Τις  προτάσεις τους για την επιλογή των πρόσθετων λύσεων υδροδότησης με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στο δικαίωμα του στα κοινωνικά αγαθά, παρουσίασαν οι δημοτικές κινήσεις «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» και «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου» σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν από εξειδικευμένους επιστήμονες, στοιχεία για τις ανάγκες υδροδότησης της πόλης συνδυαστικά με τις κλιματικές αλλαγές και την μείωση των βροχοπτώσεων μέχρι το 2050, καθώς επίσης και οι προτεινόμενες ενέργειες για την αξιοποίηση των υδατικών συστημάτων  και την κάλυψη των αναγκών της πόλης.

Παράλληλα, η πλειονότητα των ομιλητών επισήμανε ότι βασικός στόχος για τον δήμο Ηρακλείου θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μεγάλων απωλειών νερού, που εάν αντιμετωπιστούν, θα καλύπτονται με ευκολία όλες οι υδατικές ανάγκες της πόλης.

Οι απώλειες που φτάνουν έως και το 50% οφείλονται κυρίως στο απαρχαιωμένο δίκτυο της πόλης, καθώς επίσης και στο φαινόμενο της κλοπής νερού, όπως τόνισε ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός, που πρότεινε, για πολλοστή φορά, την επισκευή του δικτύου, τη διασύνδεση των δεξαμενών και την άμεση ψηφιακή καταμέτρηση της κατανάλωσης.

Το παρών στην εκδήλωση των «Ενεργών Πολιτών και των Ελεύθερων Δημοτών Μαλεβυζίου», έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι αντιδήμαρχοι Χάρης Μαμουλάκης και Πέτρος Ινιωτάκης, εκπρόσωποι των του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Την εκτίμηση ότι ο πλούτος της Κρήτης είναι τα υπόγεια νερά, διότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα επιφανειακά υδατικά συστήματα με τη δημιουργία νέων φραγμάτων, εξέφρασε, κατά την παρουσίαση του, ο γεωλόγος και προϊστάμενος της Δ/νσης Υδάτων Κριτσωτάκης Μαρίνος.

Παράλληλα ο κ. Κριτσωτάκης επισήμανε ότι η πλειονότητα των υδάτων στο νησί είναι σε πολύ κατάσταση, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές του Αλμυρού Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου.

Μάλιστα, παρουσίασε τις προτάσεις του για την αξιοποίηση της πηγής του Αλμυρού Ηρακλείου με την κατασκευή ρυθμιστικού φράγματος ύψους 30 μέτρων, την κατασκευή υπόγειου διαφράγματος καθώς επίσης και την μεταφορά νερού κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε ταμιευτήρες.

Τις προτάσεις του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωλογίας για την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση του καρστικού υδροφορέα του Αλμυρού, παρουσίασε κατά την τοποθέτηση του, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ε. Στειακάκης.

Ο κ. Στειακάκης επανέλαβε την πρόταση του Εργαστηρίου, που είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ, για την κατασκευή υδρομαστευτικής στοάς που θα παίζει τον ρόλο του συλλέκτη νερού, θα συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες σε ένα πηγάδι και θα το μεταφέρει με αντλία στην πηγή του Αλμυρού.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης, σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη, είναι το μικρότερο αρχικό κόστος συγκριτικά με άλλες προτάσεις, καθώς επίσης και ο μειωμένος κίνδυνος υφαλμύρωσης.

Παράλληλα ο κ. Στειακάκης τόνισε ότι εναλλακτική πρόταση θα ήταν η αφαλάτωση, της οποίας όμως, βασικό μειονέκτημα είναι τα απόβλητα άλμης που δημιουργούνται, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την καταστροφή της υποθαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας, όπως έχει παρατηρηθεί στην Μέση Ανατολή.

Τέλος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκτίμησε ότι οι ανάγκες σε νερό που θα δημιουργηθούν λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, θα μπορούσαν να καλυφθούν με δύο γεωτρήσεις μέχρι το 2050.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του γεωλογικού τμήματος της ΔΕΥΑΗ, Σοφίου Παναγιώτης, τόνισε, κατά την τοποθέτηση του, ότι αν δεν υπήρχαν οι μεγάλες απώλειες στο δίκτυο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στην κάλυψη των υδατικών αναγκών της πόλης.

Παράλληλα ο κ. Σοφίου επισήμανε ότι λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού βροχοπτώσεων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πανικοβλήθηκαν, λέγοντας ότι δεν αποδίδει το Φράγμα του Αποσελέμη, ενώ συνέστησε υπομονή ώστε να δούμε μεσοπρόθεσμα την αποδοτικότητα του Φράγματος.

Τέλος ο κ. Σοφίου εκτίμησε ότι το πρόβλημα για την κάλυψη των υδατικών αναγκών του Ηρακλείου δεν είναι τόσο μεγάλο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε εύκολα να επιλυθεί με 5 γεωτρήσεις σε περιοχές που υπάρχει έτοιμη υποδομή, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι προτεινόμενες λύσεις απαιτούν χρήματα και πιστώσεις, τα οποία οφείλει να διασφαλίσει η δημοτική αρχή.

Κατά την παρουσίαση του ο Δρ. Χημικός Μηχανικός Σπύρος Δοκιανάκης αναφέρθηκε στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων και ειδικότερα του νερού που προέρχεται από τον βιολογικό καθαρισμό και μεταφέρεται με αγωγό βαθιά στη θάλασσα, παρουσιάζοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου στην κάλυψη βασικών αναγκών, όπως στην άρδευση, στη βιομηχανία, στην πυρόσβεση κα., επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας και την «πιστή» τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Είναι πολιτικό ή τεχνικό το πρόβλημα «αναρωτήθηκε» κατά την παρέμβαση του στην εκδήλωση ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοτών Μαλεβυζίου Μ. Καμπιτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η μέθοδος της αφαλάτωσης, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα προκρίνει η δημοτική αρχή Ηρακλείου και Μαλεβυζίου, αποτελεί την έσχατη λύση στο πρόβλημα, καθώς εφαρμόζεται μόνο εκεί όπου δεν υπάρχει άλλη λύση. Παράλληλα ο κ. Καμπιτάκης επισήμανε ότι η ημερίδα δεν πρέπει να μείνει μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων, ενώ τόνισε με νόημα, ότι το νερό δεν αποτελεί αντικείμενο παζαριού κανενός δήμου και κανενός δημοτικού παράγοντα.

Τέλος, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοτών Μαλεβυζίου, παρουσίασε τις προτάσεις της παράταξης του  για την αξιοποίηση του Αλμυρού όχι μόνο ως πηγή υδροδότησης, αλλά και ως φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο αναψυχής και περιπάτου για τους δημότες.

Κατά την παρέμβαση του, ο εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών στο ΔΣ της ΔΕΥΑΗ, Μανόλης Καροφυλλάκης, τόνισε ότι η παράταξη του πιστεύει πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε άριστη ποιότητα και σε επάρκεια στους δημότες του Ηρακλείου για όλες τις χρήσεις, ενώ υπεραμύνθηκε την πάγια θέση των Ενεργών Πολιτών απέναντι στην εμπορευματοποίηση του νερού και στην ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του.

Παράλληλα, ο κ. Καροφυλλάκης, παρότρυνε τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, να μην θιχτούν οι δημότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα είναι άδικο να κόψετε κ. Δήμαρχε το νερό από τους συμπολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν», ενώ του πρότεινε να είναι περισσότερο αυστηρός με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινός, απαντώντας στον εκπρόσωπο των Ενεργών Πολιτών, υποστήριξε ότι βούληση της δημοτικής αρχής είναι να μην αφαιρεθεί κανένα υδρόμετρο από συμπολίτη μας που δεν έχει να πληρώσει τον λογαριασμό, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι λύσεις που προτείνονται από τους Ενεργούς Πολίτες δεν έχουν αποκλειστεί από τη δημοτική αρχή.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook