Αμεσα και με τη μορφή τροπολογίας θα εισαχθεί στη Βουλή το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για τους προς κατάργηση φορείς του δημοσίου.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπήρξε κοινή εισήγηση από τον ίδιο και τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, ώστε οι κατάλογοι με τους υπό κατάργηση φορείς να εισαχθούν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η συζήτηση του οποίου ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στόχος είναι η κατάργησή τους να έχει γίνει έως τις 5 Αυγούστου, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι \”η κατάργηση αυτή δεν είναι μόνο μέρος της συμφωνίας μας με τους εταίρους, αλλά αποτελεί και στοιχειώδη ενέργεια εκλογίκευσης του κράτους\”.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αυτή η στοιχειώδης ενέργεια εκλογίκευσης του κράτους πρέπει να διέπει και τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων.

\”Θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη δημόσια δαπάνη και να δώσουμε νέα ώθηση στην οικονομία, να δώσουμε αναπτυξιακή πνοή μέσω των επενδύσεων\”, σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι τίποτε δεν θα θίξει το επίπεδο υπηρεσιών και τον στρατηγικό έλεγχο του κράτους σε τομείς που έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα και την εθνική της υπόσταση.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε επίσης και για το ύψος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Όπως είπε, στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με βάση στοιχεία του 2009 για τις αντικειμενικές αξίες δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία ανέρχεται σε περίπου 285 δισ. ευρώ.

Πάντως ο ΥΠΟΙΚ έσπευσε να επισημάνει ότι με στοιχεία του 2009, η αξία των ιδιωτικών ακινήτων είναι 400 δισ. ευρώ με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Άρα ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τον δημόσιο έχουν στα χέρια τους περιουσία, που υπερκαλύπτει το χρέος.

\”Το θέμα είναι πόσο εμπορεύσιμα είναι όλα αυτά», είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι \”υπάρχει μία τεράστια ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον επωφελέστερο τρόπο, γιατί δεν αρκεί μόνο η προσφορά, αλλά χρειάζεται και η ζήτηση\”.

Η λίστα των υπό κατάργηση φορέων

*Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής

*Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (Ε.Ο.Ε.Τ)

*Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)

*Σταθμός Ελέγχου Κάπρων

*Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)

*Εργο Πολιτών

*Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία

*Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων

Τη λύση και εκκαθάριση 32 φορέων και υπηρεσιών:

*Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.) (υπάρχει πρόταση και για συγχώνευση με τον ΕΦΕΤ)

*Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΙΕΚΕΜ – ΟΕΕ)

*28 Κέντρα Νεότητας (Κέντρων Εργαζόμενου Κοριτσιού- ΚΕΚ και Κέντρων Εργαζόμενων Νέων – ΚΕΝ)

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε.

*Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook