Σεισμό κυριολεκτικά προκάλεσε στις χρηματοοικονομικές αγορές η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Μεγάλη η βουτιά της στερλίνας με ταυτόχρονη ενίσχυση του δολαρίου και του γιεν, τα οποία θεωρούνται ασφαλή κρησφύγετα σε περιόδους κρίσεων. Μεγάλες οι απώλειες και στα διεθνή χρηματιστήρια, απώλειες που θύμισαν τις ημέρες κατάρρευσης της Lehman Brothers. Με βασική διαφορά όμως το γεγονός ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν ένα αυστηρά οικονομικό γεγονός ενώ το Brexit είναι κυρίως πολιτικό γεγονός με σοβαρές όμως οικονομικές επιπτώσεις.

Ενώ πλέον βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά, ο βασικός προβληματισμός στρέφεται γύρω από την δυνατότητα διατήρησης της συνοχής τόσο της Ε.Ε. όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ευρώπη πυκνώνουν πλέον ανησυχητικά οι φωνές του ευρωσκεπτικισμού και το αίτημα για δημοψηφίσματα εμφανίζεται σε αρκετές χώρες. Η Ολλανδία θα είναι πιθανότατα η επόμενη χώρα που θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ε.Ε. και έπονται  Δανία, Σουηδία, Ιταλία, ενώ παράλληλα ισχυροποιείται η ίδια απαίτηση της Λεπέν στην Γαλλία. Ιδιαίτερα στις χώρες  της ευρωζώνης, οι οποίες υποβλήθηκαν στην  γερμανική θεραπεία για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση αναμένεται έξαρση του ευρωσκεπτικισμού.  Η μεγαλύτερη απειλή θα μπορούσε να προέλθει από την Ιταλία, όπου τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ της έχει αυξηθεί μόλις κατά 5.4%  από την χρονιά που εισήλθε στην νομισματική ένωση.

Η άλλη πλευρά της Μάγχης θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές προκλήσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ήδη φουντώνουν οι φωνές της ανεξαρτησίας σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες απαιτούν δημοψηφίσματα για απόσχιση τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και επανένταξη τους στην Ε.Ε. Είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει Ηνωμένο για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.

Οι οικονομικές συνέπειες του Brexit για τους Βρετανούς θα είναι επίσης σημαντικές. Η αβεβαιότητα και η μείωση των εμπορικών συναλλαγών με την Ε.Ε. θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στους ρυθμούς ανάπτυξης.  Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας παραμένει αρνητικό (περίπου 7% του ΑΕΠ)  και θα καταστεί πολύ δύσκολη η προσέλκυση νέων κεφαλαίων στην απομονωμένη πλέον Βρετανία.  Η υποτίμηση της στερλίνας θα απορροφήσει οπωσδήποτε ένα μέρος των οικονομικών κραδασμών του Brexit, αφού θα κάνει την βρετανική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική αλλά είναι δύσκολο να εξουδετερώσει όλες τις αρνητικές συνέπειες. Σοβαρές απώλειες θα υπάρξουν και στις τιμές των ακινήτων, αγορά που αποτελεί ατμομηχανή της βρετανικής οικονομίας. 

Με τον παγκόσμιο πόλεμο ισοτιμιών να φουντώνει ακόμη περισσότερο, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η ΕΚΤ και η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν ήδη σε εξέλιξη μεγάλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία πιθανότατα θα διευρύνουν εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο στο εγγύς μέλλον. Ιδιαίτερα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να δράσει σχετικά σύντομα αφού το γιέν εμφάνισε σοβαρές τάσεις ανατίμησης, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της ιαπωνικής οικονομίας.

Με σχετική βεβαιότητα μπορούμε να υποθέσουμε επίσης ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυξησης των αμερικανικών επιτοκίων τους προσεχείς έξη μήνες.  Η Fed  αναμένεται να κρατήσει μία ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση, και πολύ δύσκολα θα εξεταστεί το φαινόμενο αύξησης επιτοκίων πριν τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ανεξάρτητα από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, έχουμε εισέλθει σε μία μακρά περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, όπου η αυξημένη διακυμανσιμότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις διεθνείς αγορές.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook