Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ, μέλος της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου διοργανώνει φέτος την ετήσια συνέλευση της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου, UMAR στην πόλη του Ρεθύμνου, στις 19-21 Μαΐου 2016.

Η διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι με την εκδήλωση αυτή η UMARεπιστρέφει στη γενέθλια πόλη της, 22 χρόνια ύστερα από την ιδρυτική της συνέλευση, την 11η Ιανουαρίου 1994 στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Η UMAR συντονίζει τις αντιπροσωπευτικές εθνικές οργανώσεις αρχιτεκτόνων των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου, με στόχο την ανάδειξη και εδραίωση των κοινών δεσμώνπου είναι συνυφασμένοι με την ύπαρξη των λαών σε αυτήν την περιοχή.

Βασισμένηστις κοινές αναφορές των τόπων, η UMAR στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κοινού πεδίου εφαρμογής και ανταλλαγών των μεσογειακών πρακτικών, με στόχο την προώθηση της αρχιτεκτονικής μέσω της συμμετοχής στην προστασία και την ανάπτυξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για βελτίωση του αρχιτεκτονικού, εκπαιδευτικούκαι κοινωνικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ένωσης ΑρχιτεκτόνωνUIA που εκπροσωπεί 131 χώρες, η UMAR εκπροσωπεί τις εθνικές οργανώσεις των περιοχών από την Ευρώπη,της Αφρικανικής Ηπείρου και της Μέσης Ανατολής. Η UIA ιδρύθηκε το 1948 με σκοπό να ενώσει αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο με τη δημιουργία και ανάπτυξη επαφών μεταξύ τους και τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί η UMAR στις περιοχές περί τη Μεσόγειο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της UMAR αποτελείται από τους:

Andre BEKHAZI Πρόεδρο
Amir TURKI Αντιπρόεδρο
Necip MUTLU Γενικό Γραμματέα 
Anthony FENECH VELA Ταμία
Giorgio PARODI Υπεύθυνο Ενεργοποίησης Μελών

Η ιδέα να ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποι της UMAR ύστερα από είκοσι και κάτι χρόνια στην πόλη από όπου ξεκίνησε, είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Και το Διοικητικό Συμβούλιο της UMAR το θεωρεί απαρχή μιας νέας περιόδου για την επαναφορά της κεντρικής θέσης της Ελλάδας στον Οργανισμό, που δικαιωματικά της ανήκει.

Η διήμερη επίσημη συνάντηση του Ρεθύμνου γίνεται σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνου ΚΕΔΗΡ, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και θα ολοκληρωθεί με μια ολοήμερη βιωματική διαδρομή στην περιοχή του Μυλοποτάμου στον Ψηλορείτη, με διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Οικομουσείο ΚΟΥΡΗΤΙΑ ΟΔΟΣ και του Δήμου Μυλοποτάμου. Η «Μεσογειακότητα» των τόπων αποτελεί βασική σταθερά τόσο των προγραμμάτων των αρχιτεκτονικών σπουδών στα Πανεπιστήμια της Μεσογείου όσο και στις δράσεις και τα προγράμματα της UMAR.

Το Πρόγραμμα της Συνάντησης περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 
Στο  Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Νικηφόρου Φωκά 130 & Μελισσινού, Π.Πόλη) 

10:00- 13:00:   Γενική Συνέλευση των εταίρων
13:00-14:00:    Χαιρετισμοί, παρουσίαση UMAR στα ΜΜΕ, Συνέντευξη Τύπου,      
                        Ανακοινώσεις
15:00-17:00:   Ανοικτή συνεδρίαση με συμμετοχή των αρχιτεκτόνων από τους 
                       τοπικούς συλλόγους και τον Πανελλήνιο ΣΑΔΑΣ – θέματα 
                       επικαιρότητας, το επάγγελμα του αρχιτέκτονα και η αρχιτεκτονική 
                       σαν έκφραση των κοινωνιών και του πολιτισμού στην Ελλάδα και 
                       στις χώρες της Μεσογείου, πρόσφυγες στη Μεσόγειο – Ψηφίσματα
18:00:             Εγκαίνια Έκθεσης του Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού της UMAR 
                       με θέμα REFLECTIONS OF MEDITERRANEAN
19:00:             Περιήγηση – Ξενάγηση συνέδρων στην πόλη του Ρεθύμνου

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

10:00-22:00 :  Ολοήμερη Πολιτιστική Διαδρομή στην περιοχή του Ψηλορείτη στον 
                       Μυλοπόταμο σε διοργάνωση του Οικομουσείου ΚΟΥΡΗΤΙΑ 
                       ΟΔΟΣ και τον Όμιλο Ρεθύμνου για την UNESCO – Μαργαρίτες, 

 Βυζαντινές εκκλησίες, Κεραμικά εργαστήρια, Μονή Αρκαδίου, Αρχαιολογικός χώρος της Νεκρόπολης της Αρχαίας Ελεύθερνας, Δρόμος των βοτάνων στα Τζανακιανά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook