Ο ιδιωτικός σύλλογος «Πολιτικό Εργαστήρι-Γερμανία» ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα απονείμει φέτος το βραβείο Κβαντρίγκα έπειτα από την πολεμική που είχε ξεσπάσει στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση ότι θα βραβευόταν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος δικαιολογεί την απόφασή του επικαλούμενος τις έντονες επικρίσεις από τον Τύπο και τον πολιτικό κόσμο, ενώ εκφράζει την βαθιά του λύπη για την είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ επιθυμεί να επιστρέψει το βραβείο που έλαβε το 2009 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη βράβευση του Πούτιν.

Πάντως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν η απόφαση του γερμανικού συλλόγου δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει με σεβασμό την απόφασή του.

Ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, προσωπικότητα του αγώνα κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος, εξέφρασε την ικανοποίηση του σήμερα για την απόφαση του συλλόγου.

«Ο Βάτσλαβ Χάβελ πιστεύει ότι είναι πολύ σωστό για την κριτική επιτροπή να επανεξετάσει την επιλογή της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γραμματέας του, Σαμπίνα Τεντσέροβα.

«Το βραβείο θα έπρεπε να είχε απονεμηθεί σε ανθρώπους όπως η Ανα Πολιτκόφσκαγια, ο Σεγκέι Κοβάλεφ ή ο Λιού Σιαομπό, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και της ανάπτυξης της Δημοκρατίας», δήλωσε.

Τα βραβεία Κβαντρίγκα απονέμονται από το 2003 κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου ημέρα εθνικής εορτής για την ενοποίηση της Γερμανίας. Οι τιμώμενοι είναι προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και του πολιτισμού που με τη δράση τους αποτελούν πρότυπα για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Το βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» είχε απονεμηθεί στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής του Βερολίνου στην κατηγορία «Δύναμη για Αλήθεια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook