«Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο συστηματικά σε ληστείες και κλοπές, από σπίτια σε όλη την Αττική, τουλάχιστον από το έτος 2010», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Παπαζαφείρης Χρήστος και η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Β’ Ροτζιώκου Ιωάννα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι αλλοδαποί και στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπήκοοι Γεωργίας. Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών και φυσικών μεθόδων.

Έχουν συλληφθεί 30 μέλη της οργάνωσης ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της οργάνωσης άλλων 125 μελών της, τα οποία αναζητούνται.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις ληστείες και εκατόν 137 κλοπές σε οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε πολλές άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. Έχουν κατασχεθεί πολλά κλοπιμαία και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τους στους πολίτες.

«Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία γιατί καταφέραμε να αποδημήσουμε την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης, που επιχειρούσαν οργανωμένα με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών, έχοντας δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών. Εκτιμούμε ότι με την εξάρθρωση αποτρέψαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και ληστειών, που είχαν προγραμματίσει να διαπράξουν τους επομένους μήνες, λόγω και των καλοκαιρινών διακοπών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΛΑΣ.

Το κύκλωμα λειτουργούσε με την οργάνωση πραγματικής μαφίας και τα μέλη του συνεργάζονταν με διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους για την πώληση των κλοπιμαίων, ενώ τα κέρδη τα έστελναν, κατά κύριο λόγο στη Γεωργία, με εταιρείες ταχυμεταφορών.

Ως χώρο συγκέντρωσης και ορμητήριο, οι «ομάδες κρούσης» χρησιμοποιούσαν την πλατεία Βικτωρίας και τον Άγιο Παντελεήμονα, από όπου ξεκινούσαν για τη «δουλειά» στις περιοχές που είχαν εντοπίσει τους στόχους τους.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 16 σπίτια και δύο ενεχυροδανειστήρια, όπου βρέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές), τα οποία φυλάσσονται στην Ασφάλεια Αττικής και άρχισε, ήδη, η απόδοση στους ιδιοκτήτες τους.

Για την αναγνώριση των κλοπιμαίων, όλα τα ανευρεθέντα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορούν να τα δουν οι πολίτες. Σημειώνεται, ότι η οργάνωση αποτελείτο από πολλές μικρές ομάδες, οι οποίες είχαν μοιράσει τις περιοχές δράσης, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών, ενώ συνεργάζονταν, κυρίως, στην αποθήκευση των κλοπιμαίων και στην προώθησή τους για πώληση.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Εκτός από τον τεράστιο όγκο κλοπιμαίων, κατά τη διάρκεια των ερευνών της Ασφάλειας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, τέσσερα πιστόλια (ρέπλικα), χάρτες – σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά πασπαρτού, που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση» και το χρηματικό ποσό των 2.120 ευρώ.

Τονίζεται, ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση, τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας, όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.

Η αστυνομία καλεί όσους πολίτες αναγνωρίσουν κάποια από τα κλοπιμαία που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα, να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, από τις 09:00 έως τις 17:00 ή να επικοινωνήσουν απευθείας στο τηλέφωνο 210-8695532.

 

athensvoice.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook