Μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης:

"Κατά μια άποψη, ο μόνος αποδεκτός τρόπος για την διεξαγωγή μιας μάχης είναι να πολεμούν οι οργανωμένοι στρατοί μεταξύ τους. Είναι η αντίληψη αυτών που κατανοούν μόνο το δόγμα της επιβολής και της ωμής δύναμης. Όταν όμως κρίνεται κάτι σπουδαίο, όπως η ελευθερία, κάθε άνθρωπος γίνεται ο ίδιος ένα οχυρό.

Η Μάχη της Κρήτης είναι ένα από τα πιο υψηλά παραδείγματα αυτής της δεύτερης εκδοχής. Ο κρητικός λαός έδωσε σε όλο τον κόσμο μια λαμπρή εικόνα παλλαϊκού αγώνα ενάντια στην φρίκη του ναζισμού. Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που με παλιά όπλα, με αγροτικά εργαλεία και με ό,τι άλλο μπορούσε να κρατήσει το χέρι τους χτύπησαν την ναζιστική πολεμική μηχανή για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους, τις ζωές τους, ολόκληρο το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στην Κρήτη, η εθνική αντίσταση έδειξε πως θα είναι ένα φαινόμενο καθολικό. Στη γη της ήχησε ξανά το μήνυμα της κατάκτησης της ελευθερίας από τους ίδιους τους πολίτες. Οι ιστορικές στιγμές δεν πραγματοποιούνται με στόχο να στιγματίσουν το μέλλον, ακόμη κι αν τελικά το πετυχαίνουν. Έρχονται για το παρόν τους. Και το παρόν των κρητικών που αγωνίστηκαν τον Μάιο του 1941 μαζί με τους Άγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς Συμμάχους ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ποτέ η ανθρωπότητα απέναντι στην πιο σκοτεινή πλευρά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, κανένας συμψηφισμός μεταξύ θυτών και θυμάτων δεν νοείται. Κανένα θόλωμα των γραμμών και των στρατοπέδων. Και όταν αυτό γίνεται εξυπηρετεί σκοπούς σύγχρονους και εντελώς ξένους προς την καταπολέμηση του ναζισμού.

Παρά τα όσα ακολούθησαν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο, με τον τραγικό εμφύλιο που έζησε η χώρα μας, εμείς κρατάμε καθαρή την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους ξένους φίλους της ελευθερίας που αγωνίστηκαν για την ανθρωπότητα στο πλευρό του ελληνικού λαού. Χαιρετούμε με σεβασμό σήμερα τους βετεράνους του πολέμου που θα βρεθούν και πάλι στην Κρήτη και τις οικογένειές τους.

Σκύβουμε το κεφάλι προς όλους όσοι πολέμησαν τον ναζισμό στα πεδία των μαχών και τείνουμε σταθερά το χέρι σε όσους πολεμούν σήμερα, από κάθε σημείο του κόσμου και με όποιο τρόπο, τις δυνάμεις που απειλούν να γράψουν νέα μαύρα κεφάλαια στο βιβλίο της Ιστορίας.

Εκ μέρους του ελληνικού λαού χαιρετίζω τους αιώνιους και τους νέους πανανθρώπινους αγώνες για την ελευθερία και την ιστορική μνήμη."