Μικρή ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ και στα Χανιά. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκηρύχθηκε στον δημόσιο τομέα, ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στο κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Ενδεικτικό, είναι ότι σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κινήθηκε περίπου στο 15%.

Η εικοσιτετράωρη απεργία προκηρύχθηκε ενάντια στο ασφαλιστικό σχέδιο και το φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χανίων, Νεκτάριος Πετράκης, απέδωσε τη μικρή συμμετοχή στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος, που καθιστούν δύσκολη την απόφαση συμμετοχής του στην απεργία και την απώλεια μέρους του μισθού, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν νέες μορφές αγώνα που θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους.

Η δυσκολία που βιώνει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας εργαζόμενος είναι τεράστια με βάση και τα οικονομικά δεδομένα του. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή δεν μπορεί να δείχνει τη διάθεση των εργαζομένων να αγωνιστούν, εντείνει όμως, τον προβληματισμό στα συνδικαλιστικά σωματεία και τις οργανώσεις προκειμένου να εξετάσουν ποιά θα είναι η μορφή του αγώνα που θα προκαλέσει συσπείρωση για να οδηγηθούμε σε τελική νίκη.

Χθες η κυβέρνηση προανάγγειλε ότι έχει έλθει σε συμφωνία με τους θεσμούς και σήμερα τα δημοσιεύματα μιλούν για 20% μείωση στις κύριες συντάξεις και ως 33% στις επικουρικές. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις ρυθμίσεις που πρόκειται να ψηφιστούν στο φορολογικό που θα επιβαρύνουν με 2 δις τις πλάτες των εργαζομένων και κυρίως της μικρομεσαίας τάξης, καταλαβαίνει κανείς τις συνθήκες ασφυκτικής πίεσης που θα δημιουργήσουν στην κοινωνία και στους εργαζόμενους. Νέα αύξηση της ανεργίας πρόκειται να προκληθεί καθώς και νέα αύξηση των εισφορών που οφείλονται στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε νέα μνημόνια. Σ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιταχθούν.

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο τομέας της δημόσιας υγείας, όπως τόνισε ο πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, Γιάννης Τσιγκουνάκης:

Συμμετέχοντας στη σημερινή απεργία, αντιδρούμε στο νομοσχέδιο λαιμητόμο που προσπαθεί να μας επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και οι δανειστές. Διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας γιατί αυτή τη στιγμή με τη συνεχόμενη υποστελέχωση όλων των δομών της υγείας, είμαστε επικίνδυνοι πρωτίστως για τους ασθενείς αλλά και για τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Υπάρχουν 50 μακροχρόνιες άδειες συναδέλφων, που το 80% αφορούν σε σοβαρές ασθένειες. Με αυτές τις συνθήκες θέλουν κάποιοι μετά από 40 χρόνια εργασίας, να παίρνουμε ένα επίδομα επιβίωσης μέχρι το τέλος της ζωής μας. Αντιδρούμε και διεκδικούμε αυτά που σε άλλες πολιτισμένες χώρες είναι αυτονόητα και δεδομένα. Είμαστε εδώ και θα αγωνιζόμαστε γι΄αυτά που μας έχουν κλέψει, γι΄αυτά που δικαιούμαστε και θα μας βρουν μπροστά τους.

Αιχμηρός ήταν ο λόγος της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στην Τ.Α. νομού Χανίων, Αθηνάς Γιαννουλάκη, που αναφέρθηκε στη μη ικανοποιητική συμμετοχή στην απεργία, αποδίδοντας ευθύνες στη συνδικαλιστική ηγεσία:

Η κυβέρνηση επικοινωνιακά και εσκεμμένα έχει δημιουργήσει μια ασάφεια σε σχέση με το νομοσχέδιο το ασφαλιστικό και φορολογικό, το κάνει επίτηδες, έχουμε τον Κατρούγκαλο υπουργό που περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι χωρίς να τοποθετείται με σαφήνεια για το τι θα περιέχει τελικά το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους καταστηματάρχες, τους απλούς ανθρώπους.

Πρέπει να είμαστε απέναντι σε αυτό, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο που το κάνει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, σήμερα είναι μια αποτυχημένη απεργία και αν δεν παραδεχτούμε τις αποτυχίες δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Οι εργαζόμενοι δεν ακούνε στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ που παίζουν παιχνίδια, έχουν όμως, καταλάβει και το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση προσπαθώντας να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο. Νομίζω ότι τελικά θα βγει στους δρόμους και θα απαντήσει στο τρίτο μνημόνιο, στην κυβέρνηση αλλά και στους εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Βασίλης Λιόντος, αναφέρθηκε επίσης, στις ευθύνες που βαρύνουν την επίσημη κεντρική συνδικαλιστική ηγεσία και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους:

Σήμερα η απεργία που γίνεται στον χώρο του δημοσίου, έχει ως κεντρικό ζήτημα το θέμα του ασφαλιστικού. Θεωρούμε ότι αυτό το οποίο συντελείται με το ασφαλιστικό και όχι μόνο, με τα κόκκινα δάνεια, το φορολογικό, αποτελούν ια ιστορική τομή, ανατροπή κατακτήσεων αιώνων. Εάν περάσει το ασφαλιστικό καταλαβαίνουμε όλοι ότι η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, περίθαλψης, καταργούνται. ΄’Εχουμε μια συνολική επίθεση στον κόσμο της εργασίας, όχι μόνο μισθολογικά, φορολογικά αλλά και στον χώρο της ασφάλισης. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μέχρι τελείας όλες τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο, μαζί με την αντιπολίτευση και όλα τα κο΄μματα που συναινούν στην κοινωνική καταστροφή της χώρας.

Είναι ανάγκη σήμερα ο κόσμος της εργασίας να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις, την αδυναμία και το ξεπούλημα του επίσημου συνδικαλισμού όπως αυτός εκφράζεται από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Σήμερα χρειάζεται οι εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλειάς με έναν οριζόντιο συντονισμό να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κλιμακώσουν την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος για να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση σε πρώτη φάση να φέρει αυτό το έκτρωμα προς ψήφιση στη Βουλή και σε μια λογική ανατροπής όλων των πολιτικών που καταστρέφουν τη ζωή μας και το μέλλον αυτού του τόπου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, Ντίνα Κληρονόμου,  τόνισε ότι το νέο ασφαλιστικό καταδικάζει τους εργαζόμενους αλλά κυρίως και τους νέους:

Απεργούμε σήμερα αντιδρώντας στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, διεκδικούμε 30 χρόνια δουλειάς, μόνιμη δουλειά για όλους, διορισμούς στην εκπαίδευση ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά και θεωρούμε ότι το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη βουλή, είναι ενάντια στους πολίτες και κυρίως ενάντια στους νέους που με την ανεργία που υπάρχει σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν 40 χρόνια δουλειάς.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook