Βουτιές γνώσης στο κέντρο της πόλης", προγραμματίζει αυτές τις ημέρες το Ενυδρείο Cretaquarium-θαλασσόκοσμος, ένας ζωντανός... "οργανισμός" αφιερωμένος στην γνώση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Cretaquarium για πρώτη φορά αφήνει για λίγο τον φιλόξενο χώρο του στις Γούρνες Ηρακλείου και έρχεται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και μέσα από μια σειρά αισθητικών παρεμβάσεων, στους χώρους του βιβλιοπωλείου Δοκιμάκης, έρχεται να γνωρίσει στον επισκέπτη της πόλης τον κόσμο της θάλασσας και να του μεταφέρει την γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η επιλογή αναφέρει σχετική ανακοίνωση το Ενυδρείο δεν έγινε τυχαία αφού ο χώρος του βιβλιοπωλείου είναι ταγμένος στην μετάδοση της γνώσης όπως και το Cretaquarium-θαλασσόκοσμος.

«Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος που θα γνωρίσετε θα είναι μοναδικός και σίγουρα πολύ δροσιστικός» σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Λίγα λόγια για το Ενυδρείο

Το Ενυδρείο Κρήτης Cretaquarium άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Δεκέμβριο 2005. Είναι το πρώτο μεγάλο δημόσιο ενυδρείο στην Ελλάδα και ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο για τη θαλάσσια επιστήμη στην Ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας.

Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση 5.000τμ περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος «Θαλασσόκοσμος», συνολικής έκτασης 60.000τμ.

Εκτός από το Ενυδρείο, ο «Θαλασσόκοσμος» περιλαμβάνει τις ερευνητικές εγκαταστάσεις που στεγάζουν τις δραστηριότητες θαλασσίων επιστημών όπως της Ωκεανογραφίας, Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής, Αλιευτικής Βιολογίας και των Θαλάσσιων Υδατοκαλλιεργειών.

Το Ενυδρείο Κρήτης και ο «Θαλασσόκοσμος» γενικά βρίσκονται στην βορειοδυτική παραλιακή ζώνη της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, 14 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου.

Ο θαλάσσιος μεσογειακός κόσμος

Σκοπός του Ενυδρείου είναι η ανάδειξη του θαλάσσιου μεσογειακού κόσμου. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με περισσότερα από 16.000 χλμ ακτής, όπου η καθημερινή ζωή σχετίζεται άμεσα με τη θάλασσα.

Περίκλειστη θάλασσα η Μεσόγειος με απότομες βραχώδεις ακτές, μεγάλα βάθη αλλά και δαντελωτές ακτές με διάφανα νερά κρύβει μέσα της έναν κόσμο ελάχιστα γνωστό στους πολλούς. Είναι η θάλασσα που καθόρισε και θα καθορίσει τόσο την ιστορική εξέλιξη όσο και σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών που την περιβάλουν.

Πιστές αναπαραστάσεις του βυθού της Κρήτης

Πέρα από τα εντυπωσιακά μεγέθη που κατατάσσουν το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium στην κατηγορία των μεγάλων Ενυδρείων της Ευρώπης, είναι και η σκηνογραφία όλων των δεξαμενών του.

Εμπνευσμένα από πραγματικά τοπία τα σκηνικά αποτελούν πιστές αναπαραστάσεις του βυθού της Κρήτης, όπως του κόλπου του Βάι, μιας διάσημης προστατευόμενης περιοχής στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, του βυθού στα Μάταλα, μια μοναδική τοποθεσία στη νότια Κρήτη, και δαιδαλώδη συμπλέγματα βράχων χαρακτηριστικά του βυθού της περιοχής.
Εξαιτίας αυτής της ποικιλομορφίας των σκηνικών, κάθε δεξαμενή προσφέρει στον επισκέπτη ένα ξεχωριστό περιβάλλον να περιεργαστεί.

Ο επισκέπτης που φτάνει στο ενυδρείο αντικρίζει καταρχήν ένα μοντέρνο κτίριο που ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του παραπέμπει σε πλοίο με στραμμένη την πλώρη του προς τον δυτικό ορίζοντα της θάλασσας.

Επίσκεψη στο ενυδρείο

Η επίσκεψη διαρκεί, κατά μέσω όρο, 1,5 ώρα, εφόσον ο επισκέπτης επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων.

Κάθε λεπτό που αφιερώνει ο επισκέπτης κρύβει και μια νέα αποκάλυψη. Για την εξυπηρέτηση του κοινού δίπλα από κάθε δεξαμενή υπάρχουν τα ονόματα των θαλάσσιων οργανισμών μαζί με τις φωτογραφίες τους.

Σε διάφορα σημεία του ενυδρείου υπάρχουν υπολογιστές με οθόνες αφής που δίνουν στους επισκέπτες περισσότερες πληροφορίες για τα ζώα που βλέπουν.

Σε πολλά σημεία του ενυδρείου προβάλλονται μικρές ταινίες (μερικών λεπτών) με διάφορα θέματα και σημαντικά στοιχεία της ζωής συγκεκριμένων θαλάσσιων οργανισμών.
Μικρές συσκευές ακουστικής ξενάγησης, που χρησιμοποιούνται απλά όπως το τηλέφωνο, είναι επίσης στη διάθεση των επισκεπτών.