Υποτονικό κλίμα επικρατεί στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αγωνιούν για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του δημόσιου δανεισμού των ΗΠΑ, ενώ αφομοιώνουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζικών stress test. Κλειστή παρέμεινε σήμερα η αγορά του Τόκιο λόγω αργίας.

«Η επίλυση του γρίφου για το ανώτατο όριο του χρέους» είναι κρίσιμη για να κερδίσουν έδαφος οι χρηματαγορές της περιοχής, σχολιάζει ο Matt Riordan, της Pradice Inestment Management. «Υπάρχει μεγάλη πολιτική φλυαρία αυτή τη στιγμή και ελπίζουμε ότι οι πιο ψύχραιμοι θα επικρατήσουν».

Οι νέες τιμές κατοικιών αυξήθηκαν σε 67 πόλεις της Κίνας τον Ιούνιο, με το ποσοστό ανόδου στο Πεκίνο και στη Σαγκάη να εκτινάσσεται για πρώτη φορά μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης από την αρχή του χρόνου, να περιορίσει την άνοδο των τιμών.

Στο Πεκίνο, οι νέες τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 2,2% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το περασμένο έτος, σε σύγκριση με την άνοδο 2,1% το Μάιο, ενώ στη Σαγκάη σημειώθηκε άνοδος 2,2%, σε σχέση με την ανάπτυξη 1,4% έναντι του προηγουμένου μήνα.

Οι εξαγωγές στη Σιγκαπούρη σημείωσαν άνοδο μικρότερο από το ένα τρίτο του ποσοστού που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, καθώς οι επιχειρήσεις δέχτηκαν λιγότερες παραγγελίες για ηλεκτρονικά αγαθά και οι πωλήσεις φαρμακευτικών ειδών επιβραδύνθηκαν.

Οι εξαγωγές (μη πετρελαϊκών προϊόντων) αυξήθηκαν 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ύστερα από την αναθεωρημένη μέτρηση του 7,6% το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των 16 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, κάνουν λόγο για αύξηση 3,8%.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, βρέθηκε στις 473,93 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ, με πτώση 0,4%.

Στην Ιαπωνία η αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. 

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε πτωτικά κατά 0,02%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά εμφανίζει αρνητικά πρόσημα με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 0,17% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,18%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 0,69%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε πτώση 0,42%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχώρησε σε ποσοστό 0,03%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε απώλειες 0,60%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 κατέγραψε άνοδο 0,10%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει απώλειες 0,09%.

capital.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook