Ο οδοστρωτήρας του ασφαλιστικού που προκαλεί μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων προβλέπει περικοπές συντάξεων, εφάπαξ και λοιπών παροχών από φέτος σωρευτικά μέχρι και το 2019 κατά 3,5 δισ ευρώ.  Μάλιστα «πλάτη» για να εξασφαλιστούν αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά δε βάζουν τα υψηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ και οι δικαιούχοι επικουρικών που θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται έως και 70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Το ύψος των επικουρικών θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση καθώς  η θέσπιση «κόφτη» προκειμένου να μη μειωθούν οι επικουρικές πάνω από 40% δεν εγκρίθηκε από τους δανειστές. 

Το  80% του συνολικού πακέτου μέτρων προέρχεται από περικοπές δαπανών ενώ μικρότερο ποσοστό θα προέλθει από την αύξηση εσόδων.

Ωστόσο  παρά τις δραστικές περικοπές η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού δε φαίνεται να συρρικνώνεται  ικανοποιητικά ώστε   να εξασφαλίζεται η  βιωσιμότητα του συστήματος.

Βασική αιτία της αιμορραγίας  παραμένει το δημογραφικό (επιδείνωση της αναλογίας συνταξιούχων / ασφαλισμένων, αν και με τη μεταρρύθμιση ο αριθμός των συνταξιούχων εμφανίζεται μικρότερος κατά 1,4%), η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών.

Με βάση τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο εργασίας, το ύψος των νέων συντάξεων κυμαίνεται από  477 ευρώ έως 1.828 ευρώ στην περίπτωση υψηλόμισθων. 

Συγκεκριμένα, 477 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής προ φόρων θα λάβει  χαμηλόμισθος  με 500 ευρώ μισθό  και 20 χρόνια ασφάλισης. 

Η ακτινογραφία των περικοπών στις κύριες – επικουρικές συντάξεις
 
Σύμφωνα με την οικονομική μελέτη την οποία δημοσίευσε χθες το υπουργείο Εργασίας, τα 1,3 δισ. ευρώ εξ αυτών θα προέλθουν από περικοπές στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα 855 εκατ. ευρώ (επί συνόλου περικοπών στις συντάξεις 1,3 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα 385 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. “Οδηγός” για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα είναι το “όριο προστασίας” των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Με βάση τις προβολές τις οποίες έκανε σε μελέτη της η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, τα 764 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 855 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές στις συντάξεις θα προέλθουν ανά ταμείο κύριας ασφάλισης ως εξής:

-283 εκατ. ευρώ (ή 4%) από το Δημόσιο
-263 εκατ. ευρώ (ή 2,8%) από το ΙΚΑ
-177 εκατ. ευρώ (ή 4,7% ) από τον ΟΑΕΕ

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα υπόλοιπα περίπου 91  εκατ. ευρώ θα προκύψουν από παρεμβάσεις στις συντάξεις του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ (εργαζόμενοι στον τύπο).
 
Η εξοικονόμηση από τις κύριες συντάξεις θα προέλθει από:

* Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (που ξεκινάνε από 0,77% με 15 χρόνια ασφάλισης και φτάνουν το 2% για πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης, με βάση τις μέσες αμοιβές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου) τα οποία θα ισχύσουν άμεσα για όσους αιτηθούν σύνταξη μετά την έναρξη ισχύος του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου. Σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας προκύπτουν συντάξεις από 478 ευρώ (με 20 χρόνια ασφάλισης και 500 ευρώ μισθό) έως 1.828 ευρώ (με 42 χρόνια ασφάλισης και μισθό 2.500 ευρώ). Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύουν αναδρομικά από την 1.1.2019 και όσους βγήκαν στη  σύνταξη πριν την έναρξη ισχύος του επικείμενου νόμου (εξοικονόμηση 432 εκατ. ευρώ).
* Την μη καταβολή αυξήσεων στις συντάξεις το 2018 (εξοικονόμηση 187 εκατ. ευρώ)
* Τις περικοπές στις νέες συντάξεις θανάτου (εξοικονόμηση 177 εκατ. ευρώ)
* Την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις (2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη, 3000 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις)
* Την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από το 2017 (εξοικονόμηση 21 εκατ. ευρώ)
 
“Τσεκούρι” σε ΕΚΑΣ, εφάπαξ, μερίσματα Δημοσίου
 
Επίσης, σύμφωνα με το ΓΛΚ, θα προκύψει εξοικονόμηση:
– 900 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ την περίοδο 2016 -2020.
–  209 εκατ. ευρώ από περικοπές στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου βασικά από φέτος (-32,5%)
– 133 εκατ. ευρώ από περικοπές στα εφάπαξ βασικά από φέτος (μείωση 10-15%)
 
Νέα ασφαλιστικά “χαράτσια”
 
Τα 708 εκατ. ευρώ που μένουν για να “κλείσει” το πακέτο των 3 δις. ευρώ για την περίοδο 2016 -2019 θα προέλθουν από το πεδίο των εισφορών και συγκεκριμένα 337 εκατ. ευρώ θα φέρει το ασφαλιστικό χαράτσι 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και των επαγγελματιών και 365 εκατ. ευρώ θα φέρει η αύξηση 1% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.
Μ΄ άλλα λόγια το 77% της εξοικονόμησης που προωθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την περίοδο 2016-2019 από περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις –ΕΚΑΣ-μερίσματαα – εφάπαξ και το 23% από αυξήσεις στα έσοδα από εισφορές

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook