Συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη Δημήτριο, τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Ανδρικόπουλο Αριστείδη, τον προϊστάμενο του κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Υποστράτηγο κ. Σκανδαλάκη Γεώργιο και τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Υποστράτηγο κ. Δασκαλάκη Ανδρέα  πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας τις προηγούμενες ημέρες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω επαφών  συζητήθηκαν με τους προϊσταμένους της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, θέματα που αφορούν την Αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, την σύσταση και λειτουργία των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) και τέλος το ζήτημα της ενίσχυσης των υπηρεσιών που υποδέχονται πλήθος τουριστών ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Για το πρώτο θέμα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μας, μας ενημέρωσε ότι αυτή τη περίοδο τα σχετικά προεδρικά διατάγματα βρίσκονται προς υπογραφή, ενώ η υλοποίηση και η εφαρμογή της Αναδιοργάνωσης θα λάβει χώρα αρχές Σεπτεμβρίου. Μας διαβεβαίωσε ακόμα ότι όπως είχε αναφέρει και στη σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο Ηράκλειο, τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κάτω από το ίδιο καθεστώς και τα ίδια καθήκοντα, με τη μόνη διαφορά αυτή της αλλαγής της διοικητικής τους υπαγωγής, από την ΥΠΑΣΕΚ στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις. Ένα τέτοιο σενάριο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, βαδίζει κατά την άποψή μας προς την ορθή κατεύθυνση,  διότι αφενός ελαχιστοποιούνται τα κλιμάκια ιεραρχικής δομής (μείωση διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης) και αφετέρου δίνει στον Αστυνομικό Διευθυντή του εκάστοτε νομού την ευχέρεια να διαχειριστεί και να συντονίσει σε πρώτο χρόνο όλες τις Αστυνομικές Δυνάμεις και Υπηρεσίες που λειτουργούν εντός των ορίων της εδαφικής του αρμοδιότητας. Στο ίδιο απάνω θέμα συζήτησης, η ένωσή μας, όπως ακριβώς έχει προτείνει και στο σχέδιο που έχει ήδη υποβάλει , ζήτησε τη στελέχωση των υπηρεσιών αυτών από προσωπικό που θα επιλεγεί κατόπιν διαφανούς αξιολόγησης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται διάταξη που να προβλέπει την απαγόρευση διάθεσης των υπηρεσιών αυτών σε καθήκοντα πέραν των προβλεπόμενων (λόγου χάρη φυλάξεις κτιρίων, μέτρα δικαστηρίων κλπ). Εκτιμούμε ότι στη παρούσα χρονική στιγμή δίδεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για τις υπηρεσίες αυτές που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή για τη καταπολέμηση της εγκληματικότητας να αναβαθμιστούν ποιοτικά και σε συνεργασία με τα κατά τόπους – ενισχυμένα πλέον – αστυνομικά τμήματα να τονώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το αίσθημα της ασφάλειας ιδίως στην ύπαιθρο.

 Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για σύσταση των νέων Αστυνομικών Κινητών Μονάδων (Κ.Α.Μ.), οι οποίες θα λειτουργήσουν προς εξυπηρέτηση των πολιτών απομακρυσμένων περιοχών. Παρά την περαιτέρω αποψίλωση των υπηρεσιών για τη στελέχωση των νέων αυτών ομάδων, κρίνεται από πλευράς μας ότι εφόσον ο θεσμός αυτός λειτουργήσει σωστά, δύναται να αποδώσει τα προσδοκώμενα. Επιπρόσθετα από την πλευράς μας επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού σε διευθύνσεις μικρής εδαφικής έκτασης είναι μάταια, δεδομένου ότι ο πολίτης εύκολα μπορεί να αποταθεί στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

 Η Ένωσή μας παρουσίασε την εικόνα των υπηρεσιών τουριστικών περιοχών ζητώντας άμεσα την ενίσχυσή τους με αστυνομικό προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες. Ειδικότερα έγινε αναφορά στη δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου συγκριτικά με αυτήν που είχε τα προηγούμενα έτη, δεδομένου ότι για το πρώτο τετράμηνο οι αφίξεις των επισκεπτών στον νομό είναι κατά 30 % περισσότερες από τις περσινές. Ο κ. Γενικός μας δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα αυτό και για προς επίλυσή του έχει ήδη δρομολογήσει τη διάθεση των εκπαιδευόμενων δοκίμων στα αεροδρόμια της χώρα νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί και συγκεκριμένα από τις 20 Ιουνίου.           

 Τέλος για το φλέγον ζήτημα της ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο, ενημερωθήκαμε ότι πρόκειται να δρομολογηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  η εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την κατασκευή νέου υπερσύχρονου αστυνομικού μεγάρου έκτασης 1.500 τ.μ. εντός της σχολής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, ενώ το προσεχείς χρονικό διάστημα κλιμάκιο του υπουργείου μας αναμένεται να επισκεφθεί την σχολή, προκειμένου να πραγματοποιήσει σχετική αυτοψία και να προχωρήσει στην επιλογή του κατάλληλου χώρου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook