Η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης την Πέμπτη δεν θα αποτελέσει το τελικό βήμα στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, είπε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Υπάρχουν και άλλα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν και όχι ένα θεαματικό αποτέλεσμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα», υπογράμμισε σε δηλώσεις της από το Ανόβερο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η κ. Μέρκελ κρατά κλειστά τα χαρτιά της εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ και στη γερμανική κυβέρνηση κυριαρχεί η πολυφωνία σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.

Ο πρώην σύμβουλός της και νυν πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες της ενδεχόμενης έκδοσης ευρωομολόγων και απορρίπτει τη μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Αντίθετα, ο Βόλφγκανγκ Φραντς, επικεφαλής του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, εκτιμά ότι η διαγραφή του χρέους είναι αναπότρεπτη και σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην εξελιχθεί αυτή η διαδικασία σε καταστροφή.

Η ιδέα της μείωσης του ελληνικού χρέους («κούρεμα») δεν θεωρείται πλέον τόσο «εξωπραγματική» στους κυβερνητικούς κύκλους. Έτσι και σύμφωνα με το Spiegel, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο μιας «ήπιας» διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, το αρχικό πλάνο της γερμανικής κυβέρνησης προέβλεπε τη δεσμευτική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος ενός δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, την αποφυγή της αναδιάρθρωσης και λήψη της τελικής απόφασης τον Σεπτέμβριο.

Δεν κατάφερε να το περάσει και έκτοτε η συζήτηση για την διάσωση της Ελλάδας και του ευρώ διεξάγεται «χωρίς ταμπού».

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι από την μετακύλιση του χρέους μέχρι την επαναγορά ομολόγων με χρήματα του προσωρινού μηχανισμού (EFSF).

Στο τραπέζι και η αναδιάρθρωση του χρέους με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος θέλει την επαναγορά των ομολόγων με πόρους του EFSF, σε τιμή αγοράς, δηλαδή μειωμένη κατά 40% με 50% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.

Ακολουθούν οι προτάσεις για μερική διαγραφή του χρέους, που ζητούν μετ\’ επιτάσεως οι οικονομολόγοι και η αντιπολίτευση.

Όλα φέρεται να τα εξετάζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, που κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Σύμφωνα με την Die Welt του Βερολίνου, στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνονται διαφωνίες μεταξύ της καγκελαρίας και του υπουργείου Οικονομικών για την «σωστή στρατηγική στην υπόθεση της κρίσης χρέους».

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να απαίτησε ένα γερό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά διαφώνησε η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της, φοβούμενοι τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες.

Πάντως, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) σε συνέντευξη Τύπου της τρόικας του κόμματος, του προέδρου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του επικεφαλής της ΚΟ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του πρώην υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, έτεινε χείρα συνεργασίας προς την κυβέρνηση συνασπισμού, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δεν επιτρέπει πολιτικά τερτίπια και μικροκομματικές διαμάχες.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, που επανειλημμένα έχει ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την ταυτόχρονη στήριξη της οικονομίας της Ελλάδας, επισήμανε ότι η σύνοδος της Πέμπτης συνιστά την τελευταία ευκαιρία για λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μια ισχυρή απόφαση:

«Δεν είναι σημαντικό το γεγονός ότι συνέρχεται η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης, σημαντικό είναι αυτή η σύνοδος να λάβει αποφάσεις που θα είναι συνολικές και ισχυρές».

Στον αντίποδα, βουλευτής του κυβερνητικού εταίρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ και συγκεκριμένα ο Φρανκ Σάφλερ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), πρότεινε στην Μέρκελ να ωθήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, έστω και προσωρινά, ώστε με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα η Ελλάδα να καταφέρει να καταστήσει ξανά ανταγωνιστική την οικονομία της.

Παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με τις απόψεις του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ,. Ότμαρ Ίσινγκ, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι το να επιτραπεί στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ μετά από μία αναδιάρθρωση χρέους «θα σηματοδοτούσε το τέλος της Νομισματικής Ένωσης».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook