα ακραίων και αντικοινωνικών στοιχείων διαφαίνεται ξεκάθαρα και η απροθυμία του ίδιου του δήμου να επιφέρει την ποθούμενη ενότητα στην κοινωνία, καθώς είναι γνωστό πως αυτά τα στοιχεία είναι δημιούργημα της antigold λογικής, ρητορικής  και νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε με ευλαβική συνέπεια τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά κανείς antigold επιφανής δεν τολμάει να αναμετρηθεί με τον παραλογισμό τους.
.
Επειδή όμως η ζωή είναι αμείλικτη νομίζουμε ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που οι επικεφαλής των antigold θα ομολογήσουν δημοσίως και τα οικτρά λάθη που έκαναν έτσι ώστε το τέρας που έφτιαξαν να μην μαζεύεται από τους ίδιους τουλάχιστον.
 
Η θέση της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών
 
Για το θέμα μίλησε στο halkidikifocus και ο Υπεύθυνος Μάρκετινγκ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιώργος Ανατολίτης, σημειώνοντας ότι μετά την άρνηση του Δήμου Αριστοτέλη για τη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων σε Αρναία και Ιερισσό, οι αγώνες θα ξεκινήσουν να διεξάγονται τον Απρίλιο στο Γυμναστήριο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ομοσπονδία συνεχίζει τις επαφές της με παράγοντες της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Χαλκιδική, για τη συνέχιση των αγώνων σε άλλες περιοχές του νομού.
 
Όπως τόνισε ο κ. Ανατολίτης κάθε Ομοσπονδία για να συνεχίζει το έργο της, ιδιαίτερα τις σημερινές εποχές της οικονομικής κρίσης, «ζητάει τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Πρώτου και Δεύτερου βαθμού - και τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία, αλλά και εταιρειών», προσθέτοντας ότι το ίδιο έγινε στην Κόνιτσα, όπου ένας από τους μεγάλους χορηγούς ήταν η εταιρεία Δωδώνη, όπως και στη Φλώρινα όπου μεγάλος χορηγός ήταν η ΔΕΗ.
 
Παράλληλα ο κ. Ανατολίτης τόνισε ότι εκτός από τους αγώνες η Ομοσπονδία υλοποιεί και ένα πρόγραμμα παρουσίασης στους μαθητές της επιλεγμένης περιοχής, τόσο του αθλήματος της άρσης βαρών, όσο και άλλων Ολυμπιακών αθλημάτων, αλλά για τη διατροφή.
 
«Φέτος επιλέξαμε τον Δήμο Αριστοτέλη, καθώς είναι το 2016 έτος Αριστοτέλη, αλλά και Ολυμπιακό έτος και θα ήταν μεγάλη προβολή για την περιοχή, καθώς τους αγώνες ακολουθούν, εκτός από τους αθλητές, προπονητές, συνοδούς και δημοσιογράφοι» τόνισε ο κ. Αποστολάκης, σημειώνοντας ότι για έναν αγώνα απαιτούνται περίπου 1.000 διανυκτερεύσεις και 2.500 με 3.000 γεύματα».
 
«Ωστόσο λάβαμε αρνητική απάντηση από το Δήμο και άμεσα σπεύσαμε να βρούμε άλλο χώρο, καθώς οι αγώνες που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο είναι για την κατηγορία Νέων - Νεανίδων, των οποίων τα αποτελέσματα μοριοδοτούνται στις Πανελλήνιες εξετάσεις. 

Έτσι βρήκαμε το χώρο στη Θέρμη, ωστόσο συνεχίζουμε τις επαφές με τη Χαλκιδική, για τη διεξαγωγή των υπόλοιπων αγώνων σε κάποιο άλλο Δήμο», κατέληξε ο κ. Ανατολίτης.
 
"Ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Αρναίας προς το Δήμο Αριστοτέλη":
 
"ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ....
 
ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΤΟΥΣ (ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥΣ)ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ Η ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ.ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΕΩΣ ΑΚΡΗ.....ΤΗΣ ΓΗΣ
ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ( ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 2400 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ)ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ (ΒΛΕΠΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ) ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ (ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΛΗΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ & ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ) ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ...
 
ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΙΑ..(ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ) ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ..ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ"..
 
Κατερίνα Παπαδημητρίου, Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
 
«Η άρνηση του Δημάρχου Αριστοτέλη να παραχωρήσει τις αθλητικές υποδομές για να διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Άρσης Βαρών στο Δήμο μας, έκανε και μένα να αισθανθώ βαθιά απογοητευμένη και προσβεβλημένη σαν άνθρωπος του αθλητισμού. Στα αυτιά μου ακούστηκε αδιανόητο το επιχείρημα του Δημάρχου πως δεν εγκρίνει τη διοργάνωση διότι λέει ανάμεσα στους χορηγούς είναι και η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»! Κι έτσι ένιωσα δυο φορές προσβεβλημένη, καθώς δικοί μου άνθρωποι αλλά και μέλη εκατοντάδων άλλων οικογενειών του τόπου μας, εργάζονται και σταδιοδρομούν στη συγκεκριμένη εταιρεία. 

Οι πολίτες ενός τόπου, δεν ψηφίζουν Δήμαρχο για να τους προσβάλλει. Για να τους πετάει στα μούτρα πως οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι πάνω από την ευημερία και στην συγκεκριμένη περίπτωση πάνω από τον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι. Για μένα αυτές οι αξίες διαμόρφωσαν την προσωπικότητά μου, τη δουλειά μου, τη ζωή μου. Δεν μπορεί ξαφνικά ο κ. Δήμαρχος να θεωρεί ανόητη εμένα και έξυπνο τον εαυτό του, διώχνοντας τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε πως θα φιλοξενήσουμε. Μιλάμε δε, για ένα άθλημα που έχει κάνει την Ελλάδα να δακρύζει από περηφάνια κι έκανε τον Εθνικό μας Ύμνο να ακουστεί τόσες και τόσες φορές σε Ολυμπιακές και Παγκόσμιες διοργανώσεις. Αλλά φαίνεται πως αυτό το βαθύ εθνικό συναίσθημα λείπει από τον Δήμαρχό μας και για αυτό ακριβώς αισθάνεται πιο άνετα να φιλοξενεί η περιοχή μας αλλοδαπούς κουκουλοφόρους παρά τους αθλητές της Άρσης Βαρών που αγωνίζονται για τα εθνικά μας χρώματα. Αναρωτιέμαι τι μηνύματα περνάμε στα παιδιά μας…??!!...?

Καλό το παραμύθι του Δημάρχου, αλλά έχει ξεμείνει από «δράκο». Ο «δράκος» που με τόση εμπάθεια και επιμονή έχει προσπαθήσει να κατασκευάσει μέσα από την παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό δεν πείθει κανέναν. Δεν πείθει καθώς όλοι μας καταλαβαίνουμε πλέον πως επιδιώκει τον μαρασμό, την ερήμωση και τη φτωχοποίηση. Αντί να ασκεί πολιτική για την ευημερία του τόπου, όπως είναι η υποχρέωσή του, ασκεί πολιτική για την οικονομική και την κοινωνική περιθωριοποίηση του δήμου αλλά και όλων ημών, των δημοτών. Στερεί εμπειρίες και παραστάσεις από τα παιδιά μας. Στερεί έσοδα από τους επαγγελματίες που θα είχαν πολλά να ωφεληθούν από τις διανυκτερεύσεις και τα γεύματα των αποστολών, των εθελοντών αλλά και των επισκεπτών που θα ήθελαν να δουν από κοντά την μεγάλη αυτή γιορτή. Στερεί την προβολή της περιοχής μας από τη δημοσιότητα που θα είχε η διοργάνωση και ταυτόχρονα δημιουργεί αρνητική δημοσιότητα για μια ακόμη φορά, η οποία διώχνει και δεν φέρνει κόσμο. Γίνεται δηλαδή το όργανο μιας μονίμως φωνασκούσας και βιαιοπραγούσας μειοψηφίας, η οποία προφανώς έχει πλέον αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση κι ο Δήμαρχος έχει περιοριστεί στο να λειτουργεί σαν εκπρόσωπος τύπου αυτής της μειοψηφίας. Παραβιάζει κατάφωρα το καθήκον του και για αυτό οι ευθύνες του είναι πελώριες. 

Με την ελπίδα για μια «Δεύτερη Σκέψη» χωρίς πολιτικές ή οποιουδήποτε είδους κακόβουλες σκοπιμότητες αλλά και μεγάλη αγάπη για τον τόπο μου».

Παπαδημητρίου Κατερίνα 
Επίκουρη Καθηγήτρια 
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης