«Εάν δεν καταλήξουμε σύντομα σε μια οριστική λύση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, εάν δεν δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη φημολογία και τα κάθε είδους σενάρια, δεν μπορούμε να μιλάμε για προσέλκυση επενδύσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος τη Δευτέρα, μιλώντας στο ΔΣ του επιμελητηρίου παρουσίας του νέου γενικού γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Π. Σελέκου.

Ο κ. Μίχαλος απαρίθμησε τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την προσέλκυση επενδύσεων και προειδοποίησε ότι με αυτές τις συνθήκες «δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε νέες επενδύσεις, αντίθετα, όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές θα αποσύρονται, και ελληνικές επιχειρήσεις θα μεταφέρουν την έδρα τους αλλού».

Ανάμεσα στα βασικά αντικίνητρα για τις επενδύσεις ανέφερε το φορολογικό καθεστώς με τους υψηλούς συντελεστές, τις διαδοχικές έκτακτες εισφορές, την αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, το πάγωμα των επιστροφών του ΦΠΑ, την περιπλοκότητα και την αστάθεια, που ενισχύουν την αβεβαιότητα και τη διαφθορά.

«Όταν σε άλλες χώρες η φορολογική νομοθεσία συνοψίζεται σε 20-30 σελίδες, στην Ελλάδα έχουμε τόμους επί τόμων, ενώ οι ρυθμίσεις αλλάζουν σχεδόν ανά τρίμηνο πλέον», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

Εμπόδιο, συνέχισε, αποτελεί επίσης η έλλειψη σύγχρονου θεσμικού περιβάλλοντος, με απλές διαδικασίες και σαφείς κανόνες, καθώς το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα Ειδικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τις ΑΠΕ παραμένουν ανεφάρμοστα, το Κτηματολόγιο έχει μείνει στη μέση και δεν υπάρχει δασολόγιο. «Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε περιπέτειες με τη δικαιοσύνη, ούτε σε συναλλαγές με κάθε είδους παράγοντες, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς ασάφειας», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο Κ.Μίχαλος υποστήριξε επίσης πως σημαντικά αντικίνητρα αποτελούν «η καθυστέρηση ή το προσχηματικό άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό», αναφέροντας μεταξύ άλλων την αγορά ενέργειας, τις εμπορευματικές μεταφορές, την κρουαζιέρα, τα κλειστά επαγγέλματα, την παρασκευή και διάθεση άρτου, αλλά και η «μη ανταγωνιστική αγορά εργασίας και οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επέκρινε επίσης την «έλλειψη σοβαρών αναπτυξιακών και επενδυτικών εργαλείων, καθώς η εφαρμογή του νέου Επενδυτικού Νόμου καρκινοβατεί εδώ και πολλούς μήνες, τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα έχουν παγώσει, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί στο σκέλος που έχει αναλάβει και το ΕΣΠΑ παρουσιάζει τραγικές καθυστερήσεις».

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι πρόσφατες επαφές του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, θα φέρουν αποτέλεσμα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook