Η Ένωση Γονέων Δ. Χανίων στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για παροχή καλύτερης εκπαίδευσης και ίσων ευκαιριών  στους μαθητές των Χανίων προγραμμάτισε  επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στο τέλος Μαρτίου.

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης πραγματοποίησε σειρά επαφών σε υψηλό επίπεδο. 

Σκοπός των επαφών αυτών ήταν:

α) Η ανταλλαγή  απόψεων όσο αφορά τη δομή και την οργάνωση των Συλλόγων Γονέων  και διαδικασίες και δράσεις που συσπειρώνουν τους γονείς αλλά και πρακτικές που ενισχύονται οικονομικά οι Σύλλογοι και έχουν την καλύτερη δυνατή διείσδυση στην κοινωνία.

β)Η επίσκεψη σε σχολεία της Κύπρου όλων των βαθμίδων, για αναγνώριση της δομής των σχολείων τόσο σε κτιριακό επίπεδο αλλά και στη δομή του ημερήσιου προγράμματος και με ποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχεται στους μαθητές.

γ)Σχέση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα.

 δ)Η εμπειρία από τις αδερφοποιήσεις σχολείων και πάλι σε επίπεδο σχολικής κοινότητας(μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς).
 ε)Σχέση Πολιτείας – θεσμών και οργανωμένων γονέων.

Στις επισκέψεις αυτές συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους των οικείων Συνδέσμων  και των Ομοσπονδιών  Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης: Λευκωσίας, Πάφου, Λάρνακας, Λεμεσού.

Τον Πρόεδρο της  Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μέσης & Τεχνικής Εκπαίδευσης κ. Π. Κουλέρμο.
Τους  Διευθυντές και τις Γραμματείες των Συνδέσμων Γονέων:
Του Λυκείου «Αγ. Νεοφύτου» Πάφου.
Του Λυκείου Αρχαγγέλου «Απ. Μάρκος» Λευκωσίας. 
Του Παγκύπριου Λυκείου Λευκωσίας. 
Της Γ’ Τεχνικής Σχολής  «Μακάριος» Λευκωσίας .
Του  Γυμνασίου «Φανερωμένης» Λευκωσίας.
Τον Πρόεδρο  της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Δημοτικών Πόλης και επαρχίας Λευκωσίας κ. Χ. Διονυσίου.
Τους Διευθυντές και τις Γραμματείες του «Ελένειου» Δημοτικού σχολείου και του  Δημοτικού σχολείου  «Αγ. Ομολογητών».
Τον Πρόεδρο και το Γραμματέα  της  Ομοσπονδίας Προδημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας

Στην επίσκεψη στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της Ένωσης είχε την χαρά και την τύχη να συνοδεύεται από το Θεματικό Αντιπερειφερειάρχη Παιδείας κ. Π. Σημανδηράκη, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Χανίων κ. Ε. Αδοντάκη και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δ. Χανίων κ. Β. Περράκη

Πέρα από τις κοινές μας επισκέψεις στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και σε θεσμικό επίπεδο ώστε η όλη προσέγγιση στο θέμα της εκπαίδευσης να είναι πιο ολοκληρωμένη.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με:

 Τον Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. 
Τον Πρόξενο της χώρας μας στην Κύπρο.
Τους Δημάρχους Λευκωσίας- Έγκωμης - Στροβόλου- Πάφου- Κερύνειας.
Τους Εφόρους Σχολικών Εφοριών Μέσης- Τεχνικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας.

Η ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εμπειριών αποτέλεσε βασικό σκοπό των επαφών αναδεικνύοντας τα πραγματικά οφέλη των προγραμμάτων αδελφοποίησης. Το βήμα που έγινε στις 28 Μαρτίου με την αδελφοποίηση της Ένωσης με την Ομοσπονδία Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας ολοκλήρωσε  τον κύκλο στο Δευτεροβάθμιο επίπεδο των γονεϊκών οργάνων, διαδικασία που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με την αδερφοποίηση με τη Ομοσπονδία Δημοτικής επί Προεδρίας κ. Χ. Πιερή. 

Ευχαριστίες

Σε ευχαριστήρια  ανακοίνωση από την Σχολή Γονέων δίνονται ευχαριστίες σε:

"Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Πέτρο Κουλέρμο ,Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μέσης & Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας και τη Γραμματεία αυτής για την υπέροχη τελετή, αλλά περισσότερο για το τρέξιμο στα σχολεία που ήταν και το ζητούμενο όλων μας.

Ευχαριστούμε ξεχωριστά έναν προς ένα τους γονείς της Μέσης  που μέσα σ ένα κλίμα φιλίας ,αγάπης, αδελφοσύνης και απόλυτης φιλοξενίας κατάφεραν με τις επιλογές του προγράμματος τους να μας κάνουν κοινωνούς σε αυτό που ονομάζεται εκπαίδευση στα σχολεία της Κύπρου και να μυήσουν και τους συνοδούς θεσμικούς μας. 

Το πρόγραμμα δομημένο σωστά και στοχευμένα μας έδωσε τη δυνατότητα να προσκυνήσουμε  στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Να ξεναγηθούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Λεβέντειο  Βιβλιοθήκη κ.α.

Και με έντονη αυτή την αίσθηση του Ελληνισμού που σε αγκαλιάζει δυνατά σαν πατάς στο νησί, να περπατήσουμε τα  σχολεία , τις τεράστιες αυλές τους, να μπούμε στις σχολικές αίθουσες, στα αμφιθέατρα, στις βιβλιοθήκες τους ,στους εξειδικευμένους ενεργούς χώρους να μιλήσουμε με εκπαιδευτικούς, με μαθητές. Να δούμε, να συγκρίνουμε, να σκεφτούμε, να προτείνουμε, να συνεργαστούμε.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χ. Διονυσίου, Πρόεδρο Ομοσπονδίας  Δημοτικής Λευκωσίας και τη Γραμματεία αυτής για όλη τη στήριξη και την τεχνογνωσία που μας παρέχουν τα τρία αυτά χρόνια ,για την έμπρακτη απόδειξη πως οι εθελοντές γονείς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σωστό διάλογο όπως ευχαριστούμε και για το επίσημο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν της Ένωσης  στις 27/3"