Σύντομο ταξίδι στη Σόφια πραγματοποίησε η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, για να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Η εν λόγω θεσμική διαδικασία που έχει ως στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας και την ανάπτυξη της καλής γειτνίασης στην περιοχή, τοποθέτησε – όπως είναι λογικό – το Προσφυγικό και τη διαχείρισή του στο επίκεντρο της ατζέντας των εργασιών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία τοποθετήθηκε πάνω σε όλα τα σημαντικά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ από τη μεριά της η επικεφαλής της αποστολής κα Βαγιωνάκη, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της συζήτησης των εθνικών αντιπροσωπειών, τόνισε την ανάγκη «στενότερου συντονισμού και διασυνοριακής συνεργασίας» για μια πιο «αποτελεσματική και συντεταγμένη διαχείριση των συνόρων».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «ανάπτυξης μιας πιο ενεργητικής και εποικοδομητικής διαχείρισης των ζητημάτων ασύλου», κάτι που είναι «υψίστης σημασίας θέμα, όχι μόνο από πλευράς ελέγχου και διαμοιρασμού των βαρών, αλλά και από την σκοπιά του ανθρωπισμού».
Τέλος, η βουλευτής Χανίων αναφέρθηκε και σε δράσεις κατά του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. 

Η Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14-15 Μάη υπό τη σκέπη της Προεδρίας της Βουλγαρίας, αποτελούσε διαδικασία – προεργασία της Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί πάλι στη Σόφια σε περίπου 1 μήνα από τώρα και στην οποία η ελληνική πλευρά και η κα Βαγιωνάκη, καλούνται να πιέσουν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή των θέσεων της Ελλάδας για μια σειρά από ζητήματα και φυσικά για το Προσφυγικό. Σημειώνεται πως στη Συνέλευση συμμετέχει και η Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook