Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι είναι «σύμφωνος με την προσέγγιση" για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους ενός νέου σχεδίου που παρουσιάστηκε χθες Τρίτη στη Γερουσία και έκρινε ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν σημειώσει πρόοδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη υπέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη του έτους: ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,63% και ο Nasdaq 2,22%.

Την Τρίτη, ομάδα έξι γερουσιαστών, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, που "βαφτίστηκαν" «συμμορία των έξι», παρουσίασαν μια νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία προτάθηκαν περικοπές των δαπανών για περισσότερα από 10 χρόνια.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει, επίσης, αύξηση των εσόδων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι με την αύξηση των φόρων - κάτι που οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι - αλλά με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος αποκάλεσε το σχέδιο της Γερουσίας ως «ισορροπημένη προσέγγιση».

Από την πλευρά της, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, είπε ότι το σχέδιο περιείχε «κενά».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Pew think tank, το αμερικανικό κοινό είναι διχασμένο για τον επείγοντα χαρακτήρα της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ. Το 40% πιστεύει ότι είναι "απολύτως απαραίτητο", ενώ 39% θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να υπερβεί την προθεσμία.