Συνέντευξη τύπου για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παραχώρησε σήμερα η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Τα στελέχη της παράταξης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκαν στα νέα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και κατήγγειλαν την προηγούμενη δημοτική αρχή για την κακοδιαχείριση στην α’ φαση του έργου, και την σημερινή πως συνεχίζει τη β’ φάση με τις ίδιες τακτικές ενώ παράλληλα καλύπτει την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη:

“Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Ηρακλείου, εκτιμά πως  τα 3 νέα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων για το ΠΣΚΗ, επιβεβαιώνουν τις βάσιμες ανησυχίες που είχαμε για κακοδιαχείριση στην Α΄ Φάση του ΠΣΚΗ.

Επειδή η σημερινή Δημοτική Αρχή αρνείται να φέρει σε συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων, ενώ προχωρά ήδη η Β΄ φάση του έργου, θεωρήσαμε επιτακτική ανάγκη να ενημερώσουμε τον λαό για αυτές τις εξελίξεις.

Πολλές φορές η «Λαϊκή Συσπείρωση» και παλιότερα η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου», δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από το ΚΚΕ, έχουμε καταγγείλει τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δήμου Ηρακλείου, όπου έχουμε αρνηθεί να συμμετέχουμε στα ΔΣ.

Οι λεγόμενες «δημοτικές επιχειρήσεις», στο όνομα της δήθεν «ευελιξίας» και των «προνομίων» που έχουν οι ΑΕ, διαχειρίζονται σοβαρά θέματα που η εκάστοτε δημοτική αρχή τους παραχωρεί, χωρίς κανένα έλεγχο από το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι –υποτίθεται- το κυρίαρχο όργανο. Η περίπτωση του ΠΣΚΗ είναι χαρακτηριστική.  

Τι έγινε λοιπόν στο ΠΣΚΗ; Η ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ ορίστηκε από το Δήμο Ηρακλείου ως φορέας που θα υλοποιήσει το έργο, κάτω από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όμως χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Κουράκης) ως όργανο ανεξέλεγκτης διαχείρισης της κατασκευής και απόκρυψης σημαντικών παραβάσεων σε βάρος του Δήμου και προς όφελος του εργολάβου.

Αγνόησαν ακόμα και εισαγγελικές εντολές για παράδοση στοιχείων στην Επιτροπή παρακολούθησης του έργου και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή (Λαμπρινός) δείχνει να αγνοεί τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, με βάση τα οποία πρέπει να αναζητηθούν διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες των Δημοτικών Αρχών για τον απαράδεκτο τρόπο που διαχειρίστηκαν το έργο μακριά από το λαϊκό έλεγχο, και με σημαντική οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου, αλλά και της εργατικής λαϊκής οικογένειας του Ηρακλείου που θα κληθεί «να πληρώσει το μάρμαρο».

Μέσα στις συνθήκες της βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, όπου ο λαός μας στενάζει κάτω από την ανεργία, τη φτώχεια, τη φοροληστεία, για να πλουτίζουν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, το κόστος του έργου για την Α’ φάση μόνο, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έφτασε τα 43.646.999,56 € – ενώ ξεκίνησε με σύμβαση 23 εκ€!!- και υπολογίζεται ότι το συνολικό του κόστος με τη Β’ φάση, θα φτάσει τα  55.537.586,76 €!  Μάλιστα περίπου 12 εκ€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» που δόθηκαν για την Α΄ Φάση, είναι πολύ πιθανό να επιστραφούν από το ταμείο του Δήμου, καθώς έχει ήδη απενταχθεί! Δηλαδή πάλι ο λαός θα πληρώσει!

Παραπέρα, η Β΄ φάση θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου με χρήματα από το δάνειο (με 11 εκ€ περίπου), από το συνολικό ποσό των 50εκ€ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που πήρε η προηγούμενη δημοτική αρχή και η σημερινή συνεχίζει να αξιοποιεί! Δηλαδή τόκοι και χρεολύσια για τα δισέγγονα μας! Μάλιστα η Β΄ φάση δημοπρατήθηκε με την απαράδεκτη μέθοδο μελέτης- κατασκευής, δηλαδή πάλι ο εργολάβος θα αλωνίζει.

Και όλα αυτά για να καταλήξουμε στην ιδιωτικοποίηση του, αφού ο δήμος, την κρίσιμη ώρα, θα επικαλεσθεί ότι δεν έχει προσωπικό, ούτε τεχνογνωσία, ούτε και χρήματα για να το λειτουργήσει. Άρα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην παραχώρησή του σε κάποιον που θα μπορεί να το κάνει. Επιπλέον δηλαδή κόστος για τον Ηρακλειώτικο λαό, που ήδη πληρώνει πανάκριβα την χρήση του, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, θεωρούμε πως η σημερινή Δημοτική Αρχή βρίσκεται ήδη σε ολισθηρό μονοπάτι. Δεν φέρνει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αξιοποιεί τα πορίσματα περιμένοντας «γνωματεύσεις» ή νέα πορίσματα, ώστε να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες τακτικές την Β΄ Φάση του ΠΣΚΗ. Συγκαλύπτει, με τη στάση της αυτή, την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και θα είναι συνυπεύθυνη απέναντι στον Ηρακλειώτικο λαό.

Το ΠΣΚΗ πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με όρους που να συμφέρουν τον λαό  κι όχι τους εργολάβους. Να φύγει το ΠΣΚΗ από τη διαχείριση της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ -η οποία πρέπει να καταργηθεί– και να περάσει ολοκληρωτικά στο Δήμο. Να αναζητηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να εξασφαλιστεί η λειτουργία του με πόρους που θα εξασφαλίσει ο Δήμος και πάλι από το κράτος, με προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο για τους Ηρακλειώτες ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολιτιστικά δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα σε αυτό και να είναι πραγματικά το σπίτι της τέχνης και του πολιτισμού, όπου θα βρίσκει έκφραση η ερασιτεχνική και λαϊκή δημιουργία.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να ξεσηκωθούν. Δεν μπορεί να στήνεται χορός εκατομμυρίων στην πλάτη τους για να πλουτίζουν κάποιοι, την ώρα που ο λαός στενάζει από τα μνημόνια δεξιών, «κεντρώων» και «αριστερών» κυβερνήσεων. Να μην ανεχτούν τις δημοτικές αρχές που του φορτώνουν κι άλλα βάρη στην πλάτη ώστε να εξυπηρετήσουν και αυτοί-ακριβώς όπως και οι κυβερνήσεις- το κεφάλαιο.

Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που δεν τα διπλώνουν, που παρουσιάζουν την αλήθεια νέτη -σκέτη και να παλέψουν για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει κρίσεις, φτώχεια, πολέμους και το οποίο υπηρετούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι δημοτικές αρχές που βρέθηκαν και βρίσκονται σήμερα στο τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου.”
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook