Χαιρετισμός του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλη Θραψανιώτη στην εκδήλωση της ΠΟΜΑμεΑ Κρήτης.

“κ. Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Μου είναι δύσκολο να παραβρεθώ στην σημερινή εκδήλωση,  αν και θα το ήθελα παρά πολύ επειδή αφορά τα άτομα   με  αναπηρίες και απευθύνεται σε όλους όσους  τούς διακρίνουν κοινωνικές   ευαισθησίες.

Σ’ αυτή την προσπάθεια ο ρόλος της ομοσπονδίας σας είναι πολύ σημαντικός.

Είναι γεγονός ότι οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες δεν αντιμετωπίσθηκαν ποτέ με την απαραίτητη προσοχή, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με την κρίση (κρίση οικονομική αλλά κυρίως κρίση αξιών) που πλήττει την Ευρώπη και ιδιαίτερα την χώρα μας.

Η βασική δομή του προνοιακού χάρτη της χώρας παραμένει η ίδια για πάρα πολλά χρόνια. Εξωραϊσμοί, μικροβελτιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις δεν αλλάζουν την ουσία του προβλήματος. Οι  ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό αλλά και υλικοτεχνικές υποδομές είναι ολοφάνερες σε όλες τις δομές της Πρόνοιας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις δομές φιλοξενίας, στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να λειτουργούν με την μορφή ιδρυματικού χαρακτήρα, μακριά από τις σύγχρονες μεθόδους, τις αντιλήψεις και τις απαιτήσεις  για την φροντίδα  Παιδιών, ΑΜΕΑ και Ηλικιωμένων.

Σήμερα το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε αφορά τον σχεδιασμό ενός  Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαρθρωμένο σε τρία επίπεδα.

Α.    Πρωτοβάθμιο    σύστημα .που περιλαμβάνει το σύνολο των παροχών και τις ανοικτές κοινωνικές δομές φροντίδας.

Β.   Δευτεροβάθμιο σύστημα που θα περιλαμβάνει τις κλειστές δομές Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, με κοινούς κανόνες λειτουργίας και κοινό πλαίσιο αναφοράς.

Γ. Την αποιδρυματοποίση και την επανένταξη, η οποία αποτελεί τον μεγάλο στόχο και την μεγαλύτερη πρόκληση.

Στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητο η συμπαράταξη αλλά και η συμμετοχή να λάβει καθολικό χαρακτήρα, να ευαισθητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία. Ο  Ελληνικός λαός έχει αποδείξει διαχρονικά  και ιδιαίτερα σήμερα με την προσφυγική κρίση,  την βαθειά του προσήλωση στην αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό.

Τώρα ξεκινάει μια καινούργια προσπάθεια με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης με στόχο να υπάρξει πρώτα μια σταθεροποίηση του προβληματικού σημερινού συστήματος και σε συνέχεια ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε επίπεδο Κρήτης. Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες θα χρειαστεί η ενεργός συμμετοχή όλων των φορέων για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε παθογένειες του παρελθόντος και να στηρίξουμε άμεσα τις δοκιμαζόμενες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι με αυτές τις προϋποθέσεις θα πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα , παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook