Έργα Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης των Περιοχών της Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), συνολικού προϋπολογισμού, 1,6 εκ Ευρώ, που υλοποιούνται στο Δήμο Ανωγείων από την Περιφέρεια Κρήτης, επισκέφτηκε χτες η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, συνοδευόμενη από στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων και Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης ξεναγήθηκε από το Δήμαρχο Ανωγείων, κ. Μανόλη Καλλέργη στα πέντε έργα, που συγχρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο και το ΕΣΠΑ και εκτελούνται από την Περιφέρεια Κρήτης υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Τα έργα αυτά είναι τα ακόλουθα:

«ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» 
1Ο ΥΠΟΕΡΓΟ: ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, προϋπολογισμού 71.000 Ευρώ

Στο Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη αναπτύσσεται το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη που συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.
Το έργο έχει σκοπό τη διαμόρφωση υφιστάμενου κτίσματος στα Ανώγεια, για την δημιουργία «Κέντρου Πληροφόρησης Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτης». Οι χώροι στο ισόγειο του υφιστάμενου κτίσματος, που διαμορφώθηκαν για να φιλοξενήσουν το Κέντρο Πληροφόρησης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, έχουν συνολικό εμβαδόν 270,00τμ και αναπτύσσονται σε δύο (2) αίθουσες. Η μία λειτουργεί ως χώρος ενημέρωσης - πολλα-πλών χρήσεων και η δεύτερη σαν χώρος περιοδικών εκθέσεων.
Για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου απαιτήθηκαν μικρές παρεμβάσεις σε οικοδομικές εργασίες (απλών διαμορφώσεων με ελαφριά στοιχεία, διαχωριστικά, ψευδοροφές, γυψοσανίδες, επίστρωση με τάπητα linoleum, χρωματισμούς, κλπ.), αναμόρφωση υπάρχοντος WC σε WC ΑΜΕΑ, καθώς και συμπλήρωση του αναγκαίου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων με κλιματιστικά, επέκταση ηλεκτρικής εγκατάστασης με νέες γραμμές φωτισμού, εγκα-τάσταση μετάδοσης φωνής και δεδομένων, εγκατάσταση ραδιοφώνου – τηλεόρασης και συστήματος προβολής κλπ).
Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

«ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕΙΣΑΡΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ»
1Ο ΥΠΟΕΡΓΟ: ΥΔΡΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, προϋπολογισμού 353.010 Ευρώ

Καθώς ο οικισμός των Σεισάρχων στερείτο υποδομής στον τομέα της αποχέτευσης των λυμάτων και το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης ήταν ανεπαρκές λόγω παλαιότητας και ανεπάρκειας διατομών, το τεχνικό αντικείμενο του έργου προέβλεπε την κατασκευή υδρευτικών και αποχετευτικών δικτύων στον οικισμό Σεισάρχων Δήμου Ανωγείων, καθώς και νέα δεξαμενή ύδρευσης.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

«ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕΙΣΑΡΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ»
2Ο ΥΠΟΕΡΓΟ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, προϋπολογισμού 157.440 Ευρώ

Λόγω της παλαιότητας και της φθοράς του ασφαλτικού σκυροδέματος της επαρχιακής οδού εντός του οικισμού των Σεισάρχων, γίνεται η ανακατασκευή του. Στο πλαίσιο της αισθητικής αναβάθμισης του οικισμού, κατασκευάζεται νέος αντιολισθηρός σταμπωτός ασφαλτοτάπητας (τύπου StreetPrint) σε μήκος 230m (2.045 m2).
Επίσης κατασκευάστηκε δίκτυο οδοφωτισμού – διακοσμητικού φωτισμού του κεντρικού δρόμου που περιλαμβάνει:
    Προμήθεια και πλήρη εγκατάσταση ανωδομής οδοφωτισμού, δηλαδή δεκαπέντε (15) χαλύβδινους, τηλεσκοπικούς, διακοσμητικούς ιστούς φωτισμού, ύψους 5,00 μ. με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα
    Πλήρης κατασκευή της υποδομής του οδοφωτισμού, από τη μία πλευρά του κεντρικού δρόμου 
    Ηλεκτρολογική εγκατάσταση ισχυρών ρευμάτων που θα τροφοδοτεί τα φορτία φωτισμού με χαμηλή τάση 230/400V–50Hz. 
Το έργο ολοκληρώνεται εντός των ημερών.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
1Ο ΥΠΟΕΡΓΟ «ΥΔΡΕΥΤΙΚΑ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ», Προϋπολογισμού, 162.000 Ευρώ

Με το 1ο υποέργο του έργου «Μετατροπή Πολύκεντρου σε χώρο μουσικής μελέτης Δήμου Ανωγείων» έγιναν συνοπτικά οι παρακάτω εργασίες
•           Εσωτερικές Διαμορφώσεις του κτιρίου (κουφώματα, επιστρώσεις δαπέδων, ψευδοροφή, χρωματισμοί κλπ).
•           Αναδιαμόρφωση των χώρων υγιεινής (WC AMEA) και υπάρχοντα wc. 
•           Αναγκαίος κτιριακός Ηλεκτρομηχανολογικός Εξοπλισμός (αντικατάσταση λέβητα, μετακίνηση κλιματιστικών, αντικατάσταση ηλ. πινάκων κλπ).
Βασική ιδέα είναι το κτίριο να διατηρήσει τη βασική λειτουργική του δομή και να μην υπάρξουν σημαντικές δομικές παρεμβάσεις.
Κυριότερη δομική παρέμβαση είναι η αναδιαμόρφωση των αιθουσών για τις νέες λειτουργίες και των WC για εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ .
Επίσης διαμορφώθηκε πεζοδρόμιο στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και έγινε φύτευση  θάμνων και δέντρων. 
 
Ο «ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ» ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ, Προϋπολογισμού 860.423,74 Ευρώ

Ο «Τόπος του Βοσκού» είναι ένα θεματικό πάρκο για την ανάδειξη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Η κατασκευή των τεσσάρων μιτάτων (θολωτά κυκλικά κτίσματα από ξηρολιθοδομή) καθώς και το εκθετήριο τυροκομικών προϊόντων ακολουθεί τις παραδοσιακές τεχνικές. Πρόκειται για μια αναπαράσταση των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων της περιοχής και των καταλυμάτων των βοσκών , όπως τα συναντά ο περιηγητής , στα όρη του Ψηλορείτη.
Το θεματικό πάρκο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες λειτουργίες : Εκθετήριο, Αλώνι με κερκίδες σε μορφή μικρού θεάτρου , Δίδυμο Μιτάτο (Υφαντικής και Βοσκού) , Τυρόσπιτο ή Κλειδόσπιτο και Μιτάτο Βοσκού με κούμο , μάντρα εριφίων και χώρο τυροκόμησης.