Το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης, στα πλαίσια της δράσης του για προστασία των παιδιών, διοργάνωσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση-ημερίδα, την Πέμπτη 31/3/2016, η οποία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και γονείς.

Ο ομιλητής δρ. Γιάννης Ανυφαντάκης, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, ανέπτυξε το θέμα «Παιδικό ψυχικό τραύμα: από την αναγνώριση στην  αντιμετώπιση», ένα σημαντικό θέμα για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Ξεκινώντας από το αφρικανικό ρητό που λέει ότι “χρειάζεται ένα χωριό για να αναθραφεί ένα παιδί”, αναφέρθηκε  στον ιδρυτή των Παιδικών Χωριών SOS Herman Gmeiner και στην ανάπτυξη της ιδέας αυτής σε όλο τον κόσμο σήμερα, ιδέας που υπηρετεί παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε δυσκολία.

Στην συνέχεια μίλησε για την ψυχογενεαλογία, η οποία ασχολείται με τις ρίζες κάθε ανθρώπου: βιολογικές, ψυχικές, οικογενειακές και πνευματικές, καθότι και αυτές επηρεάζουν την τραυματική ή μη εξέλιξη κάθε παιδιού.

Επίσης αναφέρθηκε στις ιστορικές αλλά και στις οικογενειακές μνήμες σχετικά με την ύπαρξη τραυμάτων που αφορούν στην παιδική ηλικία, καθώς και στην έννοια που είχε το ψυχικό τραύμα κατά την αρχαιότητα.

Ακόμη είπε ότι στον χώρο της ψυχολογίας, ο Φρόυντ ασχολήθηκε πρώτος με το παιδικό ψυχικό τραύμα, για να ακολουθήσουν άλλοι επιφανείς επιστήμονες όπως ο Ferenczi, ο Bowlby, η Ainsworth και η Alice Miller.

Αυτοί θεωρούν ότι το παιδικό ψυχικό τραύμα εγκαθίσταται σε ένα παιδί, όταν αυτό βιώσει ένα τραυματικό γεγονός και ο ενήλικας που θα έπρεπε να το περιθάλψει, να το ησυχάσει και να το φροντίσει (γονιός, δάσκαλος κλπ) δεν το κάνει. Τότε το παιδί μένει μόνο και αβοήθητο.

Μια νέα και πολύ αποτελεσματική μέθοδος επεξεργασίας των τραυμάτων είναι το EMDR, το οποίο “λειώνει” το πάγωμα που έχει δημιουργήσει στο άτομο η τραυματική εμπειρία. Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγιναν πολλές ερωτήσεις από το κοινό, αλλά και τοποθετήσεις σχετικά με το θέμα,  καθώς και αρκετές ασκήσεις για την καλύτερη εμπέδωση των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων, στο τέλος δε χορηγήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης, ευχαριστεί θερμότατα: 1) τον Δήμο Ηρακλείου που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση, 2) τον εξαίρετο ομιλητή κ. Γιάννη Ανυφαντάκη, επιστήμονα εγνωσμένου κύρους, ο οποίος με γλαφυρό και οικείο τρόπο μας βοήθησε στην προσέγγιση του παιδικού ψυχικού τραύματος, 3) τον  κ. Θεόδωρο Καλαθάκη που για άλλη μία φορά μας στήριξε, προσφέροντάς μας με την γνωστή γενναιοδωρία του, ένα πλούσιο κέρασμα, 4) τα ΜΜΕ της πόλης μας που προέβαλαν με μεγάλη προθυμία την εκδήλωση και 5) όλους τους συμπολίτες μας  που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook