Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εντάξεις νέων έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020. Σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη στο Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020, δέκα (10) σημαντικών έργων διαχείρισης λυμάτων, προϋπολογισμού 55 εκ ευρώ σε δήμους της Κρήτης.

Στην υπογραφή ένταξης των έργων βιολογικών καθαρισμών στους δήμους Αποκορώνου, Αγ. Βασιλείου, Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου, Χερσονήσου, Μυλοποτάμου, Μαλεβιζίου, Αρχανών-Αστερουσίων, παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, οι δήμαρχοι Μ. Κοκοσάλης, Χ. Κουκιανάκης, Δ. Κόκκινος, Γ. Ταταράκης, εκπρόσωποι δήμων στελέχη ΔΕΥΑ και ΟΑΚ-ΔΕΥΑΒΑ, όπως επίσης η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης εντατικοποιεί τις διαδικασίες για τις εντάξεις νέων έργων στο ΕΣΠΑ προκειμένου να υπάρξουν αυξημένες απορροφήσεις, ενώ με την κατασκευή των βιολογικών ανά το νησί και με την ολοκλήρωση των έργων της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον.

«Εντάχθηκαν σήμερα 10 νέα έργα για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε όλη την Κρήτη και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες. Έργα τα οποία αναβαθμίζουν, προστατεύουν το περιβάλλον, ολοκληρώνουν και έργα όπως είναι η τριτοβάθμια επεξεργασία στην Χερσόνησο, και αναβάθμιση των βιολογικών του Ηρακλείου και του Αγ. Νικολάου. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 55 εκ. ευρώ και επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ένταξη νέων που θα μας δώσουν τις απορροφήσεις» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Πάνω από όλα θα έχουμε ολοκληρώσει στην Κρήτη όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς και μας μένει μόνο ένας τρίτης κατηγορίας που είναι της Παλαιόχωρας που πιστεύουμε  ότι πολύ σύντομα θα ενταχθεί και αυτό το έργο ούτως ώστε η Κρήτη να έχει ένα περιβάλλον που θα είναι  το δυνατόν προστατευμένο, αλλά και με την ολοκλήρωση των έργων της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η δημοπράτηση τους». 

Με τα έργα των βιολογικών  αντιμετωπίζονται  περιβαλλοντικά ζητήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων  σε παράκτιες τουριστικές  και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης όπως η Αγ. Πελαγία, η Γεωργιούπολη, Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Χερσονήσου, του Δ. Μυλοποτάμου κ.λ.π.). Όλα τα έργα  είναι συμβατά με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων λεκανών απορροής της Περιφέρειας Κρήτης.

Α/Α

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΠΙΛΕΞΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

1

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ – Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

10.596.585,14

2

ΣΥΛΛΟΓΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΑΚΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ – Δ. ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

6.716.713,59

3

Προμήθεια & Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την αναβάθμιση του Β.Κ. (ΕΕΛ) Ηρακλείου

ΔΕΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

3.197.500,00

4

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΔΕΥΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

4.745.000,00

5

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ Ε.Ε.Λ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΔΕΥΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

6.641.724,88

6

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ Δ.Ε. ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑ ΚΑΙ ΖΩΝΙΑΝΩΝ ΤΟΥ Δ. ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Δ. ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

8.837.965,62

7

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ Δ. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

ΔΕΥΑ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

10.947.702,79

8

Προμήθεια και εγκατάσταση φυγόκεντρου διαχωριστή αφυδάτωσης ιλύος της ΕΕΛ της ΔΕΥΑΒΑ

ΟΑΚ ΑΕ - ΔΕΥΑΒΑ

260.000,00

9

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΜΑΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓ. ΣΥΛΛΑ

ΔΕΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

986.908,00

10

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ

Δ. ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

2.113.821,00

 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ Π/Υ : 

55.043.921,02