Την Τετάρτη, 06/07 θα γίνουν εκλογές στο Σύλλογο Εκτιμητών Ελλαδος (ώρα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας 12 πμ – 6μμ).

Υποψήφιος  για το διοικητικό συμβουλίου του Συλλόγου  θα είναι ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος από την Κρήτη.

Σε δήλωσή του για τη σημασία του Συλλόγου και των αρχαιρεσιών που θα γίνουν την Τετάρτη, ο κ. Παπαδάκης σημειώνει:

Πιστεύω ότι στη μεγάλη προσπάθεια του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδας που ξεκίνησε και υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα κυρίως από στελέχη του τραπεζικού χώρου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο πλέον να υπάρξει  παρουσία και συμμετοχή  ανεξάρτητων ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να ακουστεί και να εκπροσωπηθεί  στο Σύλλογο μεγαλύτερη μερίδα εκτιμητών.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες στην ιστορία της εκτιμητικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή στο επάγγελμα του εκτιμητή, η οποία δε μπορεί πλέον να αναλυθεί και να επεξεργαστεί αποκλειστικά από στελέχη του τραπεζικού χώρου. Θυμίζω στο άμεσο προσεχές μέλλον, την υποχρέωση και αναγκαιότητα σύνταξης των Εθνικών Εκτιμητικών Προτύπων (τα οποία θα πρέπει να θεσπίσουν σημαντικές πρακτικές και οδηγίες που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής αγοράς, όπως μία κοινά αποδεκτή διαδικασία αποτίμησης των αυθαίρετων κατασκευών, τη διαδικασία αποτίμησης των ιστορικών μνημείων ως τμήμα της Εθνικής κληρονομιάς, τη διαδικασία ενσωμάτωσης του ενεργειακού παράγοντα στις εκτιμήσεις κ.α.), τη σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών που έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία πιθανότατα θα γίνει με αυτοματοποιημένα μοντέλα εκτιμήσεων AVM και με σημαντικό αντίκτυπο στη φορολογία ακινήτων και τη διαδικασία άσκησης του επαγγέλματος του εκτιμητή. Όλα αυτά την ώρα που ενώ οι τραπεζικές εκτιμήσεις φθίνουν συνεχώς (με τις αμοιβές να διαμορφώνονται σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις απαιτήσεις και τις ευθύνες που θέτουν οι τράπεζες), ήδη φορείς όπως το Τ.Ε.Ε. έχουν εκφράσει και εκδηλώσει τη συμμετοχή τους στο σχήμα πιστοποίησης εκτιμητών. Αποκτά ταυτόχρονα ιδιαίτερη βαρύτητα, το γεγονός ότι οι Έλληνες πιστοποιημένοι εκτιμητές, μέλη του Υπουργείου Οικονομικών, καλούνται άμεσα με βάση το σχετικό νομοσχέδιο  να αναλάβουν τη διαδικασία αποτίμησης  των κατασχεθέντων ακινήτων.  

Με βάση όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες εκτιμητές καλούνται σήμερα να διαχειριστούν θέματα εθνικής σημασίας, μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας, και μέσα από ένα όχι  απόλυτα οριοθετημένο πλαίσιο αποτίμησης της ιδιωτικής και δημόσιας Ελληνικής περιουσίας.  Θα πρέπει να μας απασχολήσει η δυνατότητα διευρυμένης χρήσης της μεθόδου κόστους αντικατάστασης, για την οποία  στα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα του 2016, γίνεται αναφορά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγορές μη μεταβαλλόμενες και μη διαφανείς (στοιχεία που έχει η Ελληνική κτηματαγορά η οποία δεν παρουσιάζει δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα), με αποτέλεσμα αυτή να μπορέσει να δημιουργήσει μία βάση ασφάλειας (διατηρήσιμη/ βιώσιμη με οικονομικούς όρους αξία), και να προστατεύσει από τις αρνητικές συνέπειες (για τους Έλληνες), μίας απαξίωσης  των τιμών της  Ελληνικής αγοράς ακινήτων.  Να θυμίσω εδώ το προσχέδιο νόμου για τις εκτιμήσεις και τα Εθνικά Εκτιμητικά Πρότυπα της 28-08-2015, όπου υπήρχε η πρόταση, -ορθά κατά τη γνώμη μου- η φορολογητέα αξία των ακινήτων να μην είναι μικρότερη από την αξία του κόστους αντικατάστασης, ενώ επιτρέψτε μου να τονίσω αυτό που έχω ήδη πει πολλές φορές, ότι η κοινωνική πολιτική, απαραίτητη στην κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας, πρέπει να γίνεται όχι στο ακίνητο (με τραγικά αποτελέσματα στον τρόπο υπολογισμού,  αν θέλουμε να έχουμε σύγκλιση φορολογικών και εμπορικών αξιών), αλλά αποκλειστικά στον άνθρωπο.

Όλα αυτά για να αντιμετωπιστούν, προϋποθέτουν τη συμμετοχή όλων, και κυρίως πολύ δουλειά. Πολύ δουλειά που απαιτεί απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά κυρίως μεταξύ μας, τα μέλη που φέρουν την πιστοποίηση REV  (Recognized European Valuer της TEGoVA) & VALUER,  με τα υπόλοιπα  μέλη των Ελλήνων εκτιμητών που φέρουν την πιστοποίηση R.I.C.S (Royal Institute of Chartered Surveyors).   

Είναι γεγονός ότι από αυτές τις εκλογές του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, περίμενα  συμμετοχή σε υποψηφιότητες και από άλλους  ανεξάρτητους επαγγελματίες εκτιμητές. Σίγουρα μέσα στο ψηφοδέλτιο θα βρείτε ικανούς εκτιμητές στελέχη του τραπεζικού χώρου που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στην εκτιμητική διαδικασία (με πιο πρόσφατο την ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου της TEGoVA που άξιζε και  αξίζει πολλά συγχαρητήρια), και που δε θα φανταζόμουν το Δ.Σ του Συλλόγου χωρίς αυτούς. Η εκπροσώπηση όμως των ανεξάρτητων εκτιμητών, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Από τη μεριά μου, δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ και θα εκπροσωπήσω τα δικαιώματα όλων των εκτιμητών, και τα συμφέροντα του εκτιμητικού επαγγέλματος, όχι μόνο γιατί πάντα δίνω ψυχή σε ότι κάνω, αλλά κυρίως γιατί η εκτιμητική διαδικασία είναι πλέον θέμα εθνικής σημασίας και βαρύτητας, που απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, ούτε επιλογές για να γίνει κάτι διαφορετικό. 
Θέλω να ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στους υποψήφιους συναδέλφους μου εκτιμητές οι οποίοι είναι όλοι τους αξιόλογοι. Σας θυμίζω ότι στο site  του Συλλόγου (http://www.avag.gr), θα βρείτε αναρτημένα συνοπτικά βιογραφικά των υποψηφίων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook