Μιλώντας με φίλο περί τα ξενοδοχειακά επαγγελματικά ασχολούμενο, χαρακτηρίσαμε το θεσμό του all inclusive σαν μαύρη κηλίδα που απλώνεται στις περιοχές γύρω από τα ξενοδοχεία στα οποία εφαρμόζεται. Έμπειρος και ψύχραιμος ο συνομιλητής μου κατέταξε το όλο θέμα σαν μόδα που έρχεται και φεύγει ή έστω σαν ένα ακόμα τουριστικό προϊόν. Η εξέλιξη φέρνει και νέα προϊόντα εντελώς αντίθετα, όπου ο τουρίστας αγοράζει μόνο τη διαμονή του και τρώει έξω ή ψήνει μόνος του. Η… συνεισφορά μου στη συζήτηση αφορούσε στην ιδέα το ξενοδοχείο να οργανώσει μπακάλικο ντόπιων προϊόντων και να οργανώνει σεμινάρια μαγειρικής, ίσως και με e-shop, απ’ όπου οι επισκέπτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν τα προϊόντας μας και από το σπίτι τους.

Τα όσα με την ευκαιρία της τελετής απελευθέρωσης της χελώνας καρέτα – καρέτα ειπώθηκαν τόσο από πλευράς Grecotel που φιλοξένησε την τελετή, από τον κ. Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, όσο από τον καλεσμένο καθηγητή – ήρωα των ημερών κ. Νίκο Σταμπολίδη είναι η πεμπτουσία των απαραίτητων για την εξέλιξη του τόπου. «Ο τουρισμός είναι συνδεδεμένος με το περιβάλλον και τον πολιτισμό, για τον λόγο αυτό βοηθάμε στις προσπάθειες διάσωσης της καρέτα καρέτα, προβάλουμε το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και υποστηρίζουμε την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αρχαία Ελεύθερνα» είπε σε δηλώσεις του ο φίλος Δημήτρης, ενώ από τη μεριά του ο καθηγητής είπε πως «θεωρώ ότι όλο το κομμάτι που συνδέεται με τη φύση, τον τουρισμό, την αρχαιολογία, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον συνεδριακό και παραδοσιακό τουρισμό, τη διατροφή, αποτελεί μια σφαιρική αντιμετώπιση του κομματιού που εκπροσωπεί την Ελληνική φιλοξενία. Η Ελληνική φιλοξενία είναι κάτι που ενυπάρχει μέσα στους ανθρώπους και όλες αυτές οι δραστηριότητες το ενισχύουν». Εκείνο που οι άξιοι αυτοί συμπολίτες μας λένε, δεν είναι άλλο από το να μας δείχνουν που είμαστε και που μπορούμε να φτάσουμε, καθώς και τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε. Στο μοντέλο μαζικού τουρισμού του διπόλου Ήλιος – Θάλασσα, κυρίαρχο κριτήριο επιλογής είναι και θα είναι η τιμή. Το να ανταγωνιζόμαστε χώρες με μισθούς υποπολλαπλάσιους των δικών μας αφενός δεν είναι έξυπνο, αφετέρου πετάμε στα σκουπίδια την πολιτιστική μας κληρονομιά, για την οποία κατά τα άλλα είμαστε τόσο περήφανοι.

Οι κάτοικοι της Μαγιόρκα, της βασίλισσας των Βαλεαρίδων δείχνουν απηυδισμένοι από τη μαζική εισβολή τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρότι τα 26,4 εκατομμύρια τουρίστες (σχεδόν όσους δέχεται ολόκληρη η Ελλάδα) ευθύνονται για το 45% των συνολικών εσόδων της, ο υπουργός Τουρισμού της αυτόνομης κυβέρνησης των Βαλεαρίδων δηλώνει πως, «όχι, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε με αυτό τον τρόπο», ψάχνοντας και αυτός τρόπους περιορισμού του φαινομένου και αλλαγής επιπέδου. Το καλό με εμάς είναι πως έχουμε τις προϋποθέσεις σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους. Αρκεί να τους αξιοποιήσουμε. 

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook