Σε διεθνή χωρικά ύδατα πλέει πλέον το γαλλικό πλοίο Dignite – Al – Karama το οποίο αναχώρησε στις 8:30 το απόγευμα του Σαββάτου από το Καστελλόριζο κατευθυνόμενο νότια.

Το Dignité, υπό Γαλλική σημαία, ξεκίνησε από την Κορσική στις 25 Ιουνίου και βρίσκοταν τις τελευταίες εβδομάδες σε Ελληνικά νερά. Αυτή τη στιγμή όμως έχει αναχωρήσει, χωρίς μέχρι στιγμής να ακολουθείται από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ή το Λιμενικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Dignite είχε φτάσει στις 6 Ιουλίου στη Σητεία για ανεφοδιασμό από όπου του απαγορεύτηκε ο απόπλους για τη Γάζα, ωστόσο τρεις μέρες αργότερα του επετράπη να αποπλεύσει με προορισμό τη Ρόδο.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των αντιπροσώπων επί του πλοίου «Dignite» είναι η Jacqueline Le Corre, μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Jean Claude Lefort, τέως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι της Καναδικής, Γαλλικής, Ελληνικής και Σουηδικής πρωτοβουλίας του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ. Επιπλέον, στο Dignité επιβαίνουν η γνωστή Ισραηλινή δημοσιογράφος Amira Hass, για λογαριασμό της Haaretz, καθώς και ομάδα από την τηλεόραση του Al-Jazeera.


Παραμένουν σε λιμάνια της Κρήτης πλοία της πρωτοβουλίας για τη Γάζα

Στην Κρήτη βρίσκονται άλλα τρία πλοία που ανήκουν στο στολίσκο και στα οποία έχει απαγορευθεί ο απόπλους για τη Γάζα.

Πρόκειται για το πλοίο “Juliano” που βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, το «Γκερνίκα» που παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Κολυμπαρίου στα Χανιά και το πλοίο «Ταχρίρ» στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
Συμπαράσταση από το “Juliano” που βρίσκεται στο Ηράκλειο

«Μας εμποδίζετε αλλά δε μας σταματάτε» δηλώνουν οι ακτιβιστές

Συνέντευξη τύπου παραχωρούν τη Δευτέρα στις 11.30 το πρωί οι ακτιβιστές του πλοίου Juliano, στον χώρο του λιμεναρχείου Ηρακλείου, οπού παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» καταγγέλλουν την «ξενόδουλη» στάση της ελληνικής κυβέρνησης και δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση της αποστολής τους όντας επιχειρησιακά σοφότεροι και ψυχικά ακόμα πιο δυνατοί.

Σε Δελτίο Τύπου που απέστειλαν στα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν:

«Το σκάφος “Juliano”, κοινό απόκτημα της σουηδικής, της νορβηγικής και της ελληνικής πρωτοβουλίας που συμμετέχουν στο διεθνές εγχείρημα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και προάσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων “Freedom Flotilla II – Stay Human”, τελικά δεν μπόρεσε να αποπλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου και να συναντήσει το γαλλικό σκάφος “Dignité / Al Karama” στην πορεία προς τη Γάζα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ξεπεραστούν τα πρωτοφανή εμπόδια που η ισραηλινή, η ελληνική και οι άλλες πρόθυμες πλευρές επινόησαν, βρίσκεται πάντοτε μπλοκαρισμένο στο κρητικό λιμάνι, αφού και η δεύτερη σημαία που απέκτησε, του αφαιρέθηκε μετά από λίγες ώρες.

Σήμερα Κυριακή, η ψυχή, η καρδιά και ο νους της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα” βρίσκονται εξ ολοκλήρου στραμμένα στο γαλλικό σκάφος “Dignité / Al Karama” και στους επιβαίνοντές του, μεταξύ των οποίων και ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας Βαγγέλης Πισσίας. Το μικρό σκάφος με τους 16 επιβαίνοντες, εκπροσωπώντας το σύνολο του διεθνούς εγχειρήματος “Freedom Flotilla II – Stay Human”, έχοντας σπάσει τον αποκλεισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων, έχει ήδη πετύχει μεγάλη νίκη, έχει αποδείξει ότι η επιμονή, η υπομονή και η ευφυής στρατηγική μπορούν να υπερκεράσουν εμπόδια που σε πρώτο χρόνο φαντάζουν ανυπέρβλητα, προχωρά με ψηλή ψυχολογία, ηθικό πλεονέκτημα και πολιτικό σχέδιο προς τον τελικό του στόχο, ένα ακόμα βήμα για το οριστικό σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας.

Αύριο Δευτέρα στις 11.30, η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα” παραχωρεί συνέντευξη τύπου στο Ηράκλειο, μπροστά στο “Juliano”. Η κατάπτυστη, ξενόδουλη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η τρομοκρατία, οι δολιοφθορές και η παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου που επιστράτευσε το Ισραήλ για να μας σταματήσει, δεν μας πτοούν. Μπορεί σήμερα να μην μπορούμε να συνεχίσουμε τον πλου μας προς τη Γάζα, όμως η θέληση, η επιμονή και το φρόνημά μας δεν κάμπτονται. Περισσότερο επιχειρησιακά “σοφοί”, ψυχικά δυνατοί και πολιτικά γόνιμοι, αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε ήδη για την επόμενη φάση, αφού πως λέει και ο ποιητής “και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε ότι ήμουν σπόρος”.