Δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση κατεδάφισης του αρχοντικού του Σαμή Μπέη στο Ηράκλειο, ενώ το νοσοκομείο Ρεθύμνου, διεκδικεί το μνημείο, γεγονός που "παγώνει" τις όποιες εργασίες αξιοποιησής τους, σημειώνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Ηράκλεια Πρωτοβουλία", 

Σε σύσκεψη που έγινε στο ΤΕΕ-ΤΑΚ με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων έγινε εκτενής ενημέρωση τόσο από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, όσο και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς (αρχαιολόγοι, Δήμος, ΤΕΕ, κλπ), σχετικά με το ιστορικό του μνημείου και τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνάντηση αυτή ξεκαθαρίστηκε ότι σκοπός του Δήμου ήταν η συνδρομή των τεχνικών του υπηρεσιών στις αρχαιολογικές υπηρεσίες για την στήριξη του μνημείου και την καθαίρεση των επικινδύνων τμημάτων του 1ου ορόφου, κυρίως για λόγους πολιτικής προστασίας.

Συνεπώς, σημειώνεται "δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση κατεδάφισης του μνημείου, όπως εσφαλμένα είχε γραφτεί και είχε ξεσηκώσει πλήθος δικαιολογημένων διαμαρτυριών. Μάλιστα η σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει επί λέξει ότι " η καθαίρεση του ορόφου, και η ανακατασκευή αυτού στο πλαίσιο ολοκληρωμένης αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος, θα διασώσουν το μνημείο, που θα διατηρηθεί ως ένα από τα λίγα εναπομείναντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης." 

 Το γεγονός όμως αυτό δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο ο ιδιοκτήτης, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εγκατάλειψη και των δύο κτιρίων του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη στην τύχη τους για πάνω από 50 χρόνια.  Όπως είναι γνωστό τα δύο κτίρια (στις οδούς Ιδομενέως και Αγίου Τίτου) είχαν δωρηθεί από τον αείμνηστο γιατρό Γεώργιο Τρανταλλίδη στο Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο όμως δεν υφίσταται πια και η περιουσία του περιήλθε στο Δήμο Ρεθύμνου.  

Παρ' όλα αυτά λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες, εμφανίζεται το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου να διεκδικεί την κυριότητα των δύο κτιρίων και να απειλεί με κυρώσεις όποιους επιχειρήσουν οποιαδήποτε εργασία σε αυτά. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Ηρακλείου σταμάτησε τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις, όμως σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Φανουράκη, τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν οι εργασίες με την επίβλεψη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού, για να καταλογιστούν  στη συνέχεια στον ιδιοκτήτη, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Το θέμα όμως που απασχολεί την τοπική κοινωνία δεν περιορίζεται εδώ.  Το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση των δύο κτιρίων όχι μόνο για τον ευπρεπισμό του κέντρου της πόλης, αλλά και την χρησιμοποίησή τους ως χώρων πολιτισμού και άλλων δραστηριοτήτων από το κοινωνικό σύνολο.  Παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο ο Δήμος Ρεθύμνου να μην έχει τη δυνατότητα αφού βρίσκονται έξω από την επικράτειά του και ο Δήμος Ηρακλείου που ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή τους να κωλύεται από τους όρους της διαθήκης που ορίζουν ότι η λειτουργία τους πρέπει να συνάδει με το Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.  Τα προηγούμενα χρόνια στελέχη της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας ασχολήθηκαν με το καυτό αυτό θέμα, από διάφορες θέσεις ευθύνης τόσο στο Δήμο Ηρακλείου, όσο και στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Ιδιαίτερα την περίοδο που η παράταξη συνεργαζόταν με τη Δημοτική αρχή (2003-2014), είχαν γίνει προσπάθειες για την εξαγορά των δύο κτιρίων από το Δήμο Ηρακλείου, αλλά και πάλι υπήρξε το εμπόδιο των όρων της διαθήκης και των αποφάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.  

Σήμερα όμως, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Αναστασάκη, τα εμπόδια αυτά φαίνεται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια κοινή συμφωνία των δύο Δήμων".

Θέση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας είναι ότι " οι ενέργειες της δημοτικής αρχής βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αξιοποίηση των δύο κτιρίων, αρκεί οι εργασίες της καθαίρεσης  να συνεχιστούν με την αναστήλωση του κτιρίου της οδού Ιδομενέως και στη συνέχεια του κτιρίου στην οδό Αγίου Τίτου".