Κατ\’ ιδίαν συναντήσεις με αντιπρόσωπους του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είχαν αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι ζήτησε για άλλη μια φορά να «παραιτηθεί» ο Καντάφι από την εξουσία και βεβαίωσε ότι οι συζητήσεις δεν περιλάμβαναν διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης υποστήριζε το διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπήρχαν προαπαιτούμενες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί διεμήνυσαν μέσω ενός «σταθερού και ξεκάθαρου» μηνύματος πως ο Καντάφι πρέπει να φύγει. «Το μήνυμα ήταν απλό και καθόλου αμφίσημο. Ο Καντάφι οφείλει να εγκαταλείψει την εξουσία του ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα πολιτική διαδικασία η οποία θα αντανακλά τη θέληση και τις προσδοκίες του λαού της Λιβύης.», δήλωσαν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αποκάλυψε την τοποθεσία όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες, όμως σύμφωνα με λιβυκές πληροφορίες, η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε στην γειτονική Τυνησία.

Ο εκπρόσωπος της Λιβυκής κυβέρνησης Μουσά Ιμπραήμ χαιρέτισε τις συνομιλίες ως σημαντικό βήμα «στην επανόρθωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.» «» Υποστηρίζουμε κάθε διάλογο, κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη, όσο δεν προσπαθεί κανείς να προαποφασίσει το μέλλον της Λιβύης.», είπε.

Τη Δευτέρα, οι αντάρτες ισχυρίστηκαν ότι αφότου ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης Μπρέγκα, απώθησαν τα κυβερνητικά στρατεύματα προς τα δυτικά.

Η λιβυκή κυβέρνηση αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι το κομβικής σημασίας διυλιστήριο της πόλης παραμένει σταθερά υπό τον έλεγχό της.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook