Συνάντηση με την Περιφερειακή Ομάδα των Ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Κρήτη, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης της στο Ηράκλειο.

Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της άμεσης πολιτικής επικαιρότητας, όπως ο
εκλογικός νόμος, τα σενάρια πρόωρων εκλογών, οι συμμαχίες του κόμματος με τα υπόλοιπα κόμματα και τις κινήσεις της κεντροαριστεράς, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα εργασιακά, καθώς επίσης και φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία του νησιού, όπως η βελτίωση και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, σε συνδυασμό με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που απαιτείται να υλοποιηθούν στην Κρήτη.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε τις προτάσεις και τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, θέσεις που, όπως υπογράμμισε, εφόσον δεν υιοθετηθούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η ΚΟ του Κόμματος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που συζητείται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να να συμμετέχει και να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς, όπως εκτίμησε εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ προτείνει, μεταξύ άλλων, για το νέο εκλογικό νόμο, την κατάργηση του μπόνους μέχρι ποσοστό 42%, αλλά εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί αυτό το ποσοστό, «τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο μπόνους 25-30 εδρών».

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κατάργησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, ενώ συμφωνεί με την ψήφο στα 17 και τη δυνατότητα ψήφου για την ομογένεια και τους Ελληνες κατοίκους του εξωτερικού.
.
Αναφορικά με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όλα είναι πιθανά, ενώ υπογράμμισε ότι η προκήρυξη εκλογών εξαρτάται από τις πιέσεις των θεσμών στην κυβέρνηση για τα εργασιακά, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, σε μια τεχνητή σύγκρουση με τους θεσμούς, είναι πιθανό να καταφύγει σε δημοψήφισμα για τα εργασιακά, με σκοπό “να καταγράψει μια νίκη” σε αυτό και στη συνέχεια να προκηρύξει εκλογές.

Τέλος, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σήμερα απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για να καταφέρει να βγει η χώρα με ασφάλεια από την κρίση και τα μνημόνια, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν γενναίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα και στη Δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις που όπως, υπογράμμισε θα συμβάλλουν τόσο στην αποδοτικότερη λειτουργία του κράτους, όσο και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την συνάντηση, ο επικεφαλής των Ελλήνων Ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Θοδωρής
Δουλουμπέκης παρέδωσε στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα από την ενδιαφέρουσα έρευνα, που διεξήγαγαν οι PES activists κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των περιφερειακών οργάνων.

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει η σαφής αντίθεση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τις ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς 65% είναι αρνητικό στην ιδιωτικοποίηση Ενέργειας και Ύδρευσης και περίπου 55% με την ιδιωτικοποίηση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βρίσκει σύμφωνη μια πλειοψηφία του 55% των ψηφοφόρων.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, το 53% των ψηφοφόρων προτιμούν ένα σύστημα απλής αναλογικής ενώ όσοι τάσσονται υπέρ ενός συστήματος πριμοδότησης του πρώτου κόμματος ή συνασπισμού πιστεύουν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται για ποσοστό περίπου 40% και το μπόνους να είναι 30 έδρες.

Ως βασικότερα εργαλεία ανάπτυξης (μεταξύ 10 επιλογών που δόθηκαν) οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδειξαν να ζητούν τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω κατάργησης συλλογικών συμβάσεων εργασίας κι απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενώ το ίδιο υψηλό είναι το ποσοστό όσων επιθυμούν την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στον τομέα της Παιδείας το 60% των ψηφοφόρων συμφωνούν με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ενώ αντίστοιχα στην υγεία το 55% συμφωνεί με την απόφαση για κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τη χρήση νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Ένα συντριπτικό 83% των ερωτηθέντων είναι υπέρμαχο του πλήρους διαχωρισμού Κράτους Εκκλησίας καθώς επίσης το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι πρέπει να ιδρυθεί συνταγματικό δικαστήριο αλλά και να απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές σε κόμμα με αποδεδειγμένη αντιδημοκρατική και εγκληματική δράση.

Τέλος σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μεγάλη πλειοψηφία αποδέχεται το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ ένα
ποσοστό περίπου 35% θα έβλεπε θετικά και τον πολιτικό γάμο κι επιπλέον αυτών ένα 19% θα έβλεπε θετικά και την τεκνοθεσία μεταξύ ζευγαριών ίδιου φύλου.

Αντίστοιχα στο προσφυγικό το 70% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της αναλογικής διασποράς των προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της
Ελλάδας.

Ένα μικρό αλλά υπαρκτό ποσοστό της τάξης του 17% παρόλαυτα φαίνεται να είναι αντίθετο προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και να επιθυμεί την απέλαση των προσφύγων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook