Ανακοίνωση της Ένωσης Καταστηματαρχών ενετικού λιμένα Χανίων δίνει συνέχεια στην «κόντρα» με την δημοτική αρχή.

Η ανακοίνωση απευθύνεται κυρίως στον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα και αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες ενός Δημοτικού θεάτρου του παραλόγου.

Οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης, Δήμαρχος – Πρόεδρος ΔΛΤΧ,  αντί να συζητούν τα σοβαρά και ουσιαστικά προβλήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης των Χανίων, μέσα από θεσμικές  διαδικασίες διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και ενώπιον  συλλογικών οργάνων με κυρίαρχη αρμοδιότητα για τα τεκταινόμενα της πόλης, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο,  επιλέγουν  για άλλη μια φορά τον δρόμο του λαϊκισμού, των δημοσίων σχέσεων και των άστοχων νομικά κινήσεων και ενεργειών.

Αυτοί που  «κόπτονται»  για την διαχείριση των χώρων  με    «αντικειμενικά κριτήρια και αξιοκρατικές διαδικασίες» , καταχώνιασαν, χωρίς ποτέ να αιτιολογήσουν  την απόφαση τους, το αποτέλεσμα ενός  αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που σκοπό είχε να  αναδείξει τη βέλτιστη λύση για την διαχείριση των χώρων της χερσαίας λιμενικής ζώνης. 

Γιατί ; Μήπως επειδή ήταν αντικειμενικός; Και αν κρίθηκαν ανεφάρμοστες οι προτεινόμενες λύσεις, από ποιους κρίθηκαν και με ποια προσόντα; 
Τα μοναδικά αρμόδια όργανα για να κρίνουν το εφαρμόσιμο ή όχι, ή τέλος πάντων τις όποιες προσαρμογές απαιτούντο, ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 

Απ’ ότι γνωρίζουμε    ουδέποτε τέθηκαν ενώπιων τους  οι προτάσεις  του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Ποιος επομένως δεν επιθυμεί την λύση του προβλήματος; 

Εμείς και τώρα λέμε  σεβαστείτε τα χρήματα που  ξόδεψε η πόλη  για τον διαγωνισμό, σεβαστείτε την δουλειά κάποιων μελετητών που τίμησαν την πόλη μας και κατέθεσαν την πρόταση τους και φέρτε στο τραπέζι τις προτάσεις του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Εμείς σήμερα σαν σύλλογος είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε και δική μας πρόταση επι της διαχείρισης των χώρων. 

Ο διάλογος έτσι γίνεται. Δεν γίνεται με μια πρόταση μόνο. Τότε είναι μονόλογος.

Εμείς δεν δηλώσαμε ποτέ ότι η κατάσταση στον  τομέα  εικόνας και διαχείρισης του χώρου της χερσαίας λιμενικής ζώνης είναι  η καλύτερη. 
Και μην αγνοούμε ότι το πρόβλημα είναι διτό. 

Είναι θέμα χώρων και προσβασιμότητας  αλλά και εικόνας και  αισθητικής  των χώρων, και συνολικά  εμφάνισης του παραλιακού μετώπου, συμπεριλαμβανομένων των όψεων των κτηρίων.

Όμως κ Δήμαρχε η παλιά πόλη των Χανίων αποτελεί ένα ενιαίο  μνημειακό σύνολο και σαν τέτοιο προστατεύεται από τον νόμο και σαν τέτοιο θα πρέπει να οργανωθεί  και η λειτουργίας της , συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού. 

Και πέρα από την λειτουργία της και την διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων,  κ. Δήμαρχε θα συμφωνείτε ότι  η παλιά πόλη έχει  τεράστιο πρόβλημα εικόνας  που συνδέεται με τις χρήσεις γης, πολεοδομικές  παραβάσεις,  αισθητική   αναρχία κλπ. 

Η πολεοδομική κακοποίηση την οποία υπέστη  σε  προηγούμενα χρόνια στο εσωτερικό της η παλιά πόλη, και η έλλειψη εξατομικευμένων  χρήσεων γης, αντίθετα από ότι συμβαίνει σε άλλα ιστορικά κέντρα της χώρας, πλάκα, παλιά πόλη Ρόδου κλπ,  συνδέεται απόλυτα με την σημερινή της αρνητική εικόνα στη λειτουργία της.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν άνοιξε μια ουσιαστική συζήτησης διαχείρισης και λειτουργίας του ιστορικού μας  κέντρου που να περιλαμβάνει την προστασία σε συνδυασμό με την ανάδειξη του μνημείου, την λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων, την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες, θα συμφωνείτε φανταζόμαστε, ότι  παίζουν ουσιαστικό, για να μην πούμε πρωτεύοντα ρόλο,  στην επισκεψιμότητα της παλιάς πόλης. 

Φανταστείτε για λίγο  ένα φανταστικό σενάριο:   μια πόλης μνημείο μεν,  αλλά χωρίς την λειτουργία καμίας επιχείρησης,  είτε εμπορικής είτε καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.!!!!!!!

Ναι σε αυτή την περίπτωση ομολογούμε ότι όλοι δρόμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι θα ήσαν στην διάθεση των κατοίκων, αλλά μόνο σε αυτούς, γιατί  δεν θα πατούσε το πόδι του κανένας ξένος επισκέπτης. Πόλη νεκροταφείο !!!!   Και στα νεκροταφεία οι διάδρομοι είναι ελεύθεροι προς χρήση …..

Αυτό θέλετε;  Ασφαλώς  όχι. 

Μόνο,  που αντί σοβαρής κουβέντας,  παίζετε ρουκετοπόλεμο.  

Αντί της οργάνωσης διαβούλευσης με την  κατάθεση απόψεων και τεκμηριωμένων προτάσεων  ενώπιον θεσμικών οργάνων, επιλέγετε τον μονόλογο και τις διαρροές.  

Οδηγήσατε  χωρίς λόγο,  εν  κρυπτώ  και παραβύστω, στα πλαίσια επίδειξης  πολιτικής  ισχύος, το ΔΣ του ΔΛΤΧ σε μια παράνομη και ανεφάρμοστη απόφαση.

Τώρα, εκ των υστέρων έρχεστε,   και δηλώνεται ότι είστε ανοιχτός σε διάλογο για τροποποιήσεις, διορθώσεις κλπ,  παλιότερων αποφάσεων. 
Χαιρόμαστε που έστω  στο και 5 δείχνετε διάθεση διαλόγου. 

Ειλικρινά  το καλωσορίζουμε. 

Δεν αρνηθήκαμε ποτέ κ. Δήμαρχε και κ. πρόεδρε του ΔΛΤΧ ότι υπάρχουν προβλήματα εικόνας και διαχείρισης των χώρων, αλλά  και ασφάλειας  των πελατών μας λόγο  καιρικών συνθηκών, και το έχουμε δηλώσει  και ενώπιων σας. 

Παρεμπιπτόντως κ Δήμαρχε για το θέμα της απόφασης του ΣΤΕ. 

Στο ΣΤΕ  δεν είχαμε προσφύγει κατά της μελέτης Ρωμανού Καλογήρου, με την οποία βέβαια διαφωνούμε και θεωρούμε ανεφάρμοστη, όπως και όλοι σας,  αλλά κατά της αρμοδιότητας του  ΚΑΣ  και του Υπουργού Πολιτισμού να εγκρίνει την  όποια μελέτη διαχείρισης των χώρων της χερσαίας λιμενικής ζώνης. 

Και προς ενημέρωση   δική σας αλλά και των  συνδημοτών μας,  η απόφαση του ΣΤΕ  δεν αποφαίνεται επί της μελέτης. Δεν παίρνει  θέση για την μελέτη. 

Δεν ασχολήθηκε  με την ορθότητα  ή την εφαρμοσιμότητα ή όχι της μελέτης.   

Το ΣΤΕ   απεφάνθη μόνο και μόνο  επί της αρμοδιότητας του  ΚΑΣ και του  Υπουργού Πολιτισμού. 
Συγκεκριμένα  η  απόφαση  του ΣΤΕ  στο δια ταύτα  αναφέρει :  “  …..επομένως  αρμοδίως  διετύπωσε το ΚΑΣ την 9/ 13-3-2006   γνωμοδοτηση του επι της επίδικης μελέτης,  κατά το αρθρο 50 παραγ 4 του ιδίου νόμου (Ν. 3028/2002), τα δε περί αντιθέτου προβαλλόμενα πρεπει να απορριφθουν ως αβάσιμα…» 

Ως προς τι επομένως  οι πανηγυρισμοί και οι απειλές;

Αυτά  προς αποκατάσταση της αλήθειας και για το περιεχόμενο της απόφασης του ΣΤΕ για την οποία,  ούτε εμείς είχαμε λάβει γνώση.  
Να είστε σίγουρος ότι αν την  γνωρίζαμε, θα την είχαμε μνημονεύσει στην προσφυγή μας που καταθέσαμε εναντίον της πρόσφατης απόφασης του ΔΣ του ΔΛΤΧ,  ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,  καθότι   η αναφερόμενη  απόφαση,  ισχυροποιεί τα επιχειρήματα μας που προβάλλονται στην  παραπάνω προσφυγή μας.

Κύριε  Δήμαρχε τα προβλήματα δεν λύνονται   με συνεντεύξεις , δηλώσεις διαρροές και πολιτικούς εγωισμούς. 

Όλοι σε αυτή την πόλη ζούμε. 

Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ δημιουργούμε. Εδώ αγωνιούμε. 

Εδώ ρισκάρουμε με τις επιχειρήσεις μας μέσα σε αντίξοες συνθήκες. 
Την πόλη  αυτή την είδαμε και την ζήσαμε και στα πάνω της και στα κάτω της. 

Και θα πρέπει εσείς και οι συνεργάτες σας  να λάβετε κάτι ουσιαστικό  υπόψη σας. Είμαστε από τα λίγα  τουριστικά μέρη όπου οι επιχειρηματίες είναι  ακόμη !!!!! ντόπιοι, είναι δημότες της πόλης, δεν είναι ξένοι που έρχονται να κάνουν αρπαχτή  στην τουριστική σαιζόν.  
Από εσάς εξαρτάται εάν θα συνεχίσουν το επιχειρειν οι συμπατριώτες σας ή θα μας εξαφανίσετε και θα παραδώσετε την πόλη στους ξένους αεριτζήδες. 

Κύριε  Δήμαρχε, Οι αντιπαραθέσεις  δεν ωφελούν κανένα. Εμείς  δηλώνουμε  για άλλη μια φορά ότι θέλουμε  τον διάλογο. 
Ζητάμε συνεργασία και από κοινού να λύσουμε τα θέματα για το καλό της πόλης μας για το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι  και σεις μοχθείτε. 

Χανιά 23-5 – 2016 

με  εκτίμηση
Η Ένωση καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook