Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε τρία στοιχεία όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα:

Πρώτον, την εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, «κάτι που κάνουμε», όπως είπε.

«Έχουμε την εντολή και επομένως δεν χρειαζόμαστε άλλη απόφαση. Αυτή τη στιγμή, επειδή έγινε μία αποπληρωμή, η μέση διάρκεια ωρίμανσης του χρέους είναι 28 χρόνια και έχουμε τη δυνατότητα να την αυξήσουμε στα 32 χρόνια. Επομένως, μπορούμε να εργασθούμε πάνω σε αυτή και να προσαρμόσουμε σχετικά γρήγορα κάποιες από τις (διάρκειες) αποπληρωμών για να αποφύγουμε μεγάλες αυξήσεις τους σε ορισμένα χρόνια, εξομαλύνοντας το προφίλ του χρέους», δήλωσε.

Το δεύτερο είναι η μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για την Ελλάδα. «Εργαζόμαστε πάνω σε τρόπους προστασίας της Ελλάδας» από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τρίτον, «υπάρχει μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων το 2017 σε ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους και η εντολή μας είναι να την εξαλείψουμε», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Και αυτό θα εξοικονομήσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τα τρία αυτά μέτρα, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ασφαλώς πριν από το τέλος του έτους».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook