Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχει εισέλθει η κυπριακή οικονομία, η οποία επιβαρύνεται υπέρμετρα και από τα αποτελέσματα της έκρηξης στη ναυτική βάση \”Ευάγγελος Φλωράκης\”.

Στο σημείο βρέθηκε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, που ανέφερε πως η Λευκωσία μπορεί να υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για παραχώρηση αποζημιώσεων, εάν πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια.

Σημειώνεται πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ και το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας είναι 10 δισ. ευρώ.

Το Κυπριακό Δημόσιο καλείται να αναχρηματοδοτήσει γύρω στο 20% του χρέους του μέχρι το Φεβρουάριο 2012, δηλαδή 2 δισ. ευρώ, ενώ χρειάζεται 700 εκατ. ευρώ περίπου για να καλύψει το φετινό έλλειμμα.

Τα επιτόκια δανεισμού της Κύπρου όπως αναφέρει το in.gr έχουν ανέβει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Για το δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, η απόδοση αγγίζει το 8,9%, έναντι 8,6% μία εβδομάδα νωρίτερα και 6,20% στις αρχές Μαΐου. Προς το παρόν, το κράτος βασίζεται σε βραχυπρόθεσμο εγχώριο δανεισμό, μεταθέτοντας την ανάγκη προσφυγής στις διεθνείς αγορές.

Στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι επιπτώσεις από την έκρηξη στη ναυτική βάση \”Ευάγγελος Φλωράκης\”. Σε έκθεση της για την κατάσταση στην Κύπρο, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα \”Φιλελεύθερος\”, η Credit Suisse εκτιμά ότι οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη θα ανέλθουν σε 2,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ. Μόνον δε το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6%.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως η Κύπρος δικαιούται οικονομική βοήθεια, και αν οι ζημιές αξιολογηθούν με βάση τα θεσμοθετημένα κριτήρια ή εάν το ύψος του κόστους της καταστροφής εμπίπτει στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών, τότε -όπως είπε- θα παραχωρηθούν ανάλογα αποζημιώσεις που θα αγγίζουν το 0,6% του ΑΕΠ ή θα ξεπερνούν τα 100 εκατ.

Η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Γ.Χαν σημείωσε, εξ άλλου, ότι το έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών, επαναλαμβάνοντας ότι «η ΕΕ είναι εδώ για να βοηθήσει».

Υπέδειξε παράλληλα ότι επιβάλλεται η διερεύνηση του ενδεχομένου να δοθεί βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης, συμπληρώνοντας ότι μαζί με τις κυπριακές αρχές θα αξιολογήσουν την κατάσταση.

Όσον αφορά δε το Κυπριακό, ο επίτροπος επανέλαβε την πάγια θέση της Ένωσης, ότι το κόστος της μη λύσης του προβλήματος είναι πιο ψηλό, υπογραμμίζοντας ότι ΕΕ θα αξιοποιήσει όλους τους πόρους για επανένωση. Η επίλυση του Κυπριακού υπέδειξε θα βοηθήσει την οικονομία καθώς θα αποφέρει πολλά οφέλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook